1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Konfiguracja audio w Win7 dla aplikacji z desktopem na wielu monitorach

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez degowy, 26 Wrzesień 2011.

1. degowy Początkujący

Przeniesiono z wątku: Jak podłączacie 3 monitory do komputera

Witam. Widzę, że trafiłem na forum ludzi dobrze poinformowanych. Mam taki problem, bądź pytanie. Mam podłączone dwa monitory pod ATI HD5570, jeden to monitor podłączony przez DVI, drugi to LCD TV podłączony przez VGA. Dźwięk mam podłączony pod kartę muzyczną przez Jack - Chinch pod amplituner, i przez kabel optyczny do kina domowego. Ekran mam ustawiony jako rozszerzony na dwa monitory (Win7). na jednym z nich mam cały pulpit, na drugim tylko tapetę. Przeciągając okno, na przykład z filmem na TV obraz jest wyświetlany na TV, a na monitorze pozostaje pulpit i mogę tu pracować na np. innych programach. Moje pytanie - czy mogę tak skonfigurować system, aby po przeciągnięciu jakiejś aplikacji na TV dźwięk tej aplikacji był automatycznie przełączany na wyjście optyczne (kino domowe)? Domyślam się, że sam Windows nie poradzi sobie z tym, ale czy istnieje jakaś aplikacja, która mi w tym pomoże?
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    @degowy
    Ukradłeś wątek... (powinieneś założyć nowy temat)... ale mam nadzieje Jacek przerzuci jak będzie miał dobry humor...
    Najprostszym rozwiązaniem byłoby wybrać w odtwarzaczu lub kodekach jako wyjście audio => wyjście cyfrowe... W systemie dla pozostałych aplikacji zostanie domyślne analogowe...
  3. degowy Początkujący

Przepraszam, że nie trafiłem w wątek. Przyznaję się, to z lenistwa. Mogłem poszperać na forum i poszukać czegoś bardziej odpowiedniego. Googlowałem mój problem i zostałem akurat tam skierowany. A biorąc pod uwagę, że sam moderuje pewne forum (zupełnie nie związane z tematem), liczyłem, że ktoś z administracji skieruje mnie w odpowiednie miejsce. I tak też się stało - dziękuję za profesjonalne podejście.
    Wracając do mojego problemu. Rozwiązanie, które podałeś Śmiechu jest rzeczywiście proste, ale nie do końca o to mi chodziło. To że mogę ręcznie ustawić aplikacje na które wyjście ma kierować dźwięk lub ręcznie przełączać wyjście jest dla mnie zrozumiałe, jednak nie o to chodzi. Nie zawsze chcę oglądać filmy na TV i nie tylko o playera do filmów mi chodzi. Chciałbym, żeby przełączało się to samo "z automatu", bez różnicy jaka to aplikacja, czy będzie to player do filmów, czy przeglądarka, czy tez aplikacja do słuchania muzyki. Oczywiście nie jest to dla mnie rzecz, bez której nie mogę żyć. Przyszło mi to do głowy, że byłby to ciekawy "bajer", a zarazem ułatwienie sobie życia - a to lubię robić najbardziej. Jako iż używanie dwóch monitorów to dla mnie nowość, zastanawiałem się, czy ktoś może szukał, bądź znalazł rozwiązanie, o które pytam. Co prawda nie zapoznałem się z naturą Waszego forum, jednak widząc pod avatarami zawody realizatorów dźwięku i temu podobnych , pomyślałem, że trafiłem w odpowiednie miejsce. I tego się trzymam. Oczywiście nie będę miał nikomu za złe, jeśli nie znajdzie się rozwiązanie na mój problem, jednak wydaje mi się, że to ciekawy temat i kogoś tym zainteresuję. Póki co dziękuję za zainteresowanie i czekam na dalsze sugestie. Sam także będę probował rozwiązać ten problem. W miarę możliwości i czasu.
    Pozdrawiam.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ja takiego cuda nie znam... Prócz przygotowania sobie jednego programu do oglądania filmów na TV i skonfigurowania go odpowiednio, nic innego nie przychodzi mi do głowy...
  5. JoachimK moderator globalny

Hmm... API Windows chyba nie jest nawet przystosowane do czegoś takiego, to chyba nie jest takie oczywiste, by jakaś aplikacja ot tak wprost sobie z tym poradziła.
  6. abdul Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Logic
    Teoretycznie, jesli mialbys jakiegos programiste, mozna napisac jakis skrypt, ktory rozpoznaje polozenie programu i zmienia w nim wyjscie na cyfrowe. Ale musialby to bys odpowiedni program odtwarzajacy dzwiek, przystosowany do pracy ze skryptami, bo w programach z zamknietym kodem nie da rady. Windows sam nie moze czegos takiego robic, bo zmienialby to pewnie globalnie, jesli w ogole. Ale to program musialby to wykonywac, pewnie tez nie z automatu tylko po jakims kliknieciu, bo z automatu musialby caly czas odczytuwac polozenie na ekranie i pewnie czesto wieszal ;) napisz o tym na jakims forum informatycznym/programistycznym. To nie za bardzo ma zwiazek z dzwiekiem w znaczeniu jakim my sie nim zajmujemy ;)

Sent from my iPhone using Forum Runner
  7. degowy Początkujący

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem. Będę szukał dalej. Jeśli mi się uda, nie omieszkam Was o tym poinformować.
    Pozdrawiam.
  8. JoachimK moderator globalny

Właśnie w tym problem, że to nie jest kwestia tylko sprawdzenia miejsca położenia okna, bo to akurat jest pikuś. To jest kwestia udostępnienia przez sterownik grafiki informacji nawet nie o tym, na jakie wyjście jest kierowane okno, ale o tym, co do tego wyjścia jest podłączone (tutaj: TV).
  9. degowy Początkujący

Udało mi się trochę uprościć przełączanie wyjść audio dla aplikacji. Nie jest to może to co chciałem uzyskać, ale jest wygodniej. Niektóre aplikacje zapisują swoje ustawienia w rejestrze. Wystarczyło zrobić kopie rejestru z odpowiednimi ustawieniami i zrobić skróty na pulpicie. Niewiele, ale zawsze coś. Będę walczył dalej, choć zaczynam wątpić w powodzenie.
    Pozdrawiam.
  10. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    sprzedaż IT na etat + udźwiękowienie po godzinach
    A próbowałeś z robieniem skrótu do konkretnego miejsca w systemie lub do sterowników? Może sterowniki umożliwiają wywołanie aplikacji (skrótu) z parametrem np. "xyz.exe -coaxial" Do skrótu możesz przypisać klawisz typu "ctrl+L". Jak walczyłem z kartą dźwiękową EMU to musiałem włączać właściwości dźwięków windowsa po 30 razy dziennie i skrót mam na pulpicie do dziś.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. głos w innych aplikacjach win 7

,
  2. jak ustawic kilka domyslnych wyjść audio win 7

,
  3. jak ustawić wyjście dzwięku w win 7

,
  4. dzwięk w monitorze problem win7,
  5. przełączanie wyjścia audio win 7,
  6. ustawienia wyjscie dzwieku,
  7. jak ręcznie ustawić dzwięk,