1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Linia basowa a mocno przetworzone sample

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Arab, 14 Czerwiec 2011.

1. Arab Użytkownik

No właśnie. Jak to jest z tworzeniem basu w utworach opartych na mocno przetworzonych samplach. A tak bardziej precyzyjnie. Czasem udaje mi się znaleźć jakiś w miarę ciekawy sample. Nie mam tutaj na myśli gotowców sprzedawanych w paczkach ale sampling z winyli, cd itp. I zaczyna się zabawa w Slicing całości. Wszystko fajnie jak udaje mi się zrobić do tego odpowiedni bit a sam bas tworzę na zasadzie przefiltrowania całości przez LPF. Gorzej gdy coś takiego nie spełnia zadania a ja porzucam coś co mogło by przynieść ciekawe rezultaty. Dlatego mam kilka pytań do bardziej zaawansowanych użytkowników forum i producentów.

1. Wykrywanie Root note dla całości zwyklę nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Czy w takim razie lepiej jest dzielić wszystko na pojedyncze nuty i ponawiać poprzedni proces? Znacie jakieś narzędzia ułatwiające taką pracę? Myślałem o Melodyne ale to jest oprogramowanie do korygowania tonacji wokali i boję się pakować w kolejny program.

2. Zawsze najwięcej problemów sprawiają frazy zawierające w sobie linie perkusyjną. Nawet po dokładnym przycięciu, co za tym idzie pozbyciu się werbla, stopy i hh początek pożądanego sampla zostaję "wywalony" z niechcianą resztą. Są jakieś mniej inwazyjne metody na wycinanie perkusji na nagrań?
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    1. Melodyne sluzy nie tylko do korygowania wokali. Sciagnij sobie demko jak sie sprawdzi to kupisz pelna wersje. Proste...
  3. Arab Użytkownik

Pytałem z nadzieją, że są metody na zaoszczędzenie kasy :D
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Na ogół tworzy się niezależną linię basu z syntezatora itd... każdy daw ma nawet więcej niż wystarczające narzędzia do swobodnej edycji sampli... również pod względem zmian długości i wysokości "sampla"...
    Generalnie najłatwiejszym sposobem na uzyskanie dobrej linii basu w tego typu produkcjach jest wykorzystanie syntezatora...
  5. Arab Użytkownik

Sprawdziłem Melodyne i jestem oczarowany. Działa idealnie. Cena trochę wysoka ale jakoś się uzbiera.

@Smiechu Wiem, że trzeba użyć syntezatora. Problem polega na tym, że nie zawsze udaje mi się zbudować odpowiednią frazę bo ciężko jest to nazwać melodią. Ktoś może powiedzieć, że wszystko zależy od słuchu. Niby tak ale jednak taki sposób budowania nie zawsze prowadzi do oczekiwanych rezultatów choćby przez filtrowanie, które kompletnie zmienia moje spojrzenie na dany materiał.
  6. kornel_k Aktywny Użytkownik

Spróbuj jeszcze ReaTune z paczki ReaPlugs - darmowych pluginów do Reapera (http://reaper.fm/reaplugs/index.php)
    Pewnie interfejs nie jest tak user friendly ale ma jedną świetną zaletę - jest darmowy ;-) i robi to samo.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. linia basu

,
  2. paczka samlpli basowych

,
  3. sample mocnej perkusji