1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Konfiguracja PCta pod Pro Tools 9 - pytanie o źródło dobrych podzespołów

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Machior, 10 Sierpień 2011.

1. Machior Użytkownik

Zawód:
    Muzyk, inżynier telekomunikacji
    Witam!

Chciałbym oszacować cenę złożenia PCta pod Pro Toolsa 9. Docelowo komputer ma służyć do miksowania dużych sesji audio, raczej nie planuję bawić się w MIDI, syntezę, wirtualne instrumenty.

Wymagania co do komputera:
    - stabilny i szybki - dla miksów powiedzmy ok 50 ścieżek 24bit / 48 KHz z pozapiznanymi wtyczkami RTAS - to jest najważniejsze kryterium - przesiadam się na lepszy sprzęt i PT ponieważ mam już dosyć wysypywania się mojego laptopa
    - możliwie najszybszy wielordzeniowy Intel
    - stabilna i niezawodna obsługa firewire (na potrzeby podpięcia interfejsu Focusrite Saffire Pro)
    - RAM - ok 8 GB (z możliwością rozszerzania oczywiście)
    - dysk twardy - 2 dyski 1,5-2 TB, 7200, stabilne i bezawaryjne (lub możliwie mało awaryjne pod audio)
    - inne: karta graficzna wspierająca full HD (poza tym bez szczególnych wymagań - nie zamierzam grać w gry :) ), porty USB, karta sieciowa, możliwość podłączenia 2 monitorów, karta dźwiękowa zbędna lub najzwyczajniejsza Realtek.
    - obudowa i zasilanie: komputer musi być możliwie cichy, ale zasilacz musi być stabilny i odpowiednio mocny dla takiej konfiguracji.
    - monitor: LCD lub LED 24 cale
    - nagrywarka DVD
    - Windows 7 PL 64 Bit

Wiem, że na forum jest kilka osób, które składają sobie PCty do muzyki. Stąd moje pytania:
    - na ile szacować taki zestaw? Mi się wydaje, że zmieściłbym się spokojnie w kwocie 4,5 - 5 tys PLN
    - gdzie szukać części? Bardzo mile powitam konkretne nazwy podzespołów :)
    - czy polecacie jakichś dostawców podzespołów lub sklep/firmę, która złoży komputer wg specyfikacji?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
    Maciek
    Warszawa
  2. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Uważaj z Windowsem PL. Ja osobiście mam dwa bliźniacze komputery różniącę się tylko system. Na jednym stoi WinXp Pro ENG na drugim Win Se7en Pro PL. Na pierwszym PT9 chodzi bez problemu (mimo że teoretycznie PT9 nie chodzi na XP) na drugim wiecznie się krzaczy.
  3. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Czemu pc i windos ?:)
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Polski windows nie byc dobry, przynajmniej do pt ;)
  5. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    A moze by tak Mac Pro - nie musi byc 2011 !
    Pierwsze 8-io rdzeniowe modele sa do dzisiaj prawie nie do zajechania....
    Na Ebay´u widzialem juz po 1.200-1.300 Euro.
  6. Machior Użytkownik

Zawód:
    Muzyk, inżynier telekomunikacji
    Generalnie to chcialem Maca. Stacjonarnego. Zeby mi sie nie zacinal miks po nalozeniu kilku wtyczek na 16 trackow. Zeby sie nauczyc macow i pracowac na systemie, na ktorym pracuja wszyscy. Kropka.
    Priorytetem jest dla mnie komfort i praca z powszechnie uzywanymi standardami.

Ale nowe macki kosztuja 2 x drozej niz pecet skladak z 12 GB RAMU i dwoma dyskami po 2 TB.

Hmmm rozerze sie na ebayu za macami, ale jesli ktos z Was potrafi polecic dobre podzespoly do PC, albo po porstu dobre zrodlo gotowych PCtow - bede wdzieczny :)
  7. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Mac Pro to wlasnie stacjonarny Mac, w ktorym masz np. gniazda PCIe,dla dobrej karty dzwiekowej czy tez np.kart DSP z efektami (UAD,Powercore etc.)... Genialne przez fakt, ze Hard- i Software (OS) pochodza z tej samej reki , wiec ma szanse lepiej wspoldzialac , niz w skladaku, gdzie jedno od Sasa, a drugie od......
    Komputery znane z tego ze dzialaja bez problemow,registrow itp, ze update´uja sie raz w miesiacu (co najwyzej) , ze sa ciche ,ze wygladaja cool i sa bardzo uzytkownikowi przyjazne. Sam przez lata skladalem swoje kolejne PC-ty , a na Maca przesiadlem w zwiazku z miloscia do Logic´a - i nigdy nie wroce do PC i Windoofs´a:rolleyes:
    Zachecam do zmiany platformy, a wyzszy koszt to tylko mit-> na Mac´u podzialasz 3 razy dluzej niz na skladanym PC. Rozejrzyj sie w necie i na pewno znajdziesz cos w normalnych pieniadzach !
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jesli nie masz duzej firmy i kosztow to kupowanie nowego maka jest bez sensu,ja pracuje od paru lat na MacPro pierwszej generacji Intel 3.0Ghz 4-core z 2006r i nie narzekam,5 lat i komputer dziala jak nowy,jedynie co to musze nagrywajke wymienic,bo juz nie chce wypalac DVD Double Layer i tyle.
  9. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Dokladnie o tym möwie ! Przed rokiem zrobil sie szal na zapowiedziane 12 rdzeni. Kupe ludzi postanowilo sprzedac swoje 8-io rdzeniowce-oni sprzedawali a ja kupilem 1/2 rocznego MacPro za 60 % ceny nowego. Jak sie pokazaly 12-tki ale za 5.500 Euro to sobie niejeden w brode plul ! Moje 8 rdzeni w chwili obecnej jest prawie nie do zajechania !
    jarektoifl lubi to.
  10. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    Jak by ktoś potrzebował, to mam jeszcze jednego, nowego, nie rozpakowanego Maca Pro (early 2009) do sprzedania za 6500,-
    Kontakt ze mną kom. 501193100.
  11. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Jakiego Mac´a Pro ? 4 czy 8 rdzeni , jak szybkich ?
  12. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    Quad-core: One 2.93GHz/3GB ram/640GB HDD/garfika GF120.
    Pisałem że jest nierozpakowany, więc ma standardową konfigurację. Ram, dyski, i grafikę mogę wymienić, bo mam taką co do nowszych wersji wkładają, ale ponieważ nie chcę go rozpakowywać, więc wszystko w dziewiczej applowej konfiguracji.
  13. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    RAM, twardziel ?
  14. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    Dopisałem wyżej.