1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Komputer do muzyki za 1500zł

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Landrynas, 18 Sierpień 2011.

1. Landrynas Użytkownik

Witam.
    Obecnie posiadam wiekowego dziadka na którym kleje mixy ze sporą ilością wtyczek i od czasu do czasu ledwo daje rade. Jest to Intel Celeron 3,06Ghz 1Gb Ram i karta sb audygi 4. Wiadomo z biegiem czasu przestał wystarczać a teraz nadeszła odpowiednia chwila na zmianę :D. Zwracam się o pomoc przy doborze specyfikacji podzespołów. Z mojej strony chciałbym abym mógł spokojnie bez opóźnienia wykonywać operacje, 2 czy 4 rdzenie?, 4 lub 8Gb ramu, szybki dysk, grafika obojętnie ale chciałbym móc podłączyć 2 monitory. Z tego co widzę na allegro jest sporo takich zestawów i bardzo niskich cenach.
  2. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    jeśli więcej niż 3 GB ramu to pamiętaj żeby mieć system x64
    Landrynas lubi to.
  3. jaca Stały Użytkownik

a dlaczego? chce teraz 4 g ramu a mam 32 to pytam:)
  4. Landrynas Użytkownik

pewnie nie obsługuje, albo są problemy.
  5. jaca Stały Użytkownik

no niby do prawie 4 bylo git. hm
  6. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

na Twoim miejscu wybralbym cos typu:
    - AMD PhenomII X4 - np 955 (4x3.2ghz) - dobry stosunek szybkosci do ceny (wczoraj dalem 400zl) - bardzo sobie chwale szybkosc
    - plyta np Gigabyte MA770T-UD3P - 310
    - zasilacz OCZ Stealthxstream 2 500w - 200zl
    - ram 4GB Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3 DHX - 250zl
    POKI CO: 400+310+200+250 = 1160zl - to jest wg mnie przyzwoita baza na dobrych czesciach, ktora troche Ci posluzy i z pewnoscia ogarnie naprawde duze projekty.
    Zostaje Ci ok 400zl na reszte czyli:
    - dysk Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2 (bardzo fajny, szybki i cichy dysk - ja mam juz 4 takie, kupuje co jakis czas od kiedy weszly na rynek i za kazdym razem coraz tansze :p) - 190zl
    - naped ASUS DRW-2014L1 - 82zl
    - karta graficzna (niestety w tej cenie ciezko nowa karte z 2xDVI, wiec zostanie 1xDVI + 1xVGA) -XFX Radeon HD 4650 1GB HD-465X-ZNF3 - 150zl

obudowa ze starego kompa i generalnie zmiescisz sie w budzecie. Wg mnie zestaw o tyle fajny, ze jak Ci zabraknie mocy to wsadzisz Phenoma X6 czy wiecej ramu, albo zmienisz grafike jak bedziesz chcial popykac w gierke i da rade :) do muzy w zupelnosci obskoczy.
    Landrynas lubi to.
  7. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    3 najwazniejsze rady odemnie:

1. Jesli procek to tylko Intel z max na ile cie stac pamieci cache.
    2. Max ram [i zeby pracowal na najszybszej magistrali np. 2000 mhz] ile wejdzie do plyty glownej
    3. Karta grafiki moze byc najslabsza byleby obslugiwala 2 monitory.

Taki zestaw mozesz sobie spokojnie zlozyc np. na www.proline.pl
  8. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Z tego co pamiętam XP na IA-32 obsługuje 3GB pamięci. Można włożyć więcej ale jej nie wykryje.
  9. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

ja bym sie nie pakowal w XP, w chwili obecnej windows 7 jest naprawde dobrze wspierany przez producentow sprzetu no i nie ma tych ograniczen pamieci itd. A przy tym nie jest taki zly w sensie obslugi.
  10. Landrynas Użytkownik

jak jest z tą SATA'ą teraz tylko 3 czy na 2 tez zalezy jakie taśmy są?
  11. Landrynas Użytkownik

12. Landrynas Użytkownik

13. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

no to troche musisz podniesc budzet - wg mnie 2000 to sensowny zestaw ze wszystkiem czego potrzebujesz (czyli obudowa tez ;))
  14. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    z tego co się orientuję to wykrywa ale ma problemy z obsługiwaniem. Tak czy siak zawsze można zainstalować 64 bitowy system a korzystać z 32 bitowych programów ;)
  15. jaca Stały Użytkownik

16. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Spisz swój grubszy sprzęt i oprogramowanie :) a później sprawdź na stronie producenta, jakie on przewiduje najlepsze dla jego produktu oczekiwania sprzętowe. Te najgrubsze :)

Będziesz wiedział na czym stoisz :)
  17. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
  18. Landrynas Użytkownik

Nie wiadomo czy będzie grać z resztą tu widzę własna pamięć ddr2. Karta wiekowa jak mój komp :D
  19. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

bedzie wspolgrac - pamiec w karcie nie ma tu nic do rzeczy - wazne jest jakie ma zlacze, a to jest PCI-ex czyli nowego typu, starsze byly AGP.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. komputer do muzyki

,
  2. komputery do muzyki

,
  3. komputer dla muzyka forum