1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Konfiguracja midi

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Laser, 10 Luty 2011.

1. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Witam!
    Mam takiego problema:
    Mam microkorga xl, rolanda rs5 i interfejs audio/midi. Jak zapewne wiecie microkorg ma malutkie klawisze i niektórych akcji nie da się na nim po chrześcijańsku zagrać, w związku z tym wspomagam się czasem pożyczonym rolandem z normalna klawiaturą i pedałem sustain. Nie jestem klawiszowcem, ale wygoda pracy na takim zestawie jest nieporównywalnie wyższa. Problem w tym, że ze mnie, jak wspomniałem, żaden klawiszowiec, wiec bardzo zależy mi na tym, żeby pisał się również track midi, mogę wówczas swobodnie wprowadzać poprawki. Niestety, jeśli mam konfigurację, że z rolanda midi out do korga midi in, to nie ma jak posłać midi do interfejsu. To znaczy jest taki sposób, czyli z rolanda midi out do interfejsu midi in, a z interfejsu midi out do korga midi in (przy odpowiednio przekierowanych kanałach na DAW to nawet działa). Niestety problemy z latencją, buforami itd, są tak duże na moim kompie, że wszystko mnie zniechęca do takiego rozwiązania. I teraz pytanie, czy można sobie zrobić, albo kupić jakąś "złodziejkę" midi, którą podpinając do rolanda midi out wyślę sygnał midi i do interfejsu i do korga? Domyślam, się, że gdyby w korgu było wyjście midi thru, to nie miałbym żadnego problemu?
  2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Witaj!
    Widzę, że masz troszkę złożony problem, ale nie aż taki nie do wykonania :) Rozdzielenie sygnału MIDI na dwa tory mogło by pomóc w jednej kwestii, czyli podania sygnału z Rolanda na korga i do komputera, i zupełnie przeszkodzić w drugiej, czyli powrotu sygnału z komputera do korga. W korgu masz tylko jedno MIDI in, i tutaj powstałby niezły problem, co dalej :)
    Jak sam wiesz, MIDI to nie audio, i mieszać tego ze sobą nie wolno. Musi to robić specjalne urządzenie pod nazwą MIDI Merger, albo też inne bardziej zaawansowane urządzenie MIDI. Najłatwiej byłoby kupić MIDI Merger, wpiąć w jego wejście 1 Korga, w wejście 2 Rolanda, jego wyjście dać na interface audio/MIDI w MIDI IN, a z interface audio/MIDI MIDI Out dać na MIDI In Korga. Dzięki temu każda klawiatura na której grałbyś, dawała by sygnał do komputera, a ten później spowrotem do Korga. Tyle teorii.

Interfejsy MIDI na USB to takie większe lub mniejsze zabawki. Jedna zabawka przy Korgu, druga zabawka przy interface Audio/MIDI i latencja robi się kosmos.

Najtańsze rozwiązanie:
    MIDI na karcie PCI jest najlepszym i najprostszym rozwiązaniem twoich problemów. MIDI nie podlega standardowi ASIO, więc możesz mieć w kompie różne karty które mają w sobie MIDI, i masz do nich wgrane sterowniki działające w twoim aktualnym systemie. Większość DAW szuka MIDI na wszystkich kartach zainstalowanych (zarejestrowanych w systemie) Na upartego to i SB też by poszło. Takich kart możesz mieć w systemie tyle, ile masz wolnych portów PCI. Latencja MIDI na kartach PCI jest tak mała, że właściwie niezauważalna.

Wtedy bez większych wydatków i kombinacji możesz podłączyć korga do MIDI IN 1 karty na PCI, Rolanda do MIDI IN 2 karty na PCI, a wyjście którejkolwiek z tych kart możesz dać sobie spowrotem do Korga na jego MIDI IN, a routing między nimi zrobić sobie wewnątrz swojego DAW.

Takie rozwiązanie wydaje mi się najtańsze, nie za trudne i w miarę łatwe do realizacji.

No chyba, że wygrałeś w Totka i rozmawiamy inaczej ;)
    Laser lubi to.
  3. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Właściwie na tym drugim mi specjalnie nie zależy w chwili obecnej. Czyli co mam sobie po prostu polutować rozdzielacz z trzech wtyczek din i to wszystko? Dzięki Księciunio!
  4. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Myślałem, że Korg pełni u ciebie rolę modułu brzmieniowego, dlatego opis był tak zagęszczony ;)

Nie nie. Nie możesz tego zrobić. MIDI to elektryczna pętla prądowa podobna do RS-232. Jest nadajnik i odbiornik. Dodanie do tego kolejnego nadajnika czy odbiornika spowoduje spadek poziomów sygnałów, co zaburzy całkowicie komunikację w tym interfejsie, a dodatkowo możesz coś przeciążyć, czy też coś upalić i kasa na naprawę poleci całkiem spora. Odradzam takie zabawy z tym interfejsem

Sporo porządniejszych pod względem MIDI klawiszy ma funkcję miksowania swojego sygnału wyjściowego z tym który wchodzi do nich przez ich wejście MIDI IN. Różnie się ta funkcja nazywa. Poszukaj w ustawieniach MIDI Korga, czy nie masz czegoś w stylu np. MIDI Thru

Podłączenie Rolanda do Korga i później Korga do Interface to jest najprostsze rozwiązanie.

Inaczej trzema kupić MIDI Splitter:

http://www.thomann.de/pl/g_lab_m3s_midi_3x_splitter.htm?sid=664a031d8e64365cbe7dc1bb83b7a6e5
  5. JoachimK moderator globalny

Laser lubi to.
  6. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Dzięki za porady. Gwoli wyjaśnienia, barwy rolanda to kupa - korzystam z korga jako modułu dźwiękowego, ale napędzanego tylko palcami a nie śladami midi z daw. Ślady midi to tylko backup, później, nie grając mogę zawsze przepiąć kabelki po prostu. Ale ten splitter to chyba jest rozwiązanie. Jeszcze sprawdzę w instrukcji korga, czy nie mogę jakoś zroutować wyjścia midi.
  7. JoachimK moderator globalny

Jeśli masz kolegę elektronika i w pobliżu sklep z elementami elektronicznymi (we Wroclove sporo ich), to wykonanie takiego urządzonka to kwestia pól godziny. Kilka elementów.
    Z tego co wiem, to tam nie ma tzw. soft true.
  8. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    [IMG] Już mu nawet schemat wysłałem. Bardzo dziękuję za pomoc!
  9. merkucio Początkujący

dorzucę się do tematu, bo w miarę odpowiedni:
    a więc sytuacja taka, że mam e-mu xboard 61 i łączę go z Virus'em - i kiedy normalnie jest podłączony kablem midi, to jest wszystko ok, ale ja potrzebuję by wejścia tam miały 2 klawiatury, no więc - zakupiłem z http://www.midis.pl/sklep/index.php?towar=E0040 i tu zaczął się problem, bo sygnał nie dochodzi do Virus'a, podłączyłem również zasilacz do tego "midi thru box'a" 9 Volt i też nic, poza tym splitter działa, bo sprawdziłem, wiec nie wiem dzisiaj spróbuję większy voltarz przepuścić. Splitter to 2 in -3 out i ma przełącznik pomiędzy wejściami, - i tu moje 2 pytanie czy są takie bez przełącznika, żeby ciągle były 2 IN z niezależnych klawiatur czy sterowników. Teraz to właściwe pytanie, czy Xboard 61 jako w sumie klawiatura midi z USB, ma za słaby sygnał na zwyczajnym gnieździe MIDI OUT? O co biega! Może ktoś miał takie problemy! Pozdrawiam i sorry za OFF-TOP
  10. Borsuk Początkujący

Witam,
    Mam problem dotyczący tego tematu. Kupiłem nowy komputer i po instalacji systemu Win xp(dodam, że wcześniej korzystałem z innej płytki) oraz Cubase 3 SX, program nie wykrywa mi klawiatury midi. Na wcześniejszym komputerze nigdy nie miałem z tym problemu mimo że reinstalke robiłem wiele razy. Na Win 7 i Cubase 5 klawiatura chodziła.

karta M-audio audiophile 2496
    klawiatura M-audio keyrig 49(nie potrzebuje żadnych sterowników)

Czy może chodzic o system?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. midi konfiguracja

,
  2. rozdzielkacz sygnału midi

,
  3. jedna klawiatura midi na dwa komputery

,
  4. ustawienia midi win7,
  5. jak rozgalezic midi out,
  6. rozgaleziacz midi,