1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Korg Monotribe - jak konwerter MIDI to CV.

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Arab, 9 Wrzesień 2011.

1. Arab Użytkownik

Witajcie.

Potrzebuje pomocy bardziej doświadczonych użytkowników w temacie analogowych syntezatorów.
    Kupiłem Korga Monotribe i teraz pozostaje temat synchronizacji go z reszta mojego systemu. Dlatego mam parę pytań.

1. Jakiego konwertera używacie do synchronizacji swoich analogów?
    2. Jest niby ten polski "wynalazek" za 650 zł ale dla jednego syntezatora to za dużo. Jakieś tańsze alternatywy oprócz doepfera?
    3. Jeśli jest tu jakiś elektronik będący w stanie w sensowny sposób skonstruować mi takie urządzenie byłbym niezmiernie wdzięczny za kontakt. :)
    4. Kabelek CV umieszczony w pudełku z Monotribe jest strasznie krótki. Mogę użyć standardowego jacka czy kable cv są jakoś inaczej skonstruowane?
  2. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Kabel cv mozesz wydluzyc nawet uzywajac gitarowca;) generalnie jakikolwiek kabel TRS. Midi-to-cv powinno byc na allegro a zrobienie czegos takiego tez nie jest wielkim problemem. Napisz do mnie na prv, zobaczymy co da sie zrobic;)
  3. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
  4. Arab Użytkownik

Nie znam się na elektronice a już ingerencja w ten sprzęt nie wchodzi w grę. Myślałem raczej o zakupie czegoś zewnętrznego. Jutro wrócę i napiszę coś więcej. A sprawa z kablem wyjaśniona.
  5. Arab Użytkownik

Sprawa od wczoraj uległa zmianie. Korg niby opublikował film na yt jak synchronizować Monotribe'a z DAW albo grooveboxem ale u mnie to nie chce działać.

A. Nagrywam z gniazda sync out sygnał kontrolny. Potem robie sample w NI Maschine.
    B. Ustawiam 8 krokową sekwencje taką jaką potrafi odczytać Korg.
    C. W domu mam Focusrite Saffire 6 USB. Wybieram wyjście 3/4 na którym mam podłączony kable RCA/miniTRS i dupa blada bo Korg ani drgnie. Ktoś wie, co może być nie tak? Może spróbuje jutro z Logic'iem.

OK powiedzmy sobie szczerze, że nie jest to szczyt użyteczności i bez zakupu MIDI/CV raczej się nie obędzie. Bo jeśli dobrze rozumiem konwerter pozwoli mi też nie tylko na kontrole tempa ale i note on/off tak?

Pytanie numer jeden non stop aktualne :) C'mon nikt tutaj nie używa CV? :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. monotribe midi

,
  2. midi to cv

,
  3. przetwornik midi do analog

,
  4. wyjście sync korg monotribe,
  5. jak podłączyć monotribe do komputera,
  6. korg monotribe podłączenie