1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

keyboard jako kontroler midi - podłączenie

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez mikolajp, 20 Styczeń 2011.

1. mikolajp Początkujący

hej, mam keyboard Casio CTK-431 i chciałem go użyć jako kontrolera midi w Cubase 5 Essential. kupiłem przejściówkę, i do czego mam podłączyć w kompie, żeby to działało? mam kartę dźwiękową C-media wave device.
  2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A co to jest to "C-media wave device" ?

Jakieś dwa druty na płycie głównej ?
  3. mikolajp Początkujący

nie jest to jakaś boska karta, ale cóż, mam co mam
  4. JoachimK moderator globalny

Ja myślę, że chodzi o kartę AC97 na płycie głównej (co zresztą i tak nie ma znaczenia w kwestii "wave device", skoro mówimy o MIDI), a owa tajemnicza "przejściówka" to wcale nie przejście ze słuchawek stereo jack z casio na 2x jack mono, a chodzi o podłączenie się via MIDI poprzez D-SUB w game port ;) Tylko jest jeden problem - w jakim sensie instrument typu CASIO ma być kontrolerem MIDI?
  5. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nadal nie napisałeś co to jest. Czy to faktycznie jest jakieś ustrojstwo zainstalowane na płycie głównej komputera, czy też coś dodatkowo wpięte w gniazdo PCI/USB/FireWire.

Coś z tego wystaje, jakieś podłączenia, gniazda, wtyki ?

I co za przejściówkę juz kupiłeś ? Do czego ona ma służyć ?
  6. mikolajp Początkujący

7. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Kiedyś, dawno temu były popularne interfejsy MIDI oparte na Game Port. System Windows 98 pozwalał na różne dziwne rzeczy związane z tym systemem. Dzisiaj musisz mieć oprócz interfejsu MIDI opartego na Game Port także działające tutaj sterowniki. Pytanie, czy twoja karta i jej sterowniki podołają temu zadaniu ? Jak podłączysz, to się przekonasz. Rybka, albo akwarium :)

Najbezpieczniej jest kupić osobny Interface MIDI, oparty o standard USB. Działa prawie zawsze i prawie z każdym komputerem. Te tanie :) nie zawsze. Jeżeli planujesz rozwijać się w tym kierunku, to kup sobie coś w kwocie OK 100 zł i będzie ci to hulać nieźle :) Możesz szukać tańszej używki :)

Pytania :)
  8. mikolajp Początkujący

9. JoachimK moderator globalny

Coś przekręcasz. To co pokazałeś na obrazku, nie jest przejściówką, a zwyklym przewodem MIDI. Prawdopodobnie specjalny kupiłeś kabel połączeniowy MIDI-GamePort. Nie spodziewaj się jednak, że to będzie dobrze chodzić w takim pojęciu, jak oczekuje to muzyk, choć działać może dobrze, jeśli rozpatrywać to tylko jako połączenie MIDI - komputer, pomijając kłopoty związane z opóźnieniem przesyłu danych itp.
    Pytanie o kontroler MIDI - co chcesz sterować po MIDI? Bo z tym Casio to zbyt wiele nie zrobisz (i to jest problem Casio a nie połączenia, które chcesz uzyskać). Chyba, że nie chodzi o kontroler MIDI w sensie sterowania parametrów i danych, a o zwykłą klawiaturę sterującą poprzez MIDI, a to co innego ;)
  10. mikolajp Początkujący

w cubasie gdy używa się instrumentów vst to można to robić za pomocą tamtejszej wirtualnej klawiatury, lecz wygodniej byłoby to robić na żywych klawiszach, i o to mi chodzi ;p
  11. JoachimK moderator globalny

Aaa, no czyli zwykła klawiatura MIDI.
    Musisz mieć kabel MIDI <-> Gameport. Z jednej strony wtyczka przystosowana do gniazda, które jest widoczne skrajnie z prawej strony na zdjęciu, które pokazałeś (to gniazdo, do którego podłącza się joystick), a z drugiej strony są dwie wtyczki DIN, które podłączasz do MIDI IN i MIDI OUT w instrumencie. W Cubase musisz wybrać obsługę tego właśnie portu MIDI, aby odbierać z niego i nadawać na nego komunikaty MIDI.
    p.s Zdaje się że pod Vista nie ma już obsługi Game Port.
  12. mikolajp Początkujący

a może ktoś dać namiar na taki kabel? jakaś aukcja allegro czy coś, bo średnio wiem pod jakim zapytaniem szukać. dzięki wielkie :)

i będzie to działać prawdopodobnie?
  13. JoachimK moderator globalny

Nie musi działać, niektóre game porty wymagały odwrotnej polaryzacji napięć (polaryzacja diod w środku tej "przejściówki"), aczkolwiek zdarza się to rzadko. Tutaj masz przykładowy wątek znaleziony w kilka sekund, w sieci znajdziesz pełno podobnych tematów.
  14. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    Ja mam taki kabel. Oryginalny, nie tam jakiś dorabiany, działający.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. keyboard midi

,
  2. podłączenie keyboardu do komputera

,
  3. jak podłaczyc kontroler midi

,
  4. kabel midi gameport,
  5. jak podłaczyc keyboard do komputera,
  6. połączenia MIDI,
  7. jak podłączyć midi do komputera,