1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

kompatybilność elementów 64bitowych/ procesor->system->DAW->VSTplugins

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez ed_cetera, 3 Październik 2011.

1. ed_cetera Początkujący

Witam.
    Mam taki oto problem. Parę dni temu zakupiłem komputer z procesorem i5 x64 i systemem Windows 7 Professional x64, jak również postanowiłem odświeżyć i dostosować oprogramowanie. Dotychczas pracowałem na Cubase SX3 z kilkoma pluginami, przede wszystkim Arturia Minimoog, zestawem PSP Audioware, Ozone4 i in. toteż zachciało mi się przetestować 64 bitowe wersje tychże, aby jak najlepiej wykorzytać moliwości nowego sprzętu. Tutaj, celem sprawdzenia nowych konfiguracji przed ewentualnym upgradem, z pomocą przyszły triale i odtąd zaczynają sie kłopoty, gdyż instalując Cubase 5 i szereg 64bitowych wtyczek, mam pewne wątpliwości. Chodzi mianowicie o to, że wszystko wskazuje na to, że w przypadku instalacji wtyczek oferujących obie opcje naraz (x32 i x64), Cubase zdaje się obsługiwać jedynie te 32bitowe, natomiast w przypadku zainstalowania wersji stricte 64bitowych zupełnie ich nie widzi (odpalają się dopiero po wgraniu osobnej instalki x32). Na dodatek wszystkie steinbergowskie biblioteki instalują się w folderze Pliki programów (x86) czyli dla programów 32bitowych. Problem w tym, że przeistalowywałem C5 juz ze cztery razy, z czterech różnych instalek, za każdym razem upewniając sie, że to wersja 64 bitowa i niestety problem się powtarza. Sam już nie wiem, proszę oświećcie mnie, bo może po prostu coś źle interpretuję.
  2. JoachimK moderator globalny

Nie zawsze możesz instalować obie wersje (x86 i x64); jeśli nazwy plików dll dla obu wersji będą takie same, nie da się uruchomić obu.
    Jeśli po zainstalowaniu tylko wersji x64 host nie widzi wtyczek, to sprawdź, czy w menagerze wtyczek na pewno jest ustawiona ścieżka do tych wtyczek (np. Cubase może skanować \Program Files (x86)\Steinberg\VSTPlugins podczas gdy wtyczki x64 nie będą się instalować domyślnie w \Program Files (x86)\...
  3. ed_cetera Początkujący

Chodzi o zakładkę "Plug-in information"? jeśli tak, to niestety to rozwiązanie nie działa. Mówiąc kolokwialnie, wygląda to tak jakby system "tolerował" tylko 32bitowe środowisko, mimo iż nie było żadnych problemów z otwarciem pliku C5, który nie ruszał mi na innym kompie z WinXP x32
  4. JoachimK moderator globalny

Tak chodzi o "Plug-in information". Ale co nie działa? Dodanie nowej ścieżki, czy że wtyczki nie dają się aktywować?
  5. ed_cetera Początkujący

Ano dodanie nowej ścieżki nie działa. Wtyczki x64 w ogóle nie wyświetlają się na liście VSTplugins
  6. ed_cetera Początkujący

Jeszcze jedno - czy może to mieć związek z wciąż jeszcze aktualizującym się systemem? Mam nowy komp od 4 dni i zauważyłem, że dopiero wczoraj zainstalował mi się service pack 1 (dla win7 rzecz jasna). Może muszę poczekać, aż pobierze coś tam jeszcze? Wybaczcie jeśli gadam jakieś brednie
  7. JoachimK moderator globalny

A jak na chwilę usuniesz (przeniesiesz katalog) wszystkie wtyczki x86, to x64 nadal niewidoczne? Inna sprawa czy to są VST2.x, czy VST3, bo jeśli te ostatnie, to te znajdują się w innym miejscu.
    Daj przykład kompletnej ścieżki i nazwy pliku dll w niej dla wersji x86 i dla x64.
    p.s. service pack nie ma nic do rzeczy.
  8. EMZK Użytkownik

u mnie np. na x64 nie działał poprawnie driver iLok`a i WaveShell (costam) - a pluginy np. darmowe (Tal-FX czy Nasty) opalały się bez problemu z jakiegokolwiek katalogu tylko trzeba było podać ścieżkę w Plugin Info (w C6)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. kompatybilność x86

,
  2. cubase sx3 windows 7