1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Kompresor pod gitarę

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Gitarniak, 5 Maj 2009.

1. Gitarniak Użytkownik

Witam wszystkich :)

Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zakupić kompresor w wersji rack dwu-kanałowy i korzystać w konfiguracji:

tech 21 psa-1>kompresor:confused:>lexicon MPX-1>PA
    > końcówka>paczka
    > recording:)

Czy macie może jakieś propozycje, doświadczenia....i kasa....hmmm....ok 2-2,5 tyś....zakup planowany tylko i wyłącznie made in ebay...preferuje używki

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam:)
  2. Hardi Aktywny Użytkownik

po co do gitary kompresor za 2-2,5 tyś zł? nawet najwięksi gitarzyści nie używają takich, kup jakiś porządny typowo gitarowy, np. Keeley Electronics albo Demeter
    to sprzęt ręcznie robiony więc możesz zamówić 2 kanałowy i nawet w racku, już widziałem takiego Keeley'a
  3. Gitarniak Użytkownik

Myślisz Hardi, że zmieszczę się w tej kasie....ja wątpię.....raczej chodziło mi o PA-recording.....pasowało by coś co trochę pogrubi brzmienie i wyciągnie gitarę do przodu...myślałem o Tl audio 5021 albo z serii Crimson.....żeby było do nagrywania i do zabrania w racku na joba :)
  4. Hardi Aktywny Użytkownik

aaaaaaaa myślałem, że chcesz to tylko do gitary :)
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Jezu, tylk onie TL-audio! Ich kompresory są straszne. Może i pogrubiają ale w hamski sposób. Mają za długie czasy reakcji na gitarę, zostanie Ci wredny atak i pompowania w sustainie. To co polecił Hardi to jest bardzo dobry kompresor optymalny do gitary i to tam należy takie rzeczy dawać w torze.
  6. Gitarniak Użytkownik

Czy jest jakaś alternatywa dla Tl Audio oprócz typowo gitarowych rzeczy jak np Keely i Demeter...dlaczego się tak upieram...po prostu chce użyć tego kompresora do mixowania różnych śladów...?

Pozdrawiam:)
  7. Gitarniak Użytkownik

A jak Joemeek???
  8. Gitarniak Użytkownik

Ok....zrozumiałem przesłanie, albo do gitary albo do"studia":confused::)
  9. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    gitarniak, kompresor do gitary musialby miec bardzo szybkie czasy ataku i raczej regulowany release. To wymusza pewne rozwiązania konstrukcyjne. Do gitar ze studyjnych rzeczy najlepsze są Fatso albo przynajmniej Distressor które kosztują na prawdę niemało, ale robią to o czym pisaleś. Ze sprzętowych rzeczy nic taniego tutaj nie jest aż tak warte uwagi, może co najwyżej DBX 160 który jest jednokanałowy i nadaje się wlaściwie tylko na wokale, bas i czasem gitary bo ma zafiksowane stałe czasowe. Jeśli chcesz coś uniwersalnego to polecam Ci konstrukcję mojego przyjaciela z Wa-Wy który zbiera bardzo dobre recenzje od kilku na prawdę PRO realizatorów w kraju o jego kompresorze. Są tam wszystkie parametry, jest piekielnie szybki i do tego ma też dodatkowy moduł z prawdziwą saturacją lampową, żadna ściema w stylu TL-Audio Ivory. Urządzenie jest dwu-kanałowe, kosztuje około 5500zł i ma bardzo ładną obudowę. Mogę Cię z nim skontaktować jeśli chcesz przetestować ten kompresor bo udostępnia go do testów, ale żebyście mi się tu wszyscy nie zrzucili z chęcią na testy, tylko poważnie zainteresowani. Na razie przetestował go Błażej Domański z S7, testuje go obecnie Marcin Bors i kilka nazwisk ktorych teraz wam nie przytoczę bo nie wnikałem, o tych dwóch wiem. Kilka egzemplarzy się już sprzedało i na prawdw uniwersalnych, charakterystycznie brzmiacych rzeczy ta jest bardzo godna uwagi.
  10. Gitarniak Użytkownik

OK dziękuję za wyczerpujący post.....w razie W poproszę o kontakt:)

Pozdrawiam
  11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    sir rozpisałem troche przesadnie :) na PW Ci zostawię wiadomość.
  12. Gitarniak Użytkownik

:)A tak przy okazji czy masz doświadczenia z firmą Joemeek .....swego czasu było dość głośno o tym sprzęcie?
  13. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    było głośno i ucichło co samo sugeruje ze jak na swoją cenę robili dośc dobre kompresory, ale nie rewelacyjne, po prostu przyzwoite kompresory optyczne. Stycznośc z tym miałem tylko raz i nic nie mogę po tym razie powiedzieć, szczerze.
  14. Gitarniak Użytkownik

Dzięki za wszystkie posty.....:)

Pozdrawiam

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. kompresor do gitary

,
  2. najlepszy gitarowy kompresor

,
  3. KOMPRESOR NA GITARE

,
  4. po co kompreso do gitary,