1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

jakie wrażenie zrobiło na mnie UAD

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacek.mixer, 8 Listopad 2011.

1. AKYSZ Stały Użytkownik

Masz rację. Oczekiwałem podobnej wypowiedzi, będącej potwierdzeniem moich przemyśleń. Tak właśnie robię. O UAD myślę już od pobytu w Srebrnej Górze, ale to dla mnie finansowo jakaś średnio odległa przyszłość. A o zakupie hardware na razie nie myślę, choć nie wykluczam kiedyś tam.
    A co do realizacji celu dostępnymi środkami to dokładnie robię to co sugerujesz. Szkoda tylko, że nie ma już możliwości konsultowania miksów, byłoby mi łatwiej, ale to inny temat i pewnie do końca roku będzie w niejednej wypowiedzi wracał.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Lepsze od konsultacji na forum jest interakcja z muzykami, robienie to czego oczekuja oraz przede wszystkim sluchanie referencji, wypalanie ich na jedna plytke z naszymi miksami, sluchanie tego tam gdzie najczesciej sluchamy muzyki. Wnioski z takiego sluchania sa nieocenione.
  3. AKYSZ Stały Użytkownik

Na ten moment występuje u mnie jedynie interakcja pomiędzy mną a mną. Żadnej bezpośredniej interakcji z muzykami nie przewiduję, bo nie mogę. Dlatego wskazówki kogoś z zewnątrz są nieocenione, bo często samemu nie słyszy się oczywistych dla kogoś innego rzeczy. Słucham płyt i porównuję moje kolejne dokonania mikserskie z referencjami.
    To, że wiem, że chcę "coś" osiągnąć nie zawsze podparte jest wiedzą "jak", bo tutaj trzeba znać techniki i narzędzia, a właśnie o takie sugestie/wsparcie często chodzi.
    Wiele już się tu nauczyłem dzięki Waszym i z Wami dyskusjom i co jakiś czas odkrywam nowe drzwi tu na forum, do których wcześniej nie dotarłem. Ale to niestety tylko teoria.
    Wiem. Praktyki trzeba nauczyć się samemu. Tego też się tutaj nauczyłem.
    tomek4226 oraz RX75 lubią to.
  4. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Halo halo - wracajcie do UAD :) - a z tego zróbcie osobny wątek.

pees. Akysza rozumiem doskonale bo mam ten sam problem [słyszę ale nie wiem jak zrobić]
    ale utkwiło mi w pamięci to co co napisał zdaje się Waldorff w innym temacie:
    "Forum to nie szkółka". Czysta prawda [niestety].
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Wracajac do UAD widze ile kontrowersji wzbudza 1176. Rozmawialem niedawno ze znajomym i powiedzial, ze Waves zrobil lepsza symulacje niz UAD... Ludzie slysza skrajnie odmienne rzeczy w tych pluginach. Mialem w niedalekich planach zakup Waves Diamond, zeby miec juz spokoj z asortymentem pluginow, ale UAD tak mi sie spodobal, ze zastapi u mnie wszystkie Wavesy. Do Waves mowie "papa". Sprzedawac mi sie nie oplaca, bo oplaty transferowe zjedza wiekszosc pieniedzy. W koncu znalazlem cos co zastepuje i to znacznie z lepszymi efektami tandem Waves Renaissance Bass + Crane Song Phoenix na sumie - Ampex ATR. To jest potwor! Daje 5000 sampli opoznienia, ale brzmienie jest naprawde swietne jak na plugin.
  6. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    @Jacek - czy będziesz stosował UAD w jakiejś komercyjnej produkcji, której będzie można posłuchać? Zanim je sprzedasz... ;) oczywiście nie chodzi mi o odpowiedź "tak/nie" tylko ewentualny wskaźnik do konkretnej muzyki...
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Tak, na pewno będę miksował na tym DVD HooDoo Band live, CD Flapjack, CD Titus Tommy Gunn oraz CD None.
  8. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Jacek czy w związku z UADem w Twoim studiu Crane Song Phoenix bedzie do sprzedaży ?
  9. ThePatriarch Użytkownik

Na Phoenix'a jest już nawet klient ;)

Share This Page