1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Konwersja częstotliwości próbkowania

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez jacko, 11 Grudzień 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Pracując w częstotliwości próbkowania wyższej niż 44.1KHz w którym momencie dokonujesz konwersji do 44.1KHz? Chodzi mi konkretnie - czy konwertujesz już finalny materiał, czy robisz to np. tuż przed ostatecznym ograniczeniem szczytów (clippingiem/limiterem)?
  2. marcin.bors gość specjalny

Ze wzgledu na to, ze przy wszystkich swoich nagraniach pracuje w 88.2, a master jest w 99% analogowy, konwertuje juz po wszystkich procesach.

Probowalem wielu algorytmow i wybralem program "Saracon" firmy Weiss.

Szczerze powiedziawszy, to jedyna znana mi metoda na konwersje bez wyraznej straty jakosci.

Ale, oczywiscie, moge sie mylic.
    Dzidzia lubi to.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    A jak radzisz sobie z sytuacją kiedy po konwersji z 88.2KHz do 44.1KHz zwiększa się poziom szczytowy? W jaki sposób ustalasz, żeby poziom szczytowy finalnego materiału w 44.1KHz miał maksymalnie np. -0.3dBFS?
  4. marcin.bors gość specjalny

W kazdej, znanej mi wersji Saracona po konwersjipoziom szczytowy pozostawal bez zmian (pomijajac oczywiscie sytuacje, w ktorej zaznaczalem jego zmiane).
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    w moim przypadku jest inaczej :(
    każdy algorytm konwersji, w tym Weiss Saracon zwiększa u mnie poziom szczytowy o kilka dziesiątych dB
    cóż mogę zrobić?
  6. marcin.bors gość specjalny

Zaznacz tuningujac ustawienia konwersji zmiane poziomu sygnalu o np. - 1dB.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    i wtedy już na skonwertowanym materiale "odzyskać" ten 1dB przy pomocy limitera?
  8. marcin.bors gość specjalny

Mysle , ze najlepszym wariantem byloby dokonanie wszelkich procesow masteringowych, pozostawienie marginesu 1 dB, konwersja i koncowy limiter.

Obiecuje ze zrobie w najblizszym czasie ponowny test, czy konwersja z Saracona wprowadza jakiekolwiek zmiany w poziomie szczytowym.

Z tego co pamietam, nie spotkalem sie nigdy z taka sytuacja.

Share This Page