1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks KONKURS - The Flags '54' - ankieta

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Sempoo, 5 Czerwiec 2011.

?

który miks byś kupił?

Poll closed 13 Czerwiec 2011.
1 ilość głosów: 3 18.8%
2 ilość głosów: 0 0.0%
3 ilość głosów: 0 0.0%
4 ilość głosów: 0 0.0%
5 ilość głosów: 0 0.0%
6 ilość głosów: 5 31.3%
7 ilość głosów: 3 18.8%
8 ilość głosów: 0 0.0%
sory, miałem za słaby komputer, żeby pociągnać taką ilość ścieżek :( ilość głosów: 0 0.0%
jak zwykle nie miałem czasu na trening - oglądałem seriale na kompie :P ilość głosów: 1 6.3%
phi, żadnego bym nie kupił! - zrobiłbym to lepiej i to bez użycia EQ :-O ilość głosów: 1 6.3%
a zrobisz kolejny konkursik? :D ilość głosów: 10 62.5%
Głos można oddać na kilka pozycji.
  1. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Witam w 2. etapie konkursu na najlepszy miks utworu 54 zespołu The Flags :)
    Głosowanie trwa 8 dni. Surowo zabronione jest głosowanie na swój miks. Ankieta jest publiczna - po kliknięciu na ilość głosów można sprawdzić, kto głosował. Jest ona także wielokrotnego wyboru - no ale nie można kupić na raz dwóch miksów, prawda? Zatem proszę o rozwagę.

Do głosowania zapraszamy zwłaszcza tych zawodników rezerwowych, którzy nie brali udziału w zabawie - to właśnie Wy macie najświeższe uszy ;)

Wszyscy liczymy też na komentarze starych wyjadaczy studyjnych - bo my chcemy się czegoś nauczyć!

Załączone Pliki:

• 1.mp3
      File size:
      10.4 MB
      Wyświetlenia:
      67
    • 2.mp3
      File size:
      10.4 MB
      Wyświetlenia:
      39
    • 3.mp3
      File size:
      10.5 MB
      Wyświetlenia:
      40
    • 4.mp3
      File size:
      10.2 MB
      Wyświetlenia:
      39
    • 5.mp3
      File size:
      12 MB
      Wyświetlenia:
      32
    • 6.mp3
      File size:
      8.2 MB
      Wyświetlenia:
      53
    • 7.mp3
      File size:
      10.3 MB
      Wyświetlenia:
      41
    • 8.mp3
      File size:
      9.9 MB
      Wyświetlenia:
      32
  2. miuzikus Użytkownik

Mniej miksów, łatwiej przesłuchać od początku do końca i wybrać ten najlepszy.
    Na prawdę dużo tych ścieżek i różnych instrumentów tam było, nie tylko gitara i bębenek.
  3. JoachimK moderator globalny

słucham sobie tak na szybko po fragmentach, w kilku przykładach djembe po starsznej kastracji dołu ;)
  4. Puzzel Użytkownik

1 i 6 najlepsze reszta troche nie cyka jak dla mnie. :)
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Chciałem wrzucić link z miksami z SOS... ale to zły pomysł... wystarczy tutaj kiepskich miksów :D
  6. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    Ja sie chciałem przy okazji zapytac czy bylibyscie zainteresowani konkursem kawalka mlodego, zdolnego artysty ktory juz zdobyl niejaka popularnosc. Trudno powiedziec jaka by byla jakosc sciezek. Moglbym sie postarac o nie jesli byloby zainteresowanie.
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Śmiechu - tamten miks SOS rescue jest akurat słaby [nie mówiąc już o tragicznym oryginale].
  8. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    ...a zrobisz kolejny konkursik? Tak! Tym razem będzie to hard rock :)
    Nogoth lubi to.
  9. miuzikus Użytkownik

Hehe - nie myślałem - że będzie, aż tak źle z tymi miksami.
    Ale nie będę nic pisał, bo muszę sobie monitory kupić. Bawcie się dobrze!
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Pokaż mi konkurs na dzwiek.org w którym więcej niż chociaż 2 miksy nadawały się do słuchania...

Ja zjebałem swój miks... bo na samym końcu porównałem z nieodpowiednim materiałem referencyjnym... :D
  11. Bluerooo Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Reaper
    Ja nie brałem udziału ale chętnie się podzielę co myślę (na ucho wyrównałem poziomy bo tak wydało mi się bardziej sprawiedliwie).

1- wokal caly czas walczy z werblem o miejsce, inne proporcje też mogłyby być lepsze, na werblu słychać kompresję, brakuje najniższego pasma
    2- mocno uśmiechnięte brzmienie ;) takie typowo koncertowe
    3- brakuje energii, strzelam że nieprawidłowa kompresja
    4- werbel bardziej przykuwa uwagę niż wokal, djebe ma brzydki ambience, w 0:19 dźwięk pojawia się z nikąd, ogólnie to wejście słabo zrobione, szkoda że mało dołu bo fajny miks
    5- totalny brak powera, perkusja pozbawiona ataku, słabe proporcje, wokal długo długo nic i gdzieś daleko instrumenty
    6- schowany werbel bez ataku (choć gdy nie analizuję jak brzmi tylko słucham muzyki to akurat mi nie przeszkadza), ogólnie brakuje niskiego środka, wokal mniej wyraźny od reszty i ma mało miejsca
    7- wokal troche syczy i za duża stopa, szkoda że nie jest głośniejszy
    8- ten miks dla mnie brzmi jak ścieżka dźwiękowa żywcem wzięta z występu live w telewizji- dużo wokalu, surowo brzmiące instrumenty

Pierwsze 3 dla mnie to (od najlepszego): 7, 4, 6
    Bez poprawek żadnego bym nie kupił ;)
  12. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    rób, nie komentuj
  13. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Widzę, że przybywa osób chętnych na następny konkurs :) Mam zatem nadzieję, że weźmie w nim udział więcej osób, niż w tym konkursie.
    ...nie no tłumaczenie jak u nastolatki :lol:
  14. maxiu Użytkownik

cieszę się, że wiecej ludków włącza się w ocenę - dzięki

co do jakości, to fakt, jak się porówna z innymi, to dużo rzeczy wyłazi, więcej niż na ucho, tak po prostu :)

a co do ostatnich decyzji, podejmowanych przed zgraniem to są to moje najgorsze decyzje, jakie do tej pory podjąłem, ale może napiszę coś po skończeniu :), może dlatego, że nie dałem sobie konkretnego czasu np 10h, tylko robiłem, poprawiałem itd.

wiem, że była mowa o tym, ale chętnie bym porównał swoje wypociny, do miksu kogoś, kto dużo dłużej miksuje :)
  15. miuzikus Użytkownik

Zdecydowanie za dużo było tych ścieżek. Ale nauka na przyszłość jest. Ja się zamotałem z tym strasznie. No, bo samym DAW to ciężko coś dobrego osiągnąć. Ale chętnie wezmę następny konkursik ;)
    Ja też zrobiłem błąd, że próbowałem to podciągnąć pod jakieś nagranie. Oj tam - fajna przygoda całotygodniowa, człowiek uczy się na błędach.
  16. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie przesadzaj...
    Podstawa - bębny, bas, gita, wokal...
    - chyba 4 ścieżki OH które były zdublowane trzeba było wywalić oraz ten bezużyteczny ślad sampla werbla... i już był porządek w bębnach...
    - jeden ślad rozstrojonego basu - do wywalenia
    - gitara aku - na podgrupkę
    - wokal jeden główny, a chórki rozstrzelić i na podgrupę
    W tym momencie 3/4 utworu załatwione...
    Z tego co zostało szybko powycinać ciszę żeby odtwarzanie pustych regionów nie zawalało transferu dysku...
    Naglę się okazuje że połowa ścieżek występuje wyłącznie w końcówce utworu... więc one tymczasowo do archiwizacji...
    Potem do ogarnięcia perkusjonalia... w sumie szybko bo prócz bongosów i klaskania było na pojedynczych śladach... tamburyn który był na 2 śladach można było zrzucić na jeden...
    Bongosy - ustawienie proporcji między mikami ( w sumie każdy zawierał coś fajnego więc zostawiłem wszystkie)
    Jak to już było opanowane to dziwne ścieżki gitar...
    Na koniec wszystkie efekciory, tuby i pierdoły...

Jak się to zgrabnie rozplanowało... to nie było wcale tak strasznie... :D
  17. maxiu Użytkownik

nie kumam ??
  18. miuzikus Użytkownik

Spoko - miałem zamotę, bo pies mi umierał i zdechł + upał - ale wszystkie podpowiedzi bardzo pomocne - dzięki.
  19. gangrena Początkujący

^ ????????
    Wszyscy w domu zdrowi, miuzikus ?
  20. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Dwa miksy idą czacha w banię! Zróbcie coś! Komisja nie przewidziała dwóch nagród!

...zostały Wam 24 godziny :)

Share This Page