1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Kontynuacja forum dzwiek.org - ANKIETA!

Dyskusja w dziale 'Informacje o dzwiek.org' rozpoczęta przez lestek, 2 Grudzień 2011.

?

Gdzie chcesz mieć w przyszłości forum pro - audio?

Poll closed 5 Grudzień 2011.
Osobne forum, pod nową domeną ilość głosów: 17 35.4%
Jako subforum z osobnym regulaminem i moderacją na AKYSZ.net ilość głosów: 16 33.3%
Nie ma to większego znaczenia, i tak będziemy pisać sensowne posty :) ilość głosów: 14 29.2%
  1. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Panowie!

To teraz jeszcze jedno ważne pytanie.

Czy uważacie, że po zamknięciu przez Jacka forum dzwiek.org dla Was, obecnych jego użytkowników, lepiej byłoby zrobić zupełnie osobne forum, na którym zajmowalibyśmy się tematyką pro-audio, z założenia niewielkim działem homerecordingowym, nie będącym głównym profilem strony? Myślicie, że wygenerujemy dzięki temu zainteresowanie i ruch na tyle duże, żeby posiadanie własnego, "osobnego" forum było racjonalnie uzasadnione? Dla dwóch nowych postów tygodniowo i dyskutowania o wyższości E-MU nad M-Audio nie ma to po prostu większego sensu...

A może lepiej wejść w komitywę z AKYSZem, na którym wielu z Was ma już założone konta i stworzyć tam subforum pro audio, z kilkoma działami, osobnym regulaminem i osobną moderacją? Problemem nie są koszty, a tylko ruch, frekwencja i zainteresowanie forum.

Akysz wydaje się być fajnym miejscem "na styku" kwestii technicznych i muzycznych. Pytanie czy jest miejscem dla nas wystarczająco "technicznym".

Ankieta jest krótka, trzydniowa, proszę JAK NAJWIĘCEJ OSÓB O ZABRANIE GŁOSU ZGODNIE Z PRZEKONANIAMI.
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Lepiej niech powstanie osobne forum, z konkretnym, mocnym profilem prosumer lub nawet hi-end. Prosumer oznaczałoby tutaj ludzi umiejących miksować, nie mających rozterek "czy mikrofony MXL nadadzą się do szeptanek", a hi-end to po prostu ludzie mający własne studia, lub żyjący z pracy nad dźwiękiem. Forum musi być porządnie opracowane merytorycznie, wszystko musi być tak dograne, aby hi-endowcy 'czuli się jak u siebie'.
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Ja z tego żyję, ale nijak nie czuję się hi-endowcem :D Hi-endowcem to może być Tadeusz Mieczkowski, który nigdy na żadnym forum internetowym się nie pojawi, czy Marcin Bors, który kiedyśtam może znaleźć chwilę czasu, żeby pogadać i popisać :) I może jeszcze 5 innych osób w kraju :D Stąd moje obawy o skuteczność i "moc" osobnego forum pro-audio.
  4. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Głosujcie, głosujcie, bo różnica jest malutka!!
  5. AKYSZ Stały Użytkownik

Ja przyznam się prywatnie, że wolałbym na forum akysz, bo nie musiałbym szukać daleko pomocy w potrzebie, dlatego dla zabawy wcisnąłem odpowiedni guzik:D
    Ale ja pro-realizator nie jestem i takich mądrych rzeczy jak Wy długo pisać nie będę. Co innego, czytać, to zawsze chętnie :D
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jaka jest granica wartości sprzętu do bycia hi-endowcem?
    polar lubi to.
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Możesz się nie czuć - ale czy to nie jest fałszywa skromność, w kontekście tego, jak tutaj zdefiniowałem hi-end?
  8. Nabla Użytkownik

Ja sugeruję nowe forum o tematyce tylko pro audio. Niekoniecznie tylko o nagrywaniu. Ale z pełnowartościowym działem o dźwięku live, a także o dźwięku w filmie oraz instalacjach.
  9. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Żadna. Albo robisz coś "hi-endowo", albo nie. :D Ja raczej nie robię, mimo, że często pracuję na bardzo drogim sprzęcie. Moim skromnym zdaniem, Ty Jacku niemal robisz :)
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    No i mamy przysłowiowy bigos. Ty mówisz że RACZEJ nie jesteś, o Jacku że NIEMAL jest, o Borsie bodaj wspomniałeś że NA PEWNO jest. Czyli granica jest uznaniowa?
  11. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że granica jest tam, gdzie każdy ją sobie ustawi. Każdy wie, na ile dobrze robi to, co robi. Ja jestem bardzo krytyczny wobec swojej pracy, miksowanie w domu, czy w piwnicy jest dla mnie czymś na kształt dowcipnej przygody (pry dobrych efektach ze znamionami hi-endu), a nie poważnej, hi-endowej pracy...

Łatwiej ustalić tą granicę w kwocie? Bez jaj...
  12. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Panowie i panie!

Narazie głosy oddało niecałe 40 użytkowników. Zostało 24 godziny głosowania :) Rozumiem, że to wszyscy, którzy są zainteresowani kontynuacją obecnego forum? Jeśli to jest tak małe grono, to osobne forum nie przetrwa i nie ma zbyt wielkiego sensu, ze względu na śladowe zainteresowanie :)
  13. pi_ Aktywny Użytkownik

jesli masz sile to po prostu zrob to forum,takie jak uznasz/uznacie za odpowiednie,
    jak bedzie fajne to i uzytkownicy sie znajda,
    pytanie ludzi co by chcieli wkrotce doprowadzi cie/was do domu wariatow,
  14. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Wiem, to ma być raczej argument za tym, żeby nie było płaczu, jak jakieś decyzje zostaną podjęte.
  15. AKYSZ Stały Użytkownik

To co mogę zaproponować na poważnie, to utworzenie forum w jakimś istniejącym. Niekoniecznie akysz.net jak macie możliwość gdzie indziej, gdzie Wam będzie pasowało.
    Forum musi mieć dopływ świeżej krwi, być w miejscu gdzie przewijają się potencjalni zainteresowani wymianą informacji, o których piszecie.
    za rok, dwa, trzy obecnie początkujący realizatorzy staną się w jakimś %cie jakby nie patrzeć "pro" a część obecnych pro może za pół roku nie być zainteresowana udziałem w forum, albo zmienić pracę na lepszą ;)

Poza tym, jak widzicie po obecnych wątkach, im wyżej, tym trudniej o konsensus w sprawach technicznych, bo każdy jest przekonany do swojej racji, z racji przyzwyczajeń, sposobu na życie.

System działania organizacji oparty na kolejnych poziomach wtajemniczenia jest najlepszym, jaki do tej pory wymyślono, to raz.
    Dwa - ludzie mają różny poziom wiedzy i dla jednego łatwizna dla drugiego zasieki kolczaste.
    Nie ma szans określić ram dyskusji i uczestników, którzy się do niej nadają.

Powodzenia.
    markmix lubi to.
  16. polar Początkujący

Zawód:
    Biolog analityk
    DAW:
    Logic
    Ważne by na "nowym forum" było zaplecze profesjonalistów a nie tylko przemądrzałych laików przekonujących do swoich, często niepoprawnych praktyk.
  17. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    z całym szacunkiem. doskonale pomyślane, ale jak masz zamiar do tego doprowadzić? będziesz sprawdzał referencje przy rejestracji?
  18. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    a dlaczego nie można pisać na facebooku?
  19. polar Początkujący

Zawód:
    Biolog analityk
    DAW:
    Logic
    Nie, sympatyczna koleżanko/kolego - dlatego sam nie podejmuję się zakładania nowego forum.
  20. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Moim zdaniem grupa na facebooku nadaje się do drobnych ogłoszeń, bo po kilku dniach wszystko ginie w gąszczu innych informacji ze względu na brak kategoryzacji.
    ProT, RX75 oraz lestek lubią to.

Share This Page