1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Korzystanie w BFD z osobnych wyjść aby miksować osobno części perkusji w Cubase SX

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez grzesiekintro, 9 Marzec 2010.

1. grzesiekintro Użytkownik

Witam, mam pytanie, mam nadzieję, że proste.
    Korzystam z Cubase SX, używam wirtualnych sampli
    BFD (FxPansion), i teraz mam pytanie.
    Jak wpinać pluginy aby każdy był osobno przypisany
    danej części perkusji, osobno ustawienia kompresora,
    equalizacji, spektrum stereo itd.
    Np:
    Inne ustawienie kompresora na werbel (jedna wtyczka)
    inne ustawienie na stopę (kolejna wtyczka)
    inne na hh itd
    Chciałbym powpinać wiele wtyczek na różne częsci perkusji.
    BFD i inne wirtualne instrumenty odpalają się jako jeden program,
    idąc na chłopski rozum, trzeba by ten sam program odpalić
    dajmy na to 5razy. A po co? Pewnie się to da bez problemu,
    ustawiając (w mikserze wirtualnym Cubase?) wyjścia z wirtualnego
    instrumentu. Ale jak to uczynić?
    Mam nadzieje ze nie zamieszałem, i forumowicze jasno odczytają moje intencje.
    Poza tym, to witam po dłuższej przerwie na forum!
  2. jaca Stały Użytkownik

Cześć. Dziwne, bo u mnie po wrzuceniu w VST Instruments jako insert BFD, automatycznie odpalają się ścieżki oddzielnych części perkusji. Otwieram mikser i już.:)
  3. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    ja też tak pamiętam, akurat w cubase automatycznie tworzyło mi grupę bębnów, a w tej grupie rozbicie na inne instrumenty, znacznie z tym gorzej w logic czy abletonie bo trzeba ręcznie robić wysyłkę, nie znam bfd, ale w ez drummerze trzeba zaznaczyć opcję multitrack więc może poszukaj tego w bfd
  4. jaca Stały Użytkownik

przed chwilą sprawdziłem, samo sie robi. SX3 , Bfd 2 , ale z BFD nie pamiętam żeby była różnica.
  5. grzesiekintro Użytkownik

Więc gdzie wrzucasz efekty z BFD, do Vst instrument?
    Czy trzeba jakos konfigurowac BFD pod wzgledem Cubase?
    Inne programy tak ustawilem, z BFD mi sie nie udało.
  6. Tasiorowski Stały Użytkownik

Robisz to tak : F11 -------> w liście VST INSTRUMENTS odpalasz BFD -masz opcje : Stereo, Groups, Ultra, All. Wybierasz "ALL". Jak już się załaduje program, to w VST INSTRUMENTS masz po kolei kontrolki - FREEZE, ACTIVATE, BYPASS, EDIT INSTRUMENT i ostatni jest taki kwadracik ze strzałeczką - tam aktywujesz wszystkie wyjścia BFD. Jak to zaznaczysz ptaszkiem, to stworzy Ci od razu tracki w sesji odpowiadające każdemu mikrofonowi. Reszta to już tradycyjne zabiegi, jakie robisz przy bębnach. Tak to jest w Cubase 4 i 5. Nie pamiętam, jak te kontrolki są w SX 3, ale powinny być tak samo. Jak już raz to ustawisz, to za każdym razem jak będziesz ładował BFD, będą się odpalały tracki na każdy bęben.
    grzesiekintro lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak miksować perkusję