1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Jakim sposobem uzyskać taki Hi-Hat?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Ramza, 8 Czerwiec 2011.

1. Ramza Początkujący

Witam :) mam takie pytanie do was, a mianowicie jakim sposobem mógłbym uzyskać mniej więcej efekt hi-hatu podobny do tego jaki jest w tym utworze:

prosił bym o wyrozumiałość ponieważ ucze sie mixu, także nie wiem jeszcze wszystkiego
  2. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Jak dla mnie to raczej jest lekko crashowany ride a nie hi-hat. Jeśli chodzi o barwę to bym próbował to ugryźć tak: hipass wysoko na tego ridea - równolegle bym go wysłał na jakiś overdrive i mieszał dla smaku. Jeśli chodzi o pompowanie - to odpowiednio ustawiony release kompresora na grupie bębnów.
    pozdrawiam serdecznie,
    Ramza lubi to.
  3. Ramza Początkujący

Wielkie dzięki ! :)) zaraz wezme się do pracy i coś pokombinuje
  4. danas Użytkownik

No i wg mnie trzeba pamietac o odpowidnim posamplowaniu tego, to nie jest brzmienie zwyczajnie granego talerza. Ja bym probowal posamplowac odpowiednio nagranie ride'a z lancuszkiem zawieszonym.
  5. miuzikus Użytkownik

To jest bardzo dobra blacha zagrana na bardzo dobrym statywie i dobrze ustawionym (że blaszki szumią sobie pod nogą).
    A tak na prawdę to jest zwykły sampel, który mógł być nagrany, albo i wzięty z jakiejś biblioteki.
    Dla mnie zupełnie nic nadzwyczajnego.
  6. danas Użytkownik

Oczywiscie, ze nic nadzwyczajnego..kolega pytal jak to osiagnac, wiec mu podpowiadamy.

Share This Page