1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Kolejne podejście do rejestracji gitar.

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 13 Październik 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Ostatnio miałem kolejną walkę z gitarami i ich rejestracją. Specyfika muzy (Grindcore) wymagała innego podejścia do brzmienia - nie może być grzeczne i ładniutkie, ma bruździć i szumieć itd... Do nagrań był wykorzystany piec Laboga Mr. Hector i 2 mikrofony sm57 i beta 57 a. Ich ustawienie widać na foto jeden prawie centralnie w środek membrany a drugi na złączeniu kopułki z głośnikiem - tak ustawione aby wyeliminować problemy fazowe (i tak też się udało). Dodatkowo sygnał z szedł przez Radial ABY i nagrałem czysty kanał oraz sygnał z preampu rocktrona (digitecha jeszcze nie obczaiłem za dużo pokręteł a za mało czasu). Do pieca w pętle wpięty był eq który dał uzyskać to specyficzne "szwedzkie" brzmienie :D.

Poniżej do posłuchania fragment gitar (nie obrobione z pieca) oraz pokręcone ślady z diboxa(darmowe wtyki i impulsy) i rocktrona (impuls paczki) oraz ich kombinacje. O ile brzmienie z pieca dalej nie jest doskonałe to po moich wstęnych miksach daje rade i ładnie współbrzmi z całością - czekam jeszcze na wokale i coś pokręcę po całości. Jak widać paczka nakryta była kocami - czy to cos dalo hmmm - szczerze to nie wiem. Bass nagrywany był z paczki i głowy Ampega - wykorzystałem shure beta 52 (akg 112 d - sprzedany ehhh:rolleyes:).

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,
    Tak jak pisałem poczekam na wokal bo niebawem nagrywamy - gity w miksie w zalaczniku,

Heh 2 mix to gitary tylko z pieca bo jednak pierwszy dostalem info za ladny jest ma byc duzo srodka siary basu stopy itd...

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

3. 2666 Użytkownik

oooo widze nówka Parricide:) ladnie sie zapowiada, czekam na świnie hehe
  4. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

taaa, dokladnie ;), prosiak wpada w sobote wokale klasc a ze natlukli 23 numery to masakra w tym 2 covery hehehe...

pozdrawiam,
  5. 2666 Użytkownik

to jak bedzie cos z wokalami, wrzucaj:) z checia poslucham hehe

Share This Page