1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Kwartet smyczkowy

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez miuzikus, 9 Sierpień 2011.

1. miuzikus Użytkownik

Proszę w miarę możliwości o szybką konsultację co do miksu - ludzi, którzy być może w tym siedzą albo i nie.

Aktualny plik niżej.
  2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bardzo brzydko brzmi to pomieszczenie.
  3. JoachimK moderator globalny

Słuchałem na laptopie i też mi się nie podoba.
    Jutro, dziś nie mam na czym posłuchać.
    Nagrywam takie rzeczy :>
  4. miuzikus Użytkownik

Czyli za duży pogłos?
  5. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

nie chodzi o to, ze jest za duzy - tylko jego charakter jest nieodpowiedni dla takiej muzyki. Ja co prawda nie nagrywam czesto klasyki/pochodnych ale poglos typu room w takiej ilosci za dobrze nie siedzi :( Musisz dobrac inne pomieszczenie, o innym charakterze. I wtedy pojawilaby sie moze jakas przestrzen bo jest bardzo bezposrednie to nagranie (w sensie wszystko na wierzchu).

Szczegolnie jest to slyszalne (poglos pomieszczenia) na poczatkowym fragmencie gdzie gra jeden instrument. Ja osobiscie dalbym kapke mniej skrzypiec.

Zalaczam przyklad, to takie robocze nagranie z ostatniego koncertu - tutaj co prawda poglos jest mega duzy, ale wg mnie, w przypadku takiej muzyki to nie razi tak bardzo (co myslicie?)

Załączone Pliki:

6. miuzikus Użytkownik

No masterofphysicalchemistry jak dla mnie Twoje nagranie wymiata.

Po Twoich sugestiach zmieniłem typ pogłosu, ale nie wiem czy nie przegiąłem. Jest czyściej, ale to nie jest nagranie na żywca, więc jest sztuczna przestrzeń. Nie ma co porównywać tych dwóch nagrań.

Może ktoś odpisać co zmienić, żeby było trochę lepiej?
    Tu był plik.
  7. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

szkoda, ze wyrzuciles pierwszy plik bo nie moge sie teraz odniesc porownujac je oba bezposrednio. Sztuczna przestrzen nie jest tu ograniczeniem - mozna za jej pomoca osiagnac naprawde satysfakcjonujace efekty. Najwazniejszym czynnikiem jest wlasnie odpowiednie pomieszczenie, ktore nalezy dobrac tak, aby albo dobrze brzmialo samo z siebie lub aby bylo mozliwie neutralne zeby zrobic dobrze sztuczna przestrzen - i w takim celu zamiescilem nagranie do porownania, a nie zeby je porownywac (notabene, tez nie jest najlepsze)

nagranie czegokolwiek zawsze nalezy rozpatrywac w kategorii zestawu: instrument z okreslonym mikrofonem w okreslonej przestrzeni(!), a wlasnie ta przestrzen czesto bywa zaniedbywana, wtedy nawet uzycie najlepszego mikrofonu nic Ci nie da (i tu jest wlasnie ten problem, ciezko jest taki poglos zamaskowac)

wg mnie dodanie poglosu poprawilo sytuacje i zmniejszylo efekt pt. "nagranie w kanciapie", aczkolwiek mozna by jeszcze cos z nim pokombinowac (jakiego poglosu uzyles?). Z tego co pamietam z poprzedniego pliku, to teraz gra to lepiej - slucham niestety na innym sprzecie, ale chyba teraz tak nie daja te skrzypce po uszach.
  8. miuzikus Użytkownik

Wczorajszego nagrania nie ma co nawet analizować powtórnie.
    Wiem, że przestrzeń w pomieszczeniu jest najważniejsza, ale to nie "w tej kanciapie" ;)
    Użyłem Lexicona na bocznych instrumentach (skrzypce drugie i altówka na jednym sendzie) i Cakewalk FXReverb na wioli i pierwszych skrzypcach (na oddzielnych sendach przy zbliżonych, ale jednak innych parametrach). FXReverb ma jakby lepszą przestrzeń.
    Nie wiem tylko (takie mam wrażenie), czy jak grają 4 instrumenty - nie za bardzo się to wszystko kumuluje? Ale taka kompozycja.

Z drugiej strony jeden pogłos na całości nie daje lepszego efektu tutaj. Pogmeram jeszcze z rańca na świeżym słuchu. I tak wiele pomogłeś dwoma postami ;) Dzięki.
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Jak dla mnie pasmo instrumentów jest nienaturalne.
  10. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Takie samo wrażenie mam. Tutaj mój przykład, też niestety w nie najlepszym pomieszczeniu nagrywane, ale może przyda Ci się inne spojrzenie.

Załączone Pliki:

• magn.mp3
      File size:
      1.9 MB
      Wyświetlenia:
      25
  11. Witek Użytkownik

Największym problemem tego nagrania, są nieczystości, a nie sam miks, sorki, ale brzmi to jak sieka.
  12. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

oj tam oj tam - to jest po prostu klasyka progresywna ;)
  13. JoachimK moderator globalny

Oj, chyba nie masz pojęcia, ile sal koncertowych wspomaga się lub wręcz ratuje pogłosami elektronicznymi...

W Twoim nagraniu same w sobie instrumenty są mało otwarte w brzmieniu i to jest problem.

Zastąp więc kanciapę takim pogłosem, który da wrażenie przestrzeni, powietrza i przeniesie słuchacza do innego miejsca.

Ja bym tak raczej nie robił. Pogłosy dwa, OK - każdy do czegoś innego w sensie spełnianej funkcji - sam tak często robię - ale nie do każdego instrumentu inny w takim przypadku.
    Spójrz na ten przykład choć to marne mp3 online (co prawda skład kapkę większy - i w brzmieniu wydaje się sporo większy - i tutaj akurat jest naturalny pogłos - kościół Gościkowo-Paradyż koło Świebodzina, aż 3 dni ustawiania muzyków i prób, by otrzymać ten efekt w surround, jaki jest), zobacz jak ten pogłos, przykład nr 7 jest dobry, bo grają krótkie akcenty i słychać wybrzmienia. Ja bardziej lubię takie przestrzenie, niż te pokazane przez Konopa ;)
  14. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Też lubię, ale jak się nie ma co się lubi... ;)
    W Twoich przykładach oprócz samego pogłosu, wszystko brzmi bardzo naturalnie.
  15. JoachimK moderator globalny

Dlatego też niekiedy sporo czasu w takiej muzyce spędzam (poza oczywiście omikrofonowaniem) na ustawieniach pogłosu(ów), i dlatego też wolę pogłos algorytmiczny, niż dobrze brzmiący, ale bez możliwości edycji splot. Ot - taki wybór sposobu pracy ;)

No wiadomo - bez tego się nie da, nie samym pogłosem muzyka żyje ;)
  16. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

a jak oceniasz przestrzen w tym kosciele z mojego pliku joachim?
  17. JoachimK moderator globalny

Ciężko mi się odnieść, bo jak dla mnie coś tam dziwnego jest w tym nagraniu. Z jednej strony pogłos długi, może za długi, z drugiej strony bliskie plany instrumentów, w efekcie mniej scalenia brzmienia a więcej ogonu pogłosu. Musiałbym byc podczas nagrania, żeby ocenić przestrzeń. W tej wersji nagrania pogłos wydaje mi się chyba za długi - taki typowy church 4-6s ;)
  18. miuzikus Użytkownik

Dzięki wszystkim. Na szczęście z mixem mnie czas nie goni, więc jeszcze posiedzę, ale nie będę Was też zbytnio nadwyrężał ;)

Jak przeanalizuję przykłady i zrobię coś w miarę to najwyżej wstawię.

Oj tak to jest jak muzycy nie mają świadomości, że ustawienie to pierwsza rzecz, bo im się śpieszy. Ale ja się tym nie przejmuję, robię to bardziej w temacie "Jak promować młodych muzyków" i dla własnego rozwoju. Natomiast Wasze rady są bezcenne. Rewerb to trudny temat. Jeszcze raz dzięki.
  19. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Joachim, jak już trochę kradniemy wątek miuzikusowi :D, to co sądzisz o moim fragmencie? Dzięki z góry.
  20. miuzikus Użytkownik

Dobrze - lećcie z tym koksem - dla mnie nie ma problemu ;) O to chodzi.

No nie jest to wykonanie nawet na średnim poziomie, ale ja lubię ten regionalny folklor ;)

Share This Page