1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

komputer vs rejestrator dzwieku

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Mono, 1 Styczeń 2011.

1. Mono Początkujący

Siemka!
    Ostatnio zastanawiam sie nad czyms takim do studia : http://bratpol.eu/?prod=6423&cat=622. Mial ktos stycznosc z takim ustrojstwem ? Generalnie narazie dzialam na standardzie czyli komp + emu tracker pre, karta jest 2 sciezkowa. Chcialbym troszke poszerzyc dzialalnosc studia by moc nagrywac kilka sciezek na raz stad moje pytanie: Czy lepiej zainwestowac w lepsza karte ( wiecej sciezek ) + wiekszy mikser czy lepiej kupic taki rejestrator...
    Chodzi mi glownie o poznejsza mozlowosc edycji sciezek w jakims programie np czy sciezki sa juz ustawione wzgledem siebie ( chodzi mi o przesuniecie w osi czasu ) czy trzeba np kazda sciezka usatwiac osobno wzgledem drugiej itp. Pomoze ktos ?
  2. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Takie coś to dla mnie wsteczność. Od sierpnia czekam na dostarczenie nagrywarki do wielośladu rolanda żeby wyjąć z niego ścieżki do zmiksowania. Na aktualne warunki uważam że do domowego dłubania najlepszym rozwiązaniem jest komputer z interfejsem i oprogramowaniem DAW.

Co do ustawienia ścieżek to jeżeli nagrywasz jednocześnie na wielu, wszystkie rozpoczną się w tym samym miejscu. Jeżeli dokładasz kolejne to ustawiasz miejsce na timeline, w którym ma się rozpocząć nagrywanie.
  3. Mono Początkujący

to rozumiem, ze z takiego rejestratora nie mozna przesylac sciezek bezposrednio na komputer ?
  4. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Z tego co piszą to z tego Korga da sie przełożyć Wavy do komputera, ale nie tędy droga. Najlepiej nagrywać bezpośrednio do komputera. DAW daje dużo większe możliwości niż tego typu systemy nagrywarkowe. Nagranie, miks i edycja w programach dedykowanych jest łatwiejsza; zyskujesz również na wsparciu np. użytkowników takiego forum jak dzwiek.org. Zobacz ile tu jest wiedzy dotyczącej softu a ile dotyczącej takiego rozwiązania nad jakimś się zastanawiasz. Wybierz coś co jest popularne, użyteczne i dzięki temu raz że łatwiej nauczysz się obsługi, dwa w przypadku napotkania jakichkolwiek problemów łatwiej je będzie rozwiązać.
    Księciunio II lubi to.
  5. Mono Początkujący

Przekonales mnie do pozostania w dotychczasowym sposobie nagrywania. Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :)
    Pozdrawiam.
  6. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Dokładnie. Wszystkie rejestratory twardodyskowe (pomijając wyspecjalizowane platformy typu soundscape) służą raczej do nagrań poza studiem - i to już i tak coraz rzadziej - to relikt do nagrań w terenie z czasów kiedy komputery były zbyt wolne i zbyt mało stabilne żeby móc bez stresu nagrywać na nie większą ilość ścieżek jednocześnie. PS: Po co Ci mikser?
  7. Mono Początkujący

Mikser...hmm... w sumie masz racje...mixery sa juz w programach...poprostu wole cos bardziej namacalnego :)
    a przy okazji, jaka karte wielokanalowa polecacie ?
  8. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    A mial ktos stycznosc z systemem RADAR ?
  9. dejote Użytkownik

Zawód:
    To nie kupuj miksera tylko kontroler typu Euphonic MC MIX/ Digidesign Comand/etc do DAW - będzie to napewno wygodniejsze niż zewnętrzny mikser nie- inline, A jeśli zadajesz pytania o to czy lepszy komputer czy rejestrator, to wątpię żebyś był zainteresowany zakupem miksera in-line (nie chodzi mi o cenę, ale o wiedzę jak to działa :) ). Co do RADARa - nie miałem ale mogę powiedzieć że IZ ADA to bardzo fajne przetworniki do Pro Toolsa.
  10. Mono Początkujący

a polecasz cos tanszego spelniajacego taka funkcje ? szczerze mowiac poczytalem troszke i ogolnie oponia o tym co proponujesz jest negatywna, a i nie ukrywam ze cena tez jak narazie dla mnie za kosmiczna :)
    a np mixery z wbudowanym interfejsem audio ?
  11. dejote Użytkownik

Zawód:
    Ale po co Ci mikser skoro taki o dużo lepszej jakości i możliwościach jest w DAW? Mikser w Protools jest conajmniej klasy stołów in-line typu neve, lub SSL, a zabaweczki typu Phonic, czy Mackie z wbudowanym interfejsem zupełnie mu nie dorównują. Command i Euphonic Mix to dwa najgenialniejsze małe i tanie sterowniki jakie miałem okazje mieć w łapach - ale skoro czytałeś że ktoś wie lepiej... Może M-Audio Project Mix ? Wielokanałowy interfejs ze sterownikiem DAW który można kupić za 2000zł. Sam właśnie taki kupuję.
  12. JoachimK moderator globalny

Ja. Wiele już nie pamiętam, dawno to było... W każdym razie działał :)
  13. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
  14. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Behringer BCF 2000 i Interfejs RME lub Motu uzywany powinny zaspokoić twój głod ;)
  15. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Kupujesz na amerykańskim ebay'u? Bo w Polszy nigdzie nie znalazłem go w takiej cenie.
  16. dejote Użytkownik

Zawód:
    sam kupiłem swojego na allegro za 2200zł jakieś pół roku temu, i sprzedałem całkiem niedawno za 2000zł
  17. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Acha, czyli trzeba śledzić. Czemu sprzedałeś? Bo ja się bardzo zastanawiam, czy nie kupić tego zamiast Profire 2626.
  18. dejote Użytkownik

Zawód:
    Potrzebowałem kasy - planuję kupić znów, to fajny interfejs - za tą cenę naprawdę warto.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. rejestrator dzwieku do komputera

,
  2. rejestrator twardodyskowy czy warto kupić

,
  3. rejestrator dźwięku komputer

,
  4. chcę wykupić rejestrator dżwięku w komputerze