1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks KONKURS - 4-głosowa Acapella - POPRAWNA ankieta!

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Sempoo, 6 Lipiec 2011.

?

który miks najlepiej prezentuje to nagranie?

Poll closed 10 Lipiec 2011.
01 ilość głosów: 1 4.3%
02 ilość głosów: 0 0.0%
03 ilość głosów: 3 13.0%
04 ilość głosów: 0 0.0%
04 ilość głosów: 1 4.3%
05 ilość głosów: 0 0.0%
06 ilość głosów: 1 4.3%
07 ilość głosów: 5 21.7%
08 ilość głosów: 2 8.7%
09 ilość głosów: 1 4.3%
10 ilość głosów: 3 13.0%
11 ilość głosów: 2 8.7%
12 ilość głosów: 0 0.0%
13 ilość głosów: 0 0.0%
14 ilość głosów: 0 0.0%
15 ilość głosów: 0 0.0%
16 ilość głosów: 4 17.4%
17 ilość głosów: 0 0.0%
18 ilość głosów: 0 0.0%
19 ilość głosów: 0 0.0%
  1. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    19 miksów jest do odsłuchania! :) Sporo - nie spodziewałem się takiej aktywności z Waszej strony w tym akurat przypadku takiego prostego i w sumie mało ekscytującego zadania.

W związku z pewnym bałaganem z głosowaniem w poprzednim konkursie, upraszczam zasady:
    1. srogo zabrania się głosowania na siebie - głosowanie jest publiczne, będę odejmował głosy na siebie!
    2. trzeba dokładnie wsłuchać się w miksy i wybrać tylko ten JEDEN Waszym zdaniem najlepszy
    3. można oddać tylko 1 głos

A teraz zapraszam do słuchania i głosowania.

Załączone Pliki:

• 01.mp3
      File size:
      6.2 MB
      Wyświetlenia:
      35
    • 02.mp3
      File size:
      6.1 MB
      Wyświetlenia:
      24
    • 03.mp3
      File size:
      6.3 MB
      Wyświetlenia:
      28
    • 04.mp3
      File size:
      6.2 MB
      Wyświetlenia:
      22
    • 05.mp3
      File size:
      6.3 MB
      Wyświetlenia:
      17
    • 06.mp3
      File size:
      6.4 MB
      Wyświetlenia:
      22
    • 07.mp3
      File size:
      4.6 MB
      Wyświetlenia:
      53
    • 08.mp3
      File size:
      6.2 MB
      Wyświetlenia:
      18
    • 09.mp3
      File size:
      6.3 MB
      Wyświetlenia:
      13
    • 10.mp3
      File size:
      5.1 MB
      Wyświetlenia:
      28
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    i reszta miksów:

Załączone Pliki:

• 11.mp3
      File size:
      6.3 MB
      Wyświetlenia:
      15
    • 12.mp3
      File size:
      6.1 MB
      Wyświetlenia:
      11
    • 13.mp3
      File size:
      6.3 MB
      Wyświetlenia:
      11
    • 14.mp3
      File size:
      4.3 MB
      Wyświetlenia:
      17
    • 15.mp3
      File size:
      6.2 MB
      Wyświetlenia:
      17
    • 16.mp3
      File size:
      4.9 MB
      Wyświetlenia:
      30
    • 17.mp3
      File size:
      6.1 MB
      Wyświetlenia:
      21
    • 18.mp3
      File size:
      6.3 MB
      Wyświetlenia:
      10
    • 19.mp3
      File size:
      6.1 MB
      Wyświetlenia:
      22
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Mamy tutaj do czynienia z bardzo przyjemnym, harmonicznie ciepłym nagraniem 4 głosów topowymi mikrofonami Telefunkena. Co byśmy tutaj chcieli zachować? Z pewnością naturalność nagrania – w tym przypadku wystarczą naprawdę niewielkie ruchy przy EQ i lekka, niesłyszalna kompresja, jedynie wyrównująca poziomy + dodanie przestrzeni dla przyjemnego odbioru.

01 – dużo za mały pogłos i przestrzeń, dlaczego miks na początku jest cichy a potem robi się coraz głośniejszy? Co chciałeś przez to uzyskać? Czy to jest naturalne? Panoramowanie jest też za wąskie a szkoda – bo pasmo i kompresja są przyzwoite i naturalne...
    02 – źle dobrany pogłos [za krótki] – za słaba kompresja – są miejsca, w których głosy za mocno wyskakują; ten oddech na początku nagrania należało wyciąć
    03 – kompletny brak pogłosu i przestrzeni, wycięte oddechy – to nie ludzie w pomieszczeniu, to androidy w komorze bezechowej :p
    04 - no, powiedzmy, że jakoś to brzmi...
    05 – z jakiej paki lewy kanał gra głośniej od prawego? Słychać kompresję, która lekko przydusza nagranie; sybilanty za mocno wyciszone, w pogłosie za dużo dołu
    06 – dlaczego eksperymentowałeś z aranżem, psując timing? I te eksperymenty z panoramowaniem, po co to? Wow, nawet delay jest :D poza tym gdzie się podziała góra pasma? Jakie masz odsłuchy, że tak ją przycinasz?
    07 – najlepszy miks
    08 – początkowy oddech, pomimo iż zmniejszony – sądzę, że jednak zbędny
    09 – za dużo dolnego środka
    10 – hehe żart, ale udany :)
    11 – za bliskie, za mało pogłosu i przestrzeni, w głosie basowym za dużo dołu – buczy momentami
    12 – za mało pogłosu, przestrzeni, dziwne eksperymenty z chorusem, oddech na początku do wycięcia;
    13 – słyszalna kompresja, za dużo dolnego środka, oddech na początku;
    14 – pogłos w lekkiej przeciwfazie? Po co?nieco za mocne sybilanty, za wąskie panoramowanie
    15 – nieopanowane syczące głoski, za mała makrodynamika [ta 'głośna' końcówka u Ciebie jest za cicha w porównianiu z całością], za szerokie panoramowanie
    16 – za mało pogłosu, przestrzeni, za duża kompresja, za mało góry
    17 – totalnie przekompresowane, aż trzeszczy, niesłuchalne
    18 – dziwne pasmo, za duża, słyszalna kompresja, za suche – mała przestrzeń w dodatku na samym końcu brak ogona pogłosu
    19 – dziwne pasmo, oddech, sybilanty zajechane, buła w 200-300Hz, za szerokie panoramowanie

Tak więc z tą naturalnością to u Was różnie bywa ;) Poza tym głośność – niektóre miksy są tak tragicznie głośne, jak hard-rockowe nagranie! ...a powinny mieć taką głośność, że gdyby były na płycie obok hard rocka, to brzmiałyby naturalnie głosno, w odpowiedniej relacji do innych utworów a nie walczyły z nimi na RMS – może warto o takich sprawach pamiętać?
    jaca lubi to.
  4. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A ja wrzucę tak jak w poprzednim konkursie przeplatankę miksów konkursowych z referencją. W takiej muzie chyba jeszcze bardziej dyskusyjna, ale co tam.

Miks Start
    1. 00:10
    2. 00:30
    3. 00:50
    4. 01:10
    5. 01:30
    6. 01:50
    7. 02:10
    8. 02:30
    9. 02:50
    10. 03:10
    11. 03:30
    12. 03:50
    13. 04:10
    14. 04:30
    15. 04:50
    16. 05:10
    17. 05:30
    18. 05:50
    19. 06:10
    Przed każdym miksem jest 10 sekund nagrania referencyjnego. Przy kliku najcichszych miksach podniosłem poziom, co by nie suwać gałką głośności przy odsłuchu, ale zrobiłem to na oko :) Enjoy!!

Załączone Pliki:

Księciunio II, Dubist oraz jaca lubią to.
  5. AKYSZ Stały Użytkownik

to ja wkleję to, co za pierwszym razem + dodana ocena 19go utworu + kilka słów więcej
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01 ojej, jak cichutko... 1:00 mniej cicho, 1:25 nieco głośniej, 1:50 prawie głośno, ale pomimo tego cicho cały czas mam wrażenie, że śpiewają na średniogłośnej mocy. Nie było wyrównywania poziomów poszczególnych wokali co słychać przy mocniejszych wydarciach poszczególnych "śpiewaków"

02 brakuje mi wyrównania poziomów wokali, jak jest cicho to cicho, a jak głośniej to za głośno, trochę deprymujące mnie jako słuchacza, co jakiś czas prawy kanał mocniej, a w 2:06 przewala, drażnią niewycięte stuki np. od 0:30

03 o, śpiewane w komorze bezechowej ;), drażnią niewycięte stuki np. od 0:30, nierównomiernie słyszalne głośnością wokale

04.. i przeskoczyli z piosenką do kościoła ;) lepiej ich słychać w stosunku do siebie, ale lead wokal jednak nieco głośniej od innych śpiewa, odgonił lekko resztę od mikrofonu ;)

05 dalej kościół, znowu lead wokal jednak nieco głośniej od innych, podobne odczucie jak z 04

06 oo... totalnie inaczej brzmieniowo od dotychczasowych. lead wokal brzmieniowo jakby pływał w czasie pomiędzy latami 50tymi a teraźniejszościa i nie mógł się zdecydować, przy 1:20 zbyt zdecydowany powrót z przeszłości ;-) ale mimo tego pływania poziomy wokali względem siebie równo rozłożone, słyszalne, nieprzekompresowane. pauza w środku zaskakuje mnie za każdym przesłuchaniem, a końcówka odjechana, chyba wszyscy w podróż w czasie wyruszyli ;-) drażnących stuków nie ma

07 nawet przyjemnie sie słucha, ja jednak bym ściszył lead wokal, bo koledzy mogliby się poczuć urażeni, że ich gorzej słychać ;-) drażnią niewycięte stuki np. od 0:30

08 stuki puki drażnią jak w innych miksach, jak w 07, czyli lead za głośno i przestrzeń zasłania. ekspresja w miarę OK, czyli tak mniej więcej na żywo bym chciał słyszeć, poza lead wokalem.

09 zaczynamy słyszeć śpiewaków idąc korytarzem wyłożonym płytkami i jak wychodzimy zza rogu słychać ich lepiej :D lead wokal w dobrych proporcjach z pozostałymi, czyli nie zagłusza kolegów, przestrzeń lepiej dzięki temu słyszalna, ale jakby za mocno stłumiona ekspresja (kompresją?)

10 ala jazda! :cool: totalne zaskoczenie, jakbym przeteleportował się na plażę i z radyjka z antenką rdia Wolna Europa słuchał ;-), mimo to lead wokal przesłania kolegów jak w innych utworach, myślę, że powinni z nim poważnie w końcu porozmawiać ;-) przez minutę efekt starego radyjka się podoba, potem męczy, aż by się prosiło przeskoczyć w teraźniejszość.

11 nieco za ostry prowadzący, w mocniejszych momentach daje po uszach

12 lead wokal i ten pan z niskim głosem są głośniej od pozostałych dwóch co w panoramę wpadli

13 lead wokal zasłania pozostałe, wdechy podniesione (kompresją?) tak głośno, aż mam problem z normalnym oddychaniem i sam z nimi nerwowe wdechy biorę ;-)

14 jak mantra, lead wokal zasłania pozostałe, bas większym dołem zapodaje niż w innych wersjach, ale to miłe, nie przeszkadza. Ekspresja w miarę OK

15 poziomy wokali w miarę równo względem siebie, trochę lead za głośno, ale (kompresja?) zniszczyła klimat, wszystko brzmi jak zaśpiewane na pełnym gazie

16 j.w. poziomy wokali w miare równo względem siebie, ale kompresja zniszczyła klimat, wszystko brzmi jak zaśpiewane na pełnym gazie

17 trochę mocna kompresja, za jasno aż wokale syczą i zakrywa to resztę resztę, jak dla mnie to nie było wyrównywania poziomów poszczególnych wokali tylko komprecha

18 tak samo jak 17 tylko odwrotnie, trochę mocna kompresja, basowy wokal przedołowany i zakrywa resztę, jak dla mnie to nie było wyrównywania poziomów poszczególnych wokali tylko (komprecha?)
    19 poziomy względem siebie poukładane w miarę równo względem siebie, JEDNAK czuć „wąskie gardło”, takie stłumienie ekspresji (kompresją?) w całości utworu, jakby cos nie pozwalało rozwinąć skrzydeł gardeł ani ich ściszyć.
    ------------------------------------------------------------
    5 UWAG OGÓLNYCH
    1. W moim odczuciu w miksach dość wyraźnie słychać, że tam gdzie lead wokal jest w środku i za głośno w stosunku do pozostałych, zaburza on odczuwanie szerszej przestrzeni pomimo rozrzucenia śpiewaków po panoramie. wyrównane wokale względem siebie: to dla mnie było najważniejsze w ocenie
    2. zakończenie wywalające trąbkę w uszach na drugą stronę poprzez nieściszenie głośności (chodzi mi odsunięcie śpiewaka od mikrofonu jak zaczyna głośniej ryczeć ;)), po prostu odrzuca mnie jako słuchacza, tym bardziej, jak jest sucho, bez przestrzeni, pomijając 06ty, gdzie tam w kosmos kolo poszedł, ale intrygująco, nikt nic ciekawego nie wymyślił. EDIT: i zakończenie 09 też jest dla mnie OK, nie zauważyłem, sorry :oops:
    3. ogólnie większość miksów jak w polskim filmie, w których nic się nie dzieje. Stanęli, Zaśpiewali. Skończyli, zaczęli jeść drugie danie. 06, 09 i 10 macie DUŻY + za efekt zaskoczenia
    4. szkoda, że nie można głosować na siebie i oddać kilku głosów :D

EDIT: z głosowaniem muszę się wstrzymać, bo poza moim miksem, na który bym chciał zagłosować a nie mogę, te co mają zalety mają też wady i muszę się zastanowić, które wady są "bardziejsze" a które nie :D
    EDIT 2: jednak zagłosowałem, nie na siebie, bo nie wolno, ale przeważyło w mojej ocenie równe ustawienie poziomów wokali względem siebie i łagodne dla ucha zakończenie
  6. AKYSZ Stały Użytkownik

jak dla mnie niekorzystnie dobrana referencja. sama w sobie jest z nieprzyjemnie dla mnie świąteczno/mikołajowo/basowym wokalem/koncepcją miksu , które nie ma przełożenia na obecny miks, ale + za wkład pracy;)
  7. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja, przynajmniej jeden z nich wziąłem za zwykłą chińszczyznę, bo rezonanse w jakie wpadał ten mikrofon podczas sybilantów były nie do zniesienia. Tak więc zaskoczyła mnie informacja, że to były TE telefunkeny. Szkoda, że tego wcześniej nie sprawdziłem.
  8. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Nie dyskutuję z gustem, bo nie o gust tu się rozchodzi. Dla mnie przełożenie jest duże i bardziej czepiałbym się bardzie rozbudowanej aranżacji i harmonii w take6, trudnej do porównania z konkursowym utworem. Referencja nie musi być idealnym wzorem dla miksu. Wiedząc, że Take 6 ma zawsze mega bas ( to już kwestia tego jak gościu spiewa tym basem) popatrz na te miksy i od razu zobacz, który ma go ewidentnie za mało - po coś ten chłop śpiewa tym basem,prawda?
    Sybilanty - czy w Take 6 coś cię mierzi jesli chodzi o essy?
    Pogłos, Oddechy, Plany, panoramowanie....

Itd. Moim zdaniem fajna referencja bo w każdym miksie obnaża słabości, i nagrania i mikserów

Ps.: Już Ci mówiłem żeś maruda? :D
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
  10. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  11. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ciekawe na jakiej podstawie...
  12. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Tylko i wyłącznie na podstawie tych strasznie brzęczących sybilantów. Wcześniej myślałem, że w tych Bardzo Drogich mikrofonach takie zjawisko wogółle nie występuje. Więc teraz nie wiem ? To oni śpiewali do takich uszkodzonych mikrofonów ? :)
  13. jaca Stały Użytkownik

też mnie osłabia wiadomość że to top miki były, kicha jakaś :D
  14. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    No cóż - za dużo się naczytaliście o nich w sieci, zamiast po prostu ich posłuchać :) Tak właśnie tworzy się mitologia, z którą należy walczyć.
  15. AKYSZ Stały Użytkownik

właściwie o bas mi głównie chodzi i mocno przez to "zbasowany" poziom nagrania , bo on jest kluczowy dla uzyskiwanego brzmienia w tym take6, czego nie ma w naszym miksie &IMO zaburzenie w porównaniu jest.
    co do marudzenia... hm... lubię pokomentować pół żatrem i niektórych może to irytować, sorry, wole jednak to niż jęczeć z zasady ;)
    ale w tm wypadku moje uszy kazały napisać na poważnie, żeby ktoś, nazwijmy go "bardzopoczątkujący", kto będzie odsłuchiwał porównania nie wpadł w ślepą uliczkę, ze tak ma brzmieć nasza acapella, bo po prostu nie może.

PS. wiem, że ciężko znaleźć idealna referencję, ale może jakiś ich bardziej skoczny utwór by pasował?
    PS2 każdą poważną sugestię i zaangażowanie traktuję pozytywnie i jestem za wszelkie takie uwagi prywatnie wdzięczny, bo to mi poszerza perspektywę widzenia muzyki, tym bardziej, że na "żywym organiźmie" ćwiczymy i mamy między sobą porównanie co do technicznych rozwiązań i brzmieniowych preferencji.To jak kurs online, tylko brak jeszcze profesora, który przeprowadzi analizę+pokaże jak wybrnąć/zmienić co trzeba.
    Mimo wszystko wole to, niż "niby zapracowanie" tej grupy doświadczonych realizatorów, którzy nie mają ochoty czasu dać porad jak poprawić to, co jest do poprawienia, lub wziąć udziału w konkursie i pokazać, jak można to zrobić. ich czas forumowy wypełniają za to dyskusje w działach o ipad2 itd. ( to przytyk jakby co ;))
  16. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wracając do mojego wcześniejszego opisu :) Wklejam tu jego klona :D

W mojej ocenie jedną z najtrudniejszych rzeczy do opanowania w tym materiale dźwiękowym były "esy" z kiepskich mikrofonów, na jakich oni to nagrywali. Nie wszyscy wpadli na to, aby jakoś z tym zjawiskiem tutaj walczyć, a co dopiero mówić o jakimś "Masteringu wokali" Pod tym względem to ja tu widzę całkowią porażkę HomeStudio-ów

Ale tak na zachętę po kilka słów dla każdego

1. Strasznie prosty miks. Chyba tylko suwaczki zostały poustawiane.
    2. Proporcje dziwnie ustawione i pogłos, jakiś taki jak z sali prób.
    3. Ciut to takie za suche, jakby szkic do nagrania.
    4. Troszkę za dużo tego pogłosu tutaj.
    5. Pogłos jakby ze sprzężyny, dziwnie uwypókla zastosowane proporcje.
    6. Brzmi to jak Tunel Metra, albo coś podobnego.
    7. Troszkę za dużo tego pogłosu tutaj.
    8. Nieźle, ale ciut troszkę za dużo tego pogłosu tutaj.
    9. Wyjście z jaskini i zatrzymanie się na jej krańcu.
    10. Myślę, że w latach 40-tych byłby to Hit, ale dzisiaj ...
    11. Coś tu za pomocą EQ zostało popsute, czegoś za dużo.
    12. Ten chorus na końcówkach jest fajny, ale przed końcówkami nie jest aż tak fajnie.
    13. Troszkę za dużo tego pogłosu tutaj. Trochę dziwne proporcje.
    14. Troszkę za dużo tego pogłosu tutaj.
    15. Troszkę za dużo sporo tego pogłosu tutaj.
    16. Odrobinkę za mało tej przestrzeni jest tutaj, ale ... jest nieźle.
    17. Wskaźniki RMS do kalibracji.
    18. Bardzo prosty miks z dużą ilością pogłosu.
    19. Coś tu brakuje. Nie wiem jak to opisać ? Hmm ... A gdzie ten czwarty :D

Wcześniejszego swojego zdania też nie zmieniam :)
  17. andrzej887 Początkujący

To ja tylko powtórzę że mój miks mi się nie podoba , za to mam jeden typ . Druga sprawa to już zrobiłem lepszy w moim mniemaniu po uwzględnieniu wypowiedzi Akysza , Księciunia oraz Sempoo .

Wniosek : Warto było .

Pozdrawiam .
  18. AKYSZ Stały Użytkownik

We mnie też coś pękło i zacząłem krytycznie patrzeć na swój miks jako dzieło skierowane dla innych ;)
    Znaczy, że nie tylko "kobieta istotą zmienną jest" :D
    Przyrzekłem sobie, że na konkurs będę dawał wersje "nieeksperymentalne" bo teraz zawsze ktoś znajdzie się, komu nie będzie coś pasowało i zamiast wskazówek wytknie mi to, co ewidentnie odstaje od norm w danej stylistyce.
    Też mam już poprawiony miks. wrzucę po zakończeniu oceniania.
  19. jaca Stały Użytkownik

Sempoo , weż nie pier*ol. Raczej Ty tu najwięcej czytasz i oglądasz wykresy a chyba mało słuchasz.
    Kiepskie lub nie dobrane i nie ma co z tym dyskutować skoro tego nie słyszysz.
    "Tak właśnie tworzy się mitologia, z którą należy walczyć."
  20. Dubist Początkujący

Czy mi się wydaję, czy wyżej pojawiła się reklama telefunkena, równolegle z konkursem na miks nagrania zrealizowanego przy pomocy tych mikrofonów.

Pozdrawiam

P.s. Witam wszystkich forumowiczów i właściciela forum. Bardzo pasjonująca strona!

Adam

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. poprawna ankieta

,
  2. Piosenka acapella z metra