1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jedno, czy drugie?

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez FAGIN, 13 Maj 2011.

1. FAGIN Początkujący

Witam, sprawa jest prosta więc będę się streszczał, przepraszam również jeśli piszę w złym dziale i proszę o przeniesienie. Muszę dokupić do aparatu mikrofon kierunkowy, a że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o techniczne zaplecze dźwiękowe.

Zależy mi na mikrofonie kierunkowym, najlepiej stereo, żeby dobrze łapał dźwięk we względnie normalnych warunkach. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak wpływają na jakość nagrania takie rzeczy jak Czułość czy Impedancja. Więc pytam was:
    Na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    ehm.......

1. do jakiego apararatu ma byc ten mikrofon

2. albo mikrofon kierunkowy albo stereo
  3. FAGIN Początkujący

Aparat Canon 550D.

Właściwie wszystko jedno czy kierunkowy czy stereo, podejrzewam że w przedziale cenowym na który mogę sobie pozwolić (do 200 zł) nie będzie większej większej różnicy w finalnym produkcie - w filmie. Zwłaszcza że mikrofon ten używany będzie do dogrywania dźwięków z offu, i dźwięków setkowych, z planu, gdzie wszystkie źródła dźwięku będą względnie blisko mikrofonu.

Choć skłaniałbym się ku mikrofonom kierunkowym - nawet gdybym nagrał dźwięk w stereo, to nie mam dobrego sprzętu żeby dobrze to zmontować.
  4. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    o Boze! widzisz i nie grzmisz!

1. Canon 550D to aparat fotograficzny ( z funkcja krecenia filmikow, wiem bo mam sam ten model czysto dla robienia zdjec jako hobby)
    2. Aparat fotograficzny z reguly nie jest przeznaczony do robienia filmow, co wazniejsze juz wogole do nagrywania dobrej jakosci audio.
    3. Nagrywajac audio na canona bedziesz mial sporo szumu.

Rode wyrzucilo cos na rynek dla DSLrkow, link: http://www.thomann.de/pl/rode_videomic.htm

i to jedyne sensowne rozwiazanie w tym temacie ktore osobiscie uznaje za jedna wielka pomylke.

Odradzam stanowczo nagrywanie audio na DSLRki typu 550D, 7D,5D,1D :)

EDIT: to tak samo jak ludzie z Aatona przy budowie Cantara zdecydowali sie dac mu opcje nagrywania takze filmu jako taka extra opcje :D
  5. FAGIN Początkujący

O, no jasne, gdybym miał 7 tysięcy do dyspozycji to kupiłbym kamerę. Nie każdy pracuje w Rotterdamie jako realizator dźwięku że ma pieniądze na dobry sprzęt ;p ja ledwo uciułałem na aparat i kręcę ciągle na podstawowym obiektywie, bo nie stać mnie na kupno lepszego.

Obecnie Canon 550D jest mi w stanie zapewnić świetną jakość obrazu (jak dla mnie), a jeśli chodzi o dźwięk to na różnego rodzaju rekordery dźwięku mnie nie stać. Przeczytałem gdzieś że szumy z Canona da się zniwelować do minimum na poziomie montażu, tak też będę próbował zrobić.

Ale jeśli masz w zanadrzu dla mnie jakąś alternatywę, która nie przekroczyła by 200 zł to chętnie posłucham.
  6. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Rode to narazie jedyna alternatywa....

jezeli sam nie masz dobrej klasy sprzetu to zawsze mozna sprzet wypozyczyc :)
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Luke - ale DSLRy ze stałkami biją plastyką obrazu drogie kamery! [nie mówię, że te topowe kamery] Widziałeś np. filmiki Vincenta Laforeta, co on ukręcił na DSLR? Polecam ;)
  8. JoachimK moderator globalny

Teraz to coraz modniejsze, że lustrami się robi filmy, a nawet filmy 3D i to wykorzystując HDR ;)
  9. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    @Sempoo - absolutnie sie z toba nie zgodze.

DSLRki maja sporo problemow w ciemnych warunkach, wszystkie sceny nocne lub sceny z minimalistycznym oswietleniem maja w obrazie szum cyfrowy i to spory. Pozatym tylko 1D i 7D canony maja chipy pelnometrazowe wszystkie inne modele ponizej maja tansze mniejsze chipy (czy matryce czy jak to sie po polsku nazywa ;) )

druga sprawa to ze nie przyjmuja TC jak inne kamery cyfrowe.

trzecia sprawa, nie sa wstanie strzelac dluzej niz 8 minut. 8.30 to max bezpieczniego czasu bez utraty danych na karcie CF.

W internecie jest sporo fajnych scene nakreconych DSLRkami ALE zapomnieliscie ze to zalezy od naprawde dobrego obiektywu ( ktory kosztuje jak nowy mercedes ) i znakomite oswietlenie.

@JoachimK
    3D - widzialem jakies dema w necie z DSLR (oczywiscie nie w 3D ) ale dopoki nie usiade w kinie z okularkami i nie pokaza mi testu z Alexa i jakims DSLR to raczej nie uwierze :) narazie pracowalem z 3 rigami 3D, 2 redy i 2 epicy i 2 Alexy. Glownie greenscreen do gier itp.

Mysle ze DSLR fajne jest na potrzeby minimalistycznych budgetow ale nic wiecej. Nie mozna na nich polegac.
  10. FAGIN Początkujący

Ja do kina nie kręcę, o te właśnie "minimalistyczne budżety" chodzi. Aparat to najwięcej na co mogę sobie pozwolić, i w zupełności mi to wystarcza.

A nie wiem, może jakiś dyktafon z zewnętrznym mikrofonem załatwiłby sprawę?
  11. Suwczynsky Użytkownik

Myślę, że w Twoim przypadku video mic jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
    Ale polecałbym Ci zapoznać się chociaż podstawowo z technikami nagrywania na planie. Chodzi mi generalnie o to gdzie i jak blisko musisz umieszczać mikrofon, żeby mieć sensowne, czyste i bez przesadnego pogłosu dialogi. Pamiętaj, że jak przyczepisz mikrofon do kamery (tak jak to często się widzi obrazki z dslrką i przyczepionym do niej mikrofonem) to może nie wyjść to do końca dobrze, szczególnie jak kamera jest w dużej odległości od aktorów.

Z dyktafonem - tak, nie jest to zła opcja, jest to bardzo popularne wśród "dslrowców" (np Zoom H4n). Mówiąc dyktafon mam tutaj na myśli mini rekorder cyfrowy tego typu jak właśnie zoom h4. Tylko niestety też tania zabawka to nie jest - jeśli masz tylko 200 zł. Zoom kosztuje chyba ponad 1000 zł cały czas. Może bardziej podstawowe modele albo coś od konkurencji jest tańsze. Poza tym jeszcze pomyśl wtedy o synchronizacji z obrazem - możesz załatwić to software'owo np plural eyes (program zrobi Ci to automatycznie jak wszystko odpowiednio przygotujesz) albo na klaps. Jeśli to ma być jakiś dyktafon, który nagrywa z jakością gorszą niż 44kHz 16 bit i ma jakiś dziadowski mikrofonik, to sobie raczej daruj. A jeśli dysponujesz takim dyktafonem, to najlepiej po prostu zrób próbę.
  12. JoachimK moderator globalny

Nie, no luz, ja mam na myśli zabawę i eksperymenty. To, że już dawno temu zrobiono film poklatkowy chemicznym Nikonem F5, a potem były "Gnijące panny młode" i "Dry Housy" i inne filmy, powoli sięgając po 3D, to jeszcze nie znaczy, że to już biznes sam w sobie ;)
  13. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    producent / dźwiękowiec / dj
    Canon + dźwięk? Tylko klaps i rejestrator, potem ew. Plural Eyes w postprodukcji.

Robię sporo planów, gdzie w obrotach są 5D/7D i zawsze jest zamówienie na rejestrator, i zawsze jest na planie script/klaps. Do robót reportażowych, wszeilkiego ENG itd. Canon odpada. Ale jako dźwiękowiec bardzo lubię te aparaty, bo właśnie dzięki nim mam robotę - nikt nie gra docelowo na nie dźwięku, to, co nagrywają to tylko pilot, który może przydać się przy synchronizacji za pomocą Plural Eyes, tyle...
  14. FAGIN Początkujący

Spoko, wiem o takich rzeczach ;] jedyne czego nie wiem to czysto techniczne rzeczy wpływające na jakość dźwięku.

A powiedzmy coś takiego:
    http://www.euro.com.pl/dyktafony-cyfrowe/olympus-ws-750m-srebrny.bhtml#opis

plus

http://allegro.pl/mikrofon-kierunkowy-dyktafon-md-kamera-pc-laptop-i1602987060.html

Dało by radę?
  15. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Czy my, jako narod, mamy we krwi ze probujemy zawsze kombinowac pod gorke? ;)

doloz pare groszy jeszcze i masz "porzadny" mikrofon dla DSLR od Rode

a nie jakis beznadziejny dyktafon i mikrofon osobno bo cenowo to i tak sam wyjechales poza swoj budzet wczesniej opisany z tym ustrojstwem...
  16. FAGIN Początkujący

Wyjechałem bo mnie przekonaliście że za 200 zł to ch*j nie robota.

W życiu głównie kombinuje się jak się nie ma kasy ;p No ale chyba rzeczywiście będę musiał odłożyć trochę więcej pieniędzy na ten sprzęt...
  17. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    no baaa ;)

jeszcze jedno, bynajmniej jak pominiesz ten ustrojstwo zwane dyktafonem i wezmiesz tego Rode jako mikrofon to nie bedziesz musial pozniej dodatkowo synchronizowac ;)
  18. paul Użytkownik

Drugie!

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak blisko mieć mikrofon

,
  2. technik dzwięku rekorderów zoom