1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Konsoleta vs sumator

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez jarektoifl, 28 Październik 2011.

1. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czy moze mi ktos odpowiedziec na nurtujace mnie pytanie,jaka jest roznica miedzy sumowaniem sygnalow z PT na sumatorze a miksem na konsolecie bez uzycia eq i dynamiki?
  2. JoachimK moderator globalny

Wg mnie różnica żadna, poza ewentualnymi celowymi założeniami w konstrukcji, tzn. sumator jest konstruowany z założeniem celowych "pozytywnych efektów ubocznych" (np. "odpowiednie" zniekształcenia przy zbyt dużych sygnałach), co już nie w każdym mikserze da się uzyskać w stopniu zadowalającym, np. tani mikserek nie będzie tak reagować na duże sygnały czy na ostre piki jak szyna dużej konsoli z transformatorami na busie.
    Inna rzecz, to poziomy (w sumatorze z góry założenie na liniowe) i długość ścieżki , która w sumatorze będzie krótka (nie w sensie długości fizycznej a ewentualnej ilości elektroniki do pokonania) i np. dzięki temu mniej szumiąca. Tak przynajmniej ja to widzę i wydaje mi się to dość oczywiste.
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Pytam,bo mase ludzi krytykuje uzywanie sumatorow a ja wlasnie zrobilem miks na Neve Vr60 i uzylem tylko eq na 2 sladach,wiec stol posluzyl mi za sumator,ale na bank inaczej i dla mnie o niebo lepiej brzmi niz zsumowane w pt z uzyciem stereo eq na overach z bebnow:)
    Kamil Sołdacki lubi to.
  4. JoachimK moderator globalny

Lepiej, nie lepiej - bez znaczenia jeśli chodzi o samą kwestię, tu ważne jest, że jest inaczej, co raczej jest oczywiste, szczególnie przy dużych sygnałach. Dlatego rodzą się koncepcje wtyczek typu Slate VCC ;).

BTW: już pod koniec czerwca roku 2007 miałem koncepcję wtyczki, która miała symulować działanie stołu/sumatora w oparciu o zniekształcenia samych modułów, jak i zniekształcenia wynikające z współzależności między modułami (przesłuchy elektromagnetyczne i "po linii" zasilania modułów). Niestety nic z tego nie wyszło, a szkoda, byłoby coś przed Slate VCC i Harrison Mixbus, a może nawet lepsze :(
  5. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wlasnie porwonywalem miks z uzyciem VCC w trybie Neve w PT HD i to sie nijak ma do soundu z VR 60,z Neve jest taki szlag,glebokosc i naturalnosc,ktorej nie jestem w stanie uzyskac z VCC.Na VR miks zrobilem w moment a w PT z VCC pier.... sie z proporcjami i nigdy to nie zagralo tak jakbym chcial:)
  6. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Pracowałem trochę na VR 72 i trapiło mnie ostatnio to samo, co jarektoifl :) Zastawia mnie jeszcze, jak się ma sumator Neve 8816 do w/w wtyczek i stołu...
  7. JoachimK moderator globalny

W sumie nic zaskakującego. A miałeś okazję robić takie testy w oparciu o Harrison Mixbus?
  8. JoachimK moderator globalny

Jeśli chodzi o stoły Ameka, to niezłe jaja, bo tam jest błąd konstrukcyjny, polegający na tym, że przy silnie odkręconych i obciążonych busach AUX nie wyrabia się elektronika modułów dostarczająca sygnały do linii AUX (wiem - odważna teza, ale jestem tego pewien i jak najbardziej podpisuję się pod tymi słowami!). Tak więc wystarczy że odkręcisz dużo wysyłek na jakieś urządzenie, co będzie miało małą impedancję wejściową, by wpłynęło to na brzmienie całości miksu :D No i jak tu wykombinować jakieś symulowane w cyfrze zjawiska, skoro nawet nie wiadomo, czego można się spodziewać po analogu :hmmmm:
    :stoned:
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    SSL twierdzi, że istotny wpływ ma też użycie analogowych tłumików i panoramy.
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Zwlaszcza w tych stolach ssl, ktore analogowych tlumikow nie posiadaja ;)
  11. JoachimK moderator globalny

No właśnie - bez sensu. Przecież stosowane tam tłumiki Penny+Giles sterują scalaki VCA, w ogóle nie idzie przez nie sygnał audio!
  12. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Idzie idzie,zalezy w jakim trybie pracuje:)
  13. JoachimK moderator globalny

No wiadomo, możesz przecież puścić na krótkie hebelki i zupełnie z pominięciem VCA, niemniej wiadomo, w jakiej konfiguracji się zazwyczaj pracuje...
  14. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Przepraszam,pisalem chaotycznie bo siedzialem w studio Preisnera i musialem sie spieszyc.Niestety nie probowalem MIXBUSS-a a ponoc efekty sa swietne,kiedys nie chcialo mi to dzialac bo mialem OSX 10.6 a oni wtedy jeszcze nie puscili nowej wersji wiec to olalem,podobno dziala niezle tylko,co z tego jak ja mam PT HD i musialbym jakos pokrosowac sygnaly przez ten driver jack...cos tam a sam DAW ktory jest z Mixbussem jest o kant d...potluc:)Dzis sluchalem miksow z Neve VR60 ktore zrobilem,puscilem sobie inne moje miksy z PT no i niestety z Neve jest dla mnie lepiej.Robilem testy z Audientem,tez jest fajnie ale juz nie ma takiej roznicy poniewaz Audient brzmi neutralnie i jak SSL nie koloruje dzwieku jesli sie wylaczy eq.Wniosek jest taki,ze jesli juz sumator to transformatorowy w kazdym torze plus suma.Nikt takiego nie produkuje,Neve 8816 ma Carnhille tylko na sumie a reszta sumatorow jest symetryzowana elektronicznie.Jednyna rada jest chyba kupienie jakiejs konsoletki 16-24 kanalowej z trafami w kazdym kanale,albo....miksowanie wszystkich nagran w Niepolomicach.:)

Joachim co to miala byc za wtyczka i dlaczego nic z tego nie wyszlo?Skoro jej nie ma to musialem dac zarobic imperialistom:):):)Ja uzywam tego VCC namietnie jesli miksuje w PT,rowniez miks z uzyciem Avid HEAT dla mnie o wiele lepiej brzmi niz bez ale przy przepuszczeniu sladow przez VR-a to jest jednak inna bajka.Gdyby ktokolwiek zrobil sumator 16 lub 24 kanalowy z trafami Carnhilla w kazdym kanale i na sumie to biore w ciemno:)
  15. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    ...albo w Warszawie - Sound and More Studio ;-) Neve VR 72
  16. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Za daleko i za drogo:),do Niepolomic mam godzine jazdy A4:)
  17. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Ja Ci zrobie Jarku :)
  18. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    kam
    Kamil,z ciekawosci....ile kosztuje dniowka 12 godz w SaM bez realizatora ale razem z asystentem,brutto?:)
  19. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Jarek, wiesz, że zawsze możesz na mnie liczyć. Chcesz taki sumator na marzec, czy na maj? :D
  20. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    A ja zapytam igs - za jaką cenę? :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. vcc dzwiek.org