1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

karta a latencja

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Apiro, 12 Kwiecień 2011.

1. Apiro Początkujący

czy jak bym podłączył do karty muzycznej (wewnętrznej) klawiaturę sterującą w port MIDI (DIN 5) to uzyskałbym mniejsza latencję niż w przypadku podłączenia pod USB?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Latencja bedzie zalezna od bufora karty, a nie od tego, jak podlaczamy sterownik MIDI.
  3. Apiro Początkujący

Czyli nie ma różnicy czy podłącze klawiaturę pod karte czy USB?
  4. aldi Guest

Ale jaką kartę i jakie USB? Różnica będzie jak ją usłyszysz.
    Albo może nam napiszesz jaki sprzęt chcesz użyć.
    Inaczej to ja nie wnikam...
  5. Apiro Początkujący

Przymierzam się do kupna klawiatury, ale mam zintegrowaną kartę. Dlatego pomyślałem, że może by kupić jakąś kartę muzyczną, która by pozwoliła zmniejszyć latencje. Tylko teraz pytanie jakie to są koszty, żeby taka karta faktycznie różniła się od tej zintegrowanej?
  6. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    Jeśli ma być z kategorii "pół-profesjonalna" to ok. 400-600PLN, tylko nie bierz Creative`a.
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jak dasz rade podlaczyc klawiature midi do zintergrowanej karty w laptopie, to napisz, jak z latencja ;)
    Na wbudowanym interfejsie 401 bedzie OK, ale to nie jest karta dzwiekowa wbudowana, tylko interfejs szeregowy i z audio nie ma nic wspolnego - poza tym, ze jest "obok" karty dzwiekowej i najczesciej z nia wspolpracuje. Wykorzystywanie zintegrowanej karty do muzyki to nienajlepszy pomysl.
    Na powaznie - nie mylmy pojec. MIDI to jest MIDI, a Ty piszesz o instrumentach wirtualnych, i latencji nie wprowadza MIDI tylko audio, a konkretnie bufor w programie. Jak niski moze byc ten bufor, a co za tym idzie, jak niska bedzie latencja, zalezy od sterownikow karty. Najlepsze interfejsy z "szybkimi" i stabilnymi sterownikami zwykle sa najdrozsze i nie widze nic, co mogloby byc odpowiednikiem chinskich pojemnosciowek. Zaplacisz za dobra karte, to masz, nie zaplacisz, to nie masz. Nie ma znaczenia, czy to usb czy nie, dobre interfejsy na usb maja mozliwosc pracy z nizsza latencja niz te same na firewire na przyklad, przynajmniej teoretycznie.
  8. Apiro Początkujący

W DAW'ie na ASIO4ALL schodzę do 5 ms i daje rade grać live w VST (na zwykłej klawie od kompa). Wiadomo, że przy bardziej skomplikowanycn presetach pojawiają się trzaski. Teraz pytanie czy da radę zejść jeszcze niżej niż 5 ms nie wkładając w to worka kasy?
  9. aldi Guest

Mogę od siebie tylko powiedzieć, że podpiąłem na karcie PCI M-audio 1010LT moduł perkusyjny przez MIDI i przy ustawieniach bufora ASIO na 64 sample (przy czym program daje znać, że to jest 107 sampli - no bo narzut programu też trzeba wziąć pod uwagę) - są zniekształcenia w postaci trzasków. Przy częstotliwości 44100Hz to około 2,5ms.
    Jeśli włączę bufor ASIO 128 (programowo 171, czyli jakieś 3,9ms) to już jest wszystko ok, czyli bez trzasków.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak obniżyć latencję

,
  2. karta dzwiękowa z niską latencją

,
  3. latencja zintegrowanej karty

,
  4. co to jest latencja karta dźiekowa