1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

kostka kranka- problem

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez jaca, 19 Październik 2009.

1. jaca Stały Użytkownik

Kupiłem w sklepie kranka kosteczkę , przesterek.
    Mam obawę, że jest coś z nim nie tak. Jak go podpinam pod wejście liniowe w SC4 z hi-z jest ok, ale jak wyłączam hi-z czyli jest zwykłe liniowe to sygnał prawie zanika, zostaje sama bardzo wysoka górka, cichutka bardzo, ale jak zdejmuję wysokich do zera w kranku, to wraca sygnał, normalne pasmo:), choć średnio głośne w stosunku do tego przez Hi-z.
    W wejściu liniowym drugim ( bez możliwości przełączenia na HI-z), sygnał też zepsuty.
    Kostka metal zone bossa działa normalnie, jest sygnał i tu i tu, delikatna różnica w brzmieniu.
    Wyprzedzam pytanie, nakładam w kompie symulację kolumny, oczywiście.
    Przez mały piecyk lampowy było ok. W sklepie na Tiny Terror było ok. Tak myślę.

Czy to jest normalne, czy kosteczka jest zepsuta? Nie było drugiej dla porównania.
  2. jaca Stały Użytkownik

Nikt nie pomoże?
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Moze byc, ze jest idealnie dopasowana do prawdziwej gitary (jak urzadzenia do reampingu ;) ), zeby piec "widzial" duza impedancje, i po prostu ma duza impedancje wyjsciowa. Tak moze byc, piece gitarowe sobie radza, wejscie wysokoimpedancyjne w mikserze jak widac tez, bo po to jest.
  4. jaca Stały Użytkownik

No własnie między innymi, od Ciebie oczekiwałem odpowiedzi najbardziej, mając na uwadze Wasza burzliwą dyskusję w temacie impedancji z Marcinszwajcerem:)
    A co Marcinszwajcer na to ?

Dziękuję bardzo.

Ale i tak mnie to dziwi:)
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tak dopowiadajac to za maly kondensator na wyjsciu, ktory odpowiada za obcinanie dolu w konfiguracji z wejsciem liniowym moze byc po prostu elementem ksztaltowania barwy... Oczywiscie to bez sensu, ale masz przyklad, ze tak jest ;)
  6. jaca Stały Użytkownik

No właśnie o to mi biega, że może ten kondziu trafiony jest?
    Może tak być, być może? :)
  7. jaca Stały Użytkownik

Dodam, że po lekkim dociśnieciu strun słychać jakieś brudy , ciche ale są. Skwierczenie takie jakieś.

Ten efekt ma symulować piece Kranka, to może mój ma symulacje trafionych lamp. :)
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Moze byc kondziu trafiony, trza rozebrac i sprawdzic, jak elektrolit, to mozliwe.

Share This Page