1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks KONKURS – Martin Bajk „Koniec Blisko Jest” – ETAP 1

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez AKYSZ, 10 Lipiec 2011.

1. AKYSZ Stały Użytkownik

http://www.alterproject.net/mp3/KoniecBliskoJest-Multitrack.zip

Termin nadsyłania miksu: do 20 lipca włącznie.

Możecie przesterowywać, zniekształcać, prostować, krzywić, dodawać, odejmować, ale w ramach tylko i wyłącznie ścieżek, które są dostępne.
    Posiedźcie trochę nad wokalem, zaproponujcie swoją propozycję brzmienia jakie najlepiej pasuje do tego typu rejestru. Powielenia (fragmentów) ścieżek, delaye, distortiony i inne pluginy wokalowe jak najbardziej są akceptowalne. Tylko prośba. Nie zróbcie farsy, tylko dopasujcie to brzmieniowo jak najlepiej do całości utworu.

Miksy wysyłajcie na adres: akysz@alterproject.net w mp3 320 [kodek lame] - w nazwie pliku nick i tytuł utworu.
    a w temacie Konkurs Dzwiek.org

Sesja była nagrywana 10 lat temu, więc jak coś Wam nie pasuje brzmieniowo, TO SIĘ PRZEDAWNIŁO i po prostu działajcie tak, żeby wyszło lepiej niż w utworze poglądowym, który zamieściłem we wcześniejszej ankiecie wyboru ;)

EDIT: wielkie dzięki dla Śmiechu-a za odzyskanie sesji z Cakewalka :D
  2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  3. AKYSZ Stały Użytkownik

tempo jest takie jakie jest i niech takie zostanie.
    perkusista ładnie się postarał żeby było równo :D
  4. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    OK. Niech więc zostanie te 105 :D
  5. Danek Użytkownik

A to M.F. nagrywał?
  6. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    jest babol, tom 1 i tom 2 to ten sam ślad

edit: git cz1 i git cz 2 to też identyczne ślady, ktoś to po pijaku zgrywał... :)
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Tez to zauwazylem... ale taka sesje dostalem od akysz :)

Sent using Forum Runner
  8. AKYSZ Stały Użytkownik

co do ścieżek, to tak jak pisałem sesja jest sprzed 10 lat. ja byłem wtedy jako muzyk nagrywający, nie realizator.
    dostałem sesję zgraną i szczerze powiem, nie wpatrywałem się czy ścieżki były kopiowane, sorry.
    z tej sesji powstał utwór w wersji, którą słyszeliście.
    Jak chcecie, możecie nie używać zdublowanych śladów. Nie ma sprawy. Całkiem możliwe, że były one inaczej obrabiane i panoramowane, muszę rzucić okiem na sesję ale to dla celów konkursu jest teraz nieistotne :D
  9. AKYSZ Stały Użytkownik

tak M.F. ;)
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Większym problemem jest brak ścieżki 1 toma... który jest zastąpiony śladem 2 toma... to ewidentnie jakiś błąd... taką sesje dostałem od Ciebie... podejrzewam że typowy błąd pt. przypisanie tego samego wlotu do 2 śladów...
  11. Danek Użytkownik

Ząbkowice :) , szkoda że siedzi w Angli.
  12. AKYSZ Stały Użytkownik

w środę wieczorem sprawdzę, ale dostałeś to samo co mam, więc chyba jakiś error nie do odzyskania... :confused:
  13. AKYSZ Stały Użytkownik

o.. nawet nie wiedziałem, ze tam jeszcze siedzi, mam nadzieję, że muzycznie dobrze mu się wiedzie, bo jego solo gitarowe na klasycznej na kilku utworach to mogę słuchać naokrągło, ma chłopak czucie klimatu w paluchach... jak masz z nim kontakt, to pozdrów i spytaj czy nie ma zgubionego toma gdzieś na kompie ;)
  14. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Eeee, Pany ale jakaś poważna lipka jest na OH< jakby ktoś zamienił to na najpodlejszą mp3, a potem nazad na wav'a.
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Rozjechane fazy, przester i inne cuda... już to mówiłem Akyszowi... Masakra jednym słowem... brzmi jakby ktoś bardzo szeroko rozstawił 2 różne mikrofony bardzo nisko nad bębnami jako OH...
  16. AKYSZ Stały Użytkownik

no... uzgodniliśmy, że będzie to pierwszy test Waszej czujności ;)
    Panowie, to nie jest sesja z topowego studia, i do tego z kilkoma błędami w realizacji.
    Coś z czym będziecie mierzyć się w swojej karierze realizatora nie raz.
    Dzięki takim konkursom jak ten nauczycie się (macie okazję nauczyć się) jak z tego wybrnąć :D

Apel do "profesjonalnych" realizatorów: rzućcie okiem na ślady i "sprzedajcie swoje patenty" na błędy w nagranym materiale, jak z nich wybrnąć.
    Na pewno niejednemu z nas to pomoże nie osiwieć przedwcześnie ;)
    jaca lubi to.
  17. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    No to patent na takie tragiczne ślady OH, to praca nad ich stereofonią w trybie mid-side - parę ruchów i już brzmi ok [poza oczywiście tragicznym przesaturowaniem / modulacją niskoczęstotliwościową, takim charakterystycznym "furkotem", wibrowaniem]. W sumie jak dla mnie to jest to fajna zabawa z wyciskaniem potencjału z takich hardkorowych śladów ;)
    jaca lubi to.
  18. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    No, to będzie trochę zabawy. Kotły są do opanowania, gorsza sprawa, że werbel w OH zupełnie się nie zgadza w czasie z bliskim ujęciem. Ale spoko, wszyscy mamy to samo, zobaczymy efekty "ratowania nagrania". Czasem się w końcu zdarzają takie zadania realizacyjne. :ahhhhh:
    jaca lubi to.
  19. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Przepraszam Akysz, doceniam Twoje zaangażowanie itd, ale ten numer i slady są okropne :(
    Nie lubię truć, ale tu musiałem, sorki.
    jaca lubi to.
  20. AKYSZ Stały Użytkownik

ok, jak nikt nie przyśle zgłoszenia, to nie będzie konkursu.
    chyba, że zmienię nazwę na "SPOSOBY RATOWANIA OKROPNEGO NUMERU" a głosowanie będzie na tego, komu uda się to najlepiej ;)

a moje zaangażowanie jest tylko i wyłącznie takie, że odgrzebałem ścieżki i je udostępniłem na forum.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. martin bajk