1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Lektor, lektorzy

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez blackcatstudio, 5 Maj 2009.

1. Witajcie.

W nagraniach lektorskich których robiłem całkiem sporo dążyłem zazwyczaj do uzyskania jak najwierniejszego głosu lektora, jednakże w dobie reklam radiowych i pewnych niezrozumiałych jak dla mnie trendów(patrz mega kompresja wokalu, podrasowywanie) zmuszony jestem działać według życzeń klientów i produkować tak jak życzy sobie tego klient.
    Pytanie skierowane będzie w kierunku osób które robią reklamy radiowe.

Jakich patentów używacie aby zrobić dobry głos lektora w reklamie radiowej?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Odszumiacz, kompresja (mocna, szybkie czasy), potem eq (podciety dol, podbity sroodek i gora), potem dopalacz (ja uzywam TL saturated driver) i na koncu L1 i potem (wazne, ze potem) jeszcze korekcja z dodaniem gory. Mierniki w dacie musza stac w miejscu i nie odchylac sie na segment - chyba, ze sa przerwy (to wtedy wycinam) ;)
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Tak jak w muzyce... dobry lektor to podstawa... tak jak ten np. :)

4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Zapomnialem - to na sladzie lektorskim, na sumie podobnie, na pewno L1 na maksa...
  5. Darek Konderla Początkujący

Witam wszystkich.
    Widzę ze już co nie którzy naprawdę wiedza zo robią Przyznam ze jestem z tego zielony i zaczynam odkrywać pomału to wszytko.
    Ja właściwie szukam tego jak zmienić barwę głosu w mikrofonie.Czyli jakie programy używać to ustawienia takiego głosu lektorskiego.
    Długo trzepałem na goglach i nic konkretnego nie znalazłem jedynie tutaj jest to co szukam tyle ze nie macie tutaj opisanego dla laika.
    Mam Mic to:MXL studio 1, karta dzwiekowa ASUS Xonar Essence STX - Sound card - 24-bit - 192 kHz - 124 dB SNR no i Mixer xenyx 1002FX
    i używam programu do dźwięków Mixcraft 5 i to wszystko.
    Jest może ktoś kto mógł by mi pokazać gdzie sie to ustawia i jakie parametry stosujecie i w czym itd...dla przykladu?
    Jeśli tak było by fajnie z waszej strony.
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    1. musi być dobry głos - ze słabego głosu nic nie wyciągniesz, choćby "skały srały" - dlatego pokaż nam ten głos
    2. aby osiagnąć efekt głosu lektorskiego jak z reklamy - stosuje się kompresję i EQ+deesser lub kompresor pasmowy, na końcu limiter
  7. Darek Konderla Początkujący

Witam
    Wiesz, tak naprawdę jeśli masz dobry głos jak lektor, to tak naprawdę nie potrzebowalibyśmy pluginow i innych rzeczy by podkręcać swój głos.
    A dać swój głos i patrzeć jak ktoś neguje to ja nie potrzebuje, poza tym to nie jest rozwiązanie.
    Widziałem właśnie jeden z komentarzy jak ktoś napisał ze przy czytaniu mlacka a to tak naprawdę mały problem ale to akurat można by było napisać żeby użył pop filtra i wszystko.Nie pisze żebym był tu jakiś uszczypliwy bądź coś w tym rodzaju.Ale negowanie to najłatwiejsza rzecz jak można w życiu robić a wielu to robi a czemu to już chyba wiadomo ciężej jest pomoc.
    Ale mimo tego dziękuje bo i tak uzyskałem trochę od was obraz za co dziękuje.Mozę jednak ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co do ustawienia głosu jak w reklamach w radiach RMF
  8. conr4d Użytkownik

Chyba wszystko zostało napisane, żadnych cudów pluginami nie osiągniesz, co najwyżej poprawisz efekt.
  9. sniadanko85 Początkujący

Każdą barwę głosu lektora ustawia się indywidualnie (nie ma gotowych schematów), można to zrobić na wiele sposobów, wystarczy dobre ucho i odrobina wiedzy. Najprościej mozna to zrobić na wtyczce VST PSP posiada ona praktycznie wszystko co jest niezbędne do wyciągnięcia soczystości głosu, istotnym elementem jest też odsłuch podczas tego typu operacji niezbędne są monitory odsłuchowe studyjne. Ale zrobienie masteru na miare RMF-u jest praktycznie nie możliwe dlatego że ogólnopolskie rozgłośnie mają na wyjściu bardzo wysokiej jakości procesory dżwiękowe które przyczyniają się do bardzo wysokiej jakości dżwięku
  10. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Podaj nazwę konkretnej wtyczki firmy PSP + uzasadnij, co ma tutaj do rzeczy procesor broadcastowy.

Share This Page