1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Książki na temat nagrywania dźwięku na planie filmowym

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez dred, 12 Maj 2010.

1. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Hej.

Dostałem propozycję pouczenia się a potem pracy na planie filmowym. Jako, że jestem zielony i wszystko co wiem to filmiki z dvd z making ofów. Dlatego szukam jakiejś literatury na ten temat. Może być angielskojęzyczna, nie problem. JAkby ktoś zarzucił jakimiś tytułami to będę wdzięczny.

pozdrowienia!
  2. medyk303 Użytkownik

Ksiazek nie znam, ale tu jest taka strona : http://www.equipmentemporium.com/public-home.php i tam jest dzial z 'learn production sound' z teoria. (o post produkcji tez tam jest - warto sie wtajemniczyc bo to dwie czesci tej samej histori)
    praca z mikrofnem na planie to dosc wazna rzecz i praktyka jest b istotna . Zawsze odmawiam jak mam propozycje i sugeruje rezyserowi aby wzial kogos kto ma w tym doswiadczenie, bo oszczedza to potem flustracje w postprodukcji . Moze jakas szansa, abys sprobowal znlalazl kogos kto sie tym zajmuje i spedzil z nim troche czasu na planie , bo z ksiazek to tak na szybkiego to mozna sie rozczarowac mi sie wydaje .
  3. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Na plan dostałem już propozycję i będą mnie uczyć właśnie tam ale nie chcę się pojawić totalnie zielony stąd potrzeba tych książek.

Dzięki za linka, zaraz go sprawdzę.
  4. medyk303 Użytkownik

Top!
  5. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    ?
  6. medyk303 Użytkownik

:top:
  7. Rafal Flejter Początkujący

Zawód:
    Realizator
    hmmm
    jesli chodzi o prace mikrofoniarza to rzeczywiscie zadna ksiazka nie jest w stanie Cie tego nauczyc.....
    stoicki spokoj i moc miesni potrzebne....
    wszystkiego nauczysz sie od kogos , kto przy paru filmach juz pracowal....i oczywiscie ma chec podzielenia sie ta wiedza.....
    a ksiazka , znam jedna niezla : Producing Great Sound for Film and Video . Autor : Jay Rose jest tam dosc duzo wartosciowych informacji...
  8. Suwczynsky Użytkownik

Całkiem fajna książka!
    A jeszcze apropo książek - wydawnictwo Wojciech Marzec (takie które wydaje te wszystkie fajne filmowe książki o montażu i innych bajerach) pracuje właśnie nad tłumaczeniem książki "the art and technique of sound film" (chyba tak się nazywa w oryginale) autorstwa David'a Lewis'a Yewdall'a. Planują wydanie we wrześniu. Chyba niezła, ale czytałem tylko na mocno okrojonych google docsach.
    A moc mięśni rzeczywiście się przydaje! ;D
  9. medyk303 Użytkownik

Po angolsku w oryginale nazywa sie: 'The Practical Art of Motion Picture Sound' - i jest to ksiazka numero uno dla kazdego, kto mysli o przygodzie z dzwiekiem do filmu, tylko ze bardziej od strony postprodukcji. Teoria na temat nagrywania dzwieku na planie w tej ksiazce jest stosunkowo niewielka .
  10. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    jako tyczkarz nie bedziesz mial duzo do roboty z dzwiekiem. Mikrofon na tyczce musi byc na dobrej osi ("on-mic"), nie moze robic zadnych cieni, sam nie mozesz blokowac swiatla no i oczywiscie probowac znalezc granice kadru gdzie mozesz najlepiej, powiesic tyczke i nie dostac ochrzanu od operatora kamery ;-)

siedzac za wozkiem masz juz wiecej do roboty z dzwiekiem - od syncu z obrazem po umiejetnym wyborze kiedy potrzebujesz uzyc mikroportow, ustawienie dobrych poziomow na nagrywarce, dbanie oto zeby nie bylo przesterowan etc....

poczatek nie bedzie latwy i na pewno nieraz dostaniesz ochrzan za to ze wleciales z tyczka w kadr ;)

ksiazek na temat tej dyscypliny nie ma, sa krotkie sporadyczne opisy ale naprawde nie ma duzo teorii. Pozostawiajac fakt ze istnieja rozne typy czy tez szkoly pracy dziwekowej na planie, typowo amerykanska, francuska czy tez holenderska.

Powodzenia!
  11. Tasiorowski Stały Użytkownik

I nie sugeruj się kierunkowością shotguna. Żeby efekt był na prawdę zadowalający, musisz go wsadzić komuś prawie w gębę. Optymalna odległość to tak chyba pół metra gdzieś. W przeciwnym razie nagrasz piękny i pierońsko trudno usuwalny ambiens. Wiem, przerabiałem, nie polecam..
  12. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Dzięki za info. Jutro pierwsze starcie na planie :)
  13. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Powodzenia!!! daj znac jak poszlo
  14. Krzych Ridan Początkujący

Co do polskiej literatury na temat dźwięku w filmie godna uwagi jest książka "Dźwięk w filmie" Małgorzaty Przedpełskiej-Bieniek. Autorka ma bardzo duże doświadczenie w pracy dźwiękowej przy filmie i osoby które zaczynają działać w tej branży znajdą w jej książce sporo cennych informacji.
  15. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    No i dwa pierwsze plany zrobione.
    Pierwszy już skończony i filmik można zobaczyć tu:

Dźwięk był tutaj dość specyficznie nagrywany bo na i5 ze stołu, który również grał w filmie oraz na At2020 bo nie miałem niczego innego dostępnego. I wszystko zgrywane na logica od razu. Niestety czasu nie było dużo więc nie mogłem nic zrobić w postprodukcji bo reżyser musiał wszystko oddać do następnego dnia rano a ja wyjeżdzałem więc postprodukcja nie jest moja.

A co do drugiego filmu to już profi bo miałem Rode NT3, do niego blinda i martwego kota i tyczkę i nagrywałem dźwięki otwieranego i zamykanego malucha. Efekty za niedługo pokażemy ;)
  16. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Super reklama ;)

ten ostatni chwyt ze szklanka i pierogami to wypisz, wymaluj chwyt z 40latka, scena na Okeciu :D tylko zabraklo tutaj mi troche tych pierogow (w kadrze) i aktorka nie miala takie zarabistego akcentu jak w oryginale ;) ps. i w post powinni ton tej szklanki poprawic :D
  17. miszaxxx Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Reaper
    Chyba z Misia;)
  18. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Chyba czas żebym DVD misia odpalił :D najwyraźniej 40latek skopiował tylko te pierogi ;)
  19. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    specjalnie ziemniary były, żeby nie było zbyt dosłowne. co do post to mówiłem... ;)
  20. Łukasz S. Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dźwięku Live

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwiek na planie

,
  2. nagrywanie dźwięku ksiazki

,
  3. dźwięk w filmie. teoria i praktyka chomikuj

,
  4. jak nagrywac dzwiek do filmu,
  5. jak nagrywać dźwięk na planie filmowym,
  6. kto nagrywa dżwiek do filmu,
  7. nagrywa dzwiek do filmów jak sie nazywa?