1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Kwestia bitów i ditheringu

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Dr. Fleischman, 4 Luty 2011.

1. aldi Guest

Przeczytałem cały temat - chyba ze dwa razy.
    O ile rozumiem jeszcze, że nagrywanie odbywa się na 24bitach FIXED - no bo takie są ograniczenia sprzętowe, przynajmniej dla nas w Polsce.
    To nie rozumiem dlaczego rozmawiamy o jakichś TDM-ych maszynach, które są ponoć 24-bitowe i wtłaczają podobno dithering (a no bo wtłaczają).
    A i tak wtyczki cyfrowe są dużo gorsze od analogowych sprzętów.

Dla mnie domena zmiennoprzecinkowa daje dużo więcej i w niej dithering można pominąć na poziomie efektów.

Hmmm - no to dlaczego PT działa w domenie 48 Fixed - przynajmniej tak się doczytałem na tym forum.
    A może to jest tylko kolejny zabieg marketingowy? No więc o co chodzi?
    Czy o to, że nie stać nas jeszcze na urządzenia, które przesyłają sygnał przez SPDIF w zmiennoprzecinkowym formacie 32 albo i 64 bitów?

Takie mam myślenie po obejrzeniu kilku filmów na BBC o "postarzaniu produktów" oraz ekonomii tego świata.

P.S. Tylko pytam - ja nic nie wiem ;).
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    w Polsce mamy te same ograniczenia sprzętowe, błagam o nie pisanie takich rzeczy jakby zostało się zahibernowanym w 1980

zgoogluj "pro tools hd mixer" i poczytaj na ten temat

mamy wybór, każdy może wybrać to co pasuje mu najbardziej

PT HD ma mixer 48bit fixed. PT HD Native ma mixer 64bit float. Zwykły PT ma 32bit float.

SPDIF to konsumencki format przesyłu sygnału. Nawet profesjonalny AES/EBU używa transmisji 24 bitowej. Nie używa się wyższych rozdzielczości, ponieważ korzyści są bliskie zeru, natomiast koszty opracowania nowych technologii wysokie.

dostęp do wiedzy jest nie tylko darmowy, ale też łatwy
    staraj się podejmować wysiłek znajdowania informacji zamiast prosić innych o wyjaśnianie podstaw na forum
    aldi lubi to.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    standardowo jest wersja bez ditheringu, właśnie odpalam mikser z ditheringiem

teraz wydaje mi się, że słyszę różnicę na korzyść ditheringu 48>24, więc to co pisał szuwar miałoby przełożenie na rzeczywistość, zakładając, że teraz sobie tego nie wyobrażam

jak będę miał jakąś większy nierockowy miks wkrótce, to wrzuce jakieś fragmenty do porównania
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    zmieniłem z powrotem na zwykły i jest faktycznie różnica
    wersja miksera z ditheringiem minimalnie jest jaśniejsza i ma jednocześnie mniej szorstką górę - przynajmniej tak słyszę to teraz

szuwar, dzięki za próby przekonania mnie, mimo iż nie były zbyt miłe! :)
  5. szuwar Aktywny Użytkownik

My się nie mamy miłować tylko robić dobrą muzykę :beer:
    Ja nie chciałem nikogo do niczego przekonywać, ja tylko zwracałem uwagę na to, że mechanik samochodowy nie może lać klientowi zużytego oleju, czy używać ołowianych śrub tylko dlatego, że z zewnątrz nie widać różnicy.
    Nie wiem też jak testowałeś ten mikser, ale ufam, że nie mamy tu doczynienia z autosugestią :bandit:
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Jacko, fakt że teraz twoim przetwonikiem wyjściowym jest Avocet może mieć wpływ na to, że obecnie tą różnicę słyszysz ;-)
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ponieważ prymitywny troll internetowy szuwar nabija się ze mnie, że słyszałem różnicę pomiędzy mikserem z ditheringiem i bez, to zrobię na kilku aktualnych miksach porównania, upewnie się czy na pewno jest ta różnica czy nie i wrzucę jakieś przykłady
  8. miuzikus Użytkownik

Oj tam się przejmujesz. Chyba, że masz akurat czas, żeby coś komuś udowadniać. I tak mało kto to usłyszy, ale może usłyszy.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ja się nie przejmuje, dawno zapomniałem o tym nieistotnym szczególe i skoro się czepiają, bo nie mają za bardzo pojęcia na czym polega produkcja muzyczna, to sam z ciekawości sprawdzę o co im chodzi :)
  10. pi_ Aktywny Użytkownik

luz, ja na przyklad widze roznice miedzy probkami z ditherem i bez.... kiedys proponowalem jednemu z forumowiczow usuwanie brudow pojawiajacych sie powyzej 16kHz,
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Już kilkakrotnie szuwar przytacza w innych dyskusjach to, że słyszę coś czego wg. niego nie powinienem usłyszeć, czyli włączenie w Pro Toolsie HD ditheringu w mikserze z 48 do 24 bitów.

W załączniku znajduje się wynik różnicy dwóch miksów: jednego z mikserem bez ditheringu, drugiego z mikserem z ditheringiem. Dowód na to, że to co słyszę nie istnieje tylko mojej wyobraźni jak w różnych miejscach na forum sugeruje szuwar.

Oryginalny wynik zawiera maksymalne wartości w okolicach -45dBFS więc żeby każdy mógł usłyszeć różnicę na pliku mp3 w laptopie czy na małych głośniczkach podbiłem głośność o 40dB.

Załączone Pliki:

Share This Page