1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Kwestia bitów i ditheringu

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Dr. Fleischman, 4 Luty 2011.

1. Dr. Fleischman Użytkownik

Mam kilka pytań odnośnie zgodności bitów i ditheringu.

1 Logic Pro - Czy w momencie kiedy beat programowany jest ( przy użyciu samplera midi) z próbek 16 bitowych mogę eksportować dane midi do 24 bitowego audio - a w PT w tej sytuacji pracować na sesji 24 bitowej?
    2 Logic Pro - Czy w momencie kiedy w sesji znajdują się pliki 24 bitowe i 16 bitowe mogę zrobić bounce całości do 24 bitów ? Używać w tym momencie dithera (przy bounce jest taka opcja)? Czym w Logic Pro różni się pow-r dithering od pow-r noise shaping?

3 W oddzielnej sesji "masteringowej" końcowy limiter zakładam na śladzie z plikiem i efektami/procesorami czy na kanale master? W limiterze znajduje się dither. Kwantyzację ustawiam taką jak bit depth pliku masterowanego (załóżmy że ma 24 bity) czy taką z jaką plik ma zostać zgrany - czyli 16 bitów (jeśli nagranie idzie na CD audio)?

W momencie kiedy robię to w Logic'u (a więc jestem zmuszony do bouncu a nie zgrania na osobną ścieżkę) nie dodaję podczas bouncu kolejny raz dithera?

Chyba trochę namotałem, sorry:)....
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    możesz importować 16 bitowe pliki do 24 bitowej sesji
    ditheringu powinno używać się przy redukcji bitów, np. 24>>>16
  3. bartoszchmielewski Użytkownik

dzięki ditheringowi przy redukcji bitów szum kwantyzacji przestaje być nieprzyjemny dla uszu, noise shaping sprawia że szum kwantyzacji staje się jeszcze mniej słyszalny w zakresie najwiekszy czułości słuchu.

zakładasz na sumę nie na track bo jak zrobisz fade in i fade out za pomocą automatyki glośności na danym traku to będzie to wpływało też na dither, a nie o to chodzi. dithering to ostatni etap przed redukcją rozdzielczości bitowej. po zgraniu do 16 bitów z ditherem nie powinno się już robić żadnej obróbki na danym tracku tylko palić na CD
  4. Dr. Fleischman Użytkownik

Jeśli ustawiam kwantyzację w limiterze na 16 bitów to plik zostanie przetworzony do tej postaci czy kwantyzację wybieram taką żeby zgadzała się z plikiem tzn jak plik ma 24 bity to i kwantyzacja ma mieć 24?
  5. Pneumatic Użytkownik

Jak już czytałeś powyżej: z 24 do 16, czyli w limiterze ustawiasz 16 pod warunkiem że wcześniej miałeś 24 ( jesli materiał ma przeznaczenie CD). Ale nie przejmuj się tym za bardzo bo dithering to jest naprawdę bardzo fachowa kwestia, większość odbiorców i tak tego nie rozróżnia. Skoncentruj się na słyszalnym dla Ciebie brzmieniu i rób swoje.
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Pneumatic, nie uczmy ludzi bylejakości. Dithering to nic fachowego, po prostu zabieg techniczny w dodatku bardzo prosty w zastosowaniu, tylko trzeba pamiętać kiedy go stosować. Fachowe jest tylko zrozumienie mechanizmu jego działania, a to akurat nie jest konieczne, żeby umieć go zastosować.

Odpowiedź na pytanie:

Zawsze gdy chcesz przetworzyć plik audio 24 bitowy lub 32 bitowy lub miks w programie DAW (chyba wszystkie miksują w 24 bitach lub więcej) do pliku 16 bitowego, np w celu nagrania do na CD-Audio, wtedy stosuje się dithering. Jeśli chcesz znać przyczyny i mechanizm, jest on szeroko opisany w literaturze i w internecie.
  7. Pneumatic Użytkownik

Znam osoby, które pomimo olbrzymiej wiedzy technicznej nie potrafią osiągnąć dobrego brzmienia. Dlatego zasugerowałem, żeby koncentrować się bardziej na brzmieniu niż na kwestiach technicznych. Jedno drugiego nie wyklucza, a brzmienie i tak jest ważniejsze. I tu właśnie dziwi mnie Twoje stwierdzenie, że dithering to nic fachowego, ponieważ zastosowanie odpowiedniego algorytmu to nie jest nauka ścisła. Z tego co piszesz wnioskuję, że stosujesz zawsze ten sam algorytm. I to rzeczywiście jest nic fachowego i bardzo proste w zastosowaniu.
  8. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Oj oj, zgadzam się z tym, że techniczna wiedza nie gwarantuje brzmienia, to jest oczywiste. Zgadzam się z tym, że lepiej skupic się na stronie muzycznej. Dlatego uważam, że algorytmu ditheringu nie trzeba znać, żeby go stosować. W odtwarzaniu dźwieku do celów odsłuchowych najlepsze sa algorytmy dające psychoakustycznie najmniej slyszalny szum kwantyzacji, czyli w tym przypadku Noise Shaping. To tyle, nie ma co sie nad tym w tym wątku rozwodzić moim zdaniem. Odniosłem się tym do określenia że "większość odbiorców i tak tego nie rozróżnia". Ditheringu nie stosuje sie z powodu tego czy odbiorcy to usłyszą czy nie. Stosuje sie go z tego samego powodu, dla którego dba się o odpowiednie wysterowanie preampów podczas nagrania mimo że większość słuchaczy nie rozróżni czy wokal był niedosterowany czy przesterowany. Chodzi o pewne standardy i "higienę" pracy. Nikt chyba nie chce, żeby jego miks puszczaony na słabym sprzęcie szumiał, albo po przerobieniu do MP3 "świergolił". Tymbardziej jeśli akurat nasze piosenki mają bardzo ciche momenty ;-)
  9. Pneumatic Użytkownik

10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    hehe, no tak. Udało Ci sie chwycić mnie za słówko [IMG]to dowodzi twojej elokwencji i rezolutności. Nie zmienia jednak sensu mojej wypowiedzi. Dithering robi się z powodów higienicznych na wypadek, gdyby jego brak był faktycznie słyszalny, podczas gdy najczęściej jest niezauważalny przez zwykłych słuchaczy. Natomiast nie mozna według mnie tej argumentacji odwracać i uważać że należy olać dithering, skoro większosc słuchaczy go nie zauważa. Teraz OK?
  11. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja o ditheringu najwięcej dowiedziałem się z książki boba katza : "Mastering audio - the art and the science" -> polecam szczerze i obiecuje, że rozwieje wszelkie Twoje wątpliwości:)
  12. jarojanu Początkujący

1-Dithering włącza się kiedy redukujesz rozdzielczość bitową (np z 24/48kHz do 16/44100Hz - standard płyty CD ) w celu zamaskowania powstałych zniekształceń harmonicznych (na skutek zaokrąglania przez system próbkowanych wartości do liczb całkowitych powstają błędy zaokraglania w dolnej części zakresu dynamiki) .
    2-Wielokrotne zastosowanie ditheringu spowoduje zniekształcenia. Robisz to tylko raz i jeżeli kilka razy zmieniasz rozdzielczość to dithering stosujesz za ostatnim razem, Nie można też najpierw zmniejszyć rozdzielczości bitowej a potem zrobić dithering poniważ dithering jest dodawany przez program przed redukcją rozdz.
    3-Z ditheringu w limiterze raczej bym nie korzystał , raczej w Logicu w opcji bouncowania.
    Profi aplikacją do takich konwersji jest program Weiss Saracon.
    4- Noise shaping czyli kształtowanie szumu to jest podobna technika która ogranicza słyszalność szumu przez przesunięcie zakresu czestotliwości , tak z grubsza.
  13. szuwar Aktywny Użytkownik

Oj oj, nieco to uogólniające twierdzenie. Dithering należy stosować wszędzie, gdzie jest to konieczne, czyli tam gdzie następuje redukcja bitowa. Szczególnym przypadkiem jest tu TDM-owa szyna w PT, która wymaga namolnego stosowania dithera. Powoduje to mniej problemów niż ucinanie słów, w wyniku czego błędy znacznie szybciej powodują słyszalne efekty.
    Szczerze przyznam, że nie znam żadnego sensownego powodu dla którego nie można korzystać z dithera w limiterze.
    Weiss Saracon jest SRC.
  14. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
  15. szuwar Aktywny Użytkownik

A czy jest jakiś powód dla którego POW-r miałby być najlepszy ? Co oznacza najlepszy ?
    Poza tym ja nie pamiętam aby którakolwiek jego implementacja robiła dither do 24bit, widziałem tylko 20 i 16. Ale ja mogę być lekko w niedoczasie :sleep:
  16. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    POW-r używany jest m.in. w hardwarze Weissa i kilku innych znanych produktach. Najlepszy to chyba ten niesłyszalny, prawda? ;) Sądziłem też, że raczej mowa o finalnej redukcji bitów - do 16-bit na płytę CD.
  17. szuwar Aktywny Użytkownik

Noo akurat to jeden z większych zarzutów do Weissa, że stosował tylko POW-r w swoich produktach, bo w grę wchodził tylko dithering do 20 i 16 bitów. W nowszych wersjach jest też dither do 24 bitów, ale jest to TPDF.
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Mógłbyś rozwinąć ten temat? Moja wiedza na ten temat jest nieco inna.
  19. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Bo zrezygnowali ze zwyklego miksera i zostawili tylko wersje dithered, wiec nie ma problemu. Pare lat temu byla na ten temat wielka dyskusja ze slepym testem, z ktorego wyszlo, ze pliki, ktore znosza sie co do bitu brzmia jednak zdecydowanie inaczej - wiec szybko ucichla ;)
    Digi wypuscilo trzy miksery, stary ze sztucznie zwiekszonym obciazeniem dsp i nowy, dithered - trzy, bo nie bylo wiadomo, ktory jest jaki, do testow. I wyszlo, ze wszystko jedno, ze na ucho sie roznia, ale pliki robia identyczne, i ucichla sprawa "zlego brzmienia miksera tdm" ;)
  20. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    W muzyce rockowej i tak dithering nie ma żadnego znaczenia.
    Sempoo jesteś pewien?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dithering audio

,
  2. jak sie robi bity w sesji

,
  3. jaki bit depth 16 czy 24 płyty audio cd

,
  4. błąd kwantyzacji nagranie audio,
  5. książka o samplingu masteringu,
  6. dithering nagrań,