1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

jakie wrażenie zrobiło na mnie UAD

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacek.mixer, 8 Listopad 2011.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ...od razu powiem, że ogromne...

bardzo żałuję, że nie dałem się wciągnąć w to już jakiś czas temu - te pluginy są rewelacyjne

samo 1176 nie ma w ogóle porównania z Wavesem - wtopiłem tylko bez sensu pieniądze
    UAD 1176 to niemal to samo co mój Wes Audio 1176. Różnica oczywiście jakaś jest, ale to jest powiedzmy 5%, podczas gdy Waves odbiega od obu o jakieś 80%...
  2. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Poprosimy o próbki, testy, więcej konkretów dlaczego 5% i 80% :)
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    test zrobił już kiedyś Joachim na bębnach w teście Wes Audio 1176 vs Waves CLA-76 - poszukaj

to trzeba też przetestować pod ręką, ja kiedyś oglądając testy w internecie na YouTube wysnułem wniosek, że CLA-76 jest dużo lepszy
  4. JoachimK moderator globalny

z tym że na potrzeby tamtego testu, to pamiętam, że robiłem to na szybko, tak żeby wrzucić próbki na forum, bez specjalnego przyłożenia się
    p.s. tam chyba jeszcze jakąś wtyczkę użyłem dla porównania, z tego co pamiętam, to mogły być jakieś testowe wczesne algorytmy związane z oldTimer, ale tego to już sobie nie przypomnę po czasie
  5. Kamil Kucharczyk Użytkownik

To ja poprosze jezeli to nie problem.: Porownanie Amtec PEQ-10 HW z jakims odpowiednikiem UAD jezeli jest jakiś. Bo na HW mnie nie stac puki co na takie dwa
    Chodzi mi glownie o gore. Najlepiej na calosci materialu. I nie musisz ustawiać wszystkiego tak samo. Poprostu zbliżyć się do tego co robi Amtec w górze i dole.

To tak jeżeli maiłbyś robić jakięś testy i publikować. (chociaz nie wiem czy masz taki zamiar).
  6. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Klasa UAD nie jest jakims epokowym odkryciem. Caly (prawie) swiat od lat bawi sie ich wtyczkami ! Spora przeszkoda staly sie ich ceny. Na poczatku wszystko bylo jakies tansze. W miedzyczasie dorobili sie juz calej flotylli naprawde bardzo dobrych pluginöw: 1176,LA-2,LA-3,cala seria NEVE,Manley MP,Empirical Labs FATSO ,Lexicon 224,EMT 140+250,SSL i.t.d. -.... i kusza dalej.Przy prawie kazdym update pojawia sie jakas nowa perelka. Jestem zdania ze sa drodzy,ale naprawde warci grzechu.:flowers:
  7. Kamil Kucharczyk Użytkownik

markmix, chyba nikt tego co mówisz nie neguje...

Jednak wiesz również, że cały świat bawi się też innymi wtyczkami. Czy słowo bawi nie jest tu kluczowe?:)

Ja aktualnie poszukuje cukierka w górze, czyli to coś co miałem po wypożyczonym amtecu... i przepuszceniu śladów przez te urządzenia.

Niestety nawet wtyczka PSP Noble Q, o której piszą, że ma słodką górę itd, to nie jest jednak to. Dla mnie nawet w połowie to nie jest to.
    Wierzę jednak w tą branżę (bo między innymi ) napotkałem "dla mnie znakomity" kompressor The GLUE (SOFT) http://www.cytomic.com/glue

I tak sobie myślę, że skoro tam w UAD przechodzi przez ich procesory na karcie, to może zastosowują w swoich wtyczkach duży upsampling (typu 198 lub większy) i są jakieś eq(Uad-owe), które by odpowiadały to czego szukam.
    Czyli koloryzujący na słodko EQ, a nie transparętny.

Jackek - i jeżeli to nie tajemnica jaką wersję kupiłeś? (czy u nas czy zagranica) i najważniejsze jaki koszt.
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Na razie mam wypożyczony solo.
    Jest to bardzo drogie, kompletny zestaw Omni to kilkanaście tysięcy złotych, ale zdecydowanie wolę to niż podobnie kosztujący pakiet Waves.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Symulatory taśmy są niesamowite. Trzymałem się kurczowo TDM ze względu na Phoenixa, ale teraz widzę, że już dawno mogłem przeskoczyć HD Native i zainwestować w UAD. Tyle lat omijałem te pluginy ze względu na swoją podejżliwość i brak wiary w różnego rodzaju symulacje. W internecie jest cała masa opinii, że pluginy natywne są lepsze, że mało mocy DSP, etc. Przestaję czytać fora dyskusyjne :) Takie rzeczy trzeba sprawdzać samodzielnie!
  10. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Te testy z youtube są za przeproszeniem ch**owe. Jak później miałem okazje porównać te wtyczki to postawiłem na UAD0wskie. Gdzieś to już pisałem jak po roku zmieniłem zdanie na temat Waves CLA76 vs UAD 1176. Też uległem wrażeniu wtyczek wavesa bo one brzmią dość "spektakularnie" i robią ostre wow, ale niestety ostro też masakrują i to wcale nie tak jak sprzęt. A teraz żeby było zabawnie w momencie jak przestałem szukać w nich zamiennika sprzętu do łask powróciły u mnie Waves CLA ;) tylko teraz się już nimi nie jaram tylko ich używam jak są mi akurat potrzebne.
  11. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    podobnie jak Jacek testuje od wczoraj uada.powiem krotko! urwalo mi dupe!:) szukam w dobrej cenie uad-2 quad omni 6
  12. CENTRALA Użytkownik

Zawód:
    producent, sound designer
    To niesamowite, jak fora potrafią spaczyć myślenie ;)

Mam UADa dłuższy czas - gdy po raz pierwszy usłyszałem te wtyki to złapałem się za głowę, dla mnie to był skok jakościowy największy jak do tej pory. Zastanawiało mnie dlaczego na tym forum nikt z Autorytetów o tym nie pisze i pomyślałem sobie: "może ja słyszę coś czego nie ma" - tak, tak, do takich idiotycznych wniosków człowiek potrafi dojść czytając, zamiast testując i zdając się na własny gust. Dziwiło mnie szczególnie, że zwłaszcza Jacek nic o tym nie mówi, tym bardziej, że jest znany ze swojego zamiłowania do szukania nowych rozwiązań.To co mnie kompletnie rozwala w UADzie to NEVE 1073, Plate EMT-140, FATSO, PULTECi, a do zadań producenckich, kreacyjnych uwielbiam EP-34
  13. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    Jestem załamany. Mam pełen pakiet PSP, efekty D16, kilka wtyczek z Ableton Live (zawsze to jakieś urozmaicenie) a teraz oczywiście mam chrapkę na UAD-2. Już teraz nie używam części (bo za dużo tego, za dużo możliwości), a co dopiero by się działo z UAD`em?

Inna sprawa, że cały czas mam ochotę na różnicowanie kolorytów. To mnie niechybnie zgubi (gdy tylko będę miał pieniądze na kolejne inwestycje).
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Ja od wielu lat pracuję bez UAD i jakoś dawałem radę :) Pracuj na tym co masz. Narzędzia nie zmieniają aż tak dużo. Ale na pewno poprawiają samopoczucie :)
    AKYSZ, Lex, RX75 oraz jeszcze jedna osoba lubią to.
  15. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    No i właśnie ta poprawa samopoczucia mnie najbardziej rozbraja :D A tak serio i do istoty wątku wracając: wiele lat temu rozmawiałem z Seelenluftem, bardzo polecał mi UAD. Potem rozmawiałem z kilkoma innymi osobami, które są raczej muzykami-producentami a nie tech-audiovoodoo-freak`ami i wszyscy okazało się - używają UAD. Ostatecznie to tylko wtyczki, magia oczywiście jest w muzyce, ale szybkość pracy, możliwość sprawnego uzyskania określonego efektu jest składnikiem magii muzyki.

Jako wrodzony optymista będę sobie poprawiał tymczasem samopoczucie ciesząc się* z tego co mam :)

*i eksploatując to do granic możliwości
  16. JoachimK moderator globalny

No widzisz, a ja - użytkownik UAD od wielu lat, nie używam korektorów UAD. Pamiętam też pierwsze testowe algorytmy Neona na kilka miesięcy przed jego oficjalną premierą, i jak "zmiótł" brzmieniowo (w mojej opinii oczywiście) UAD Cambridge EQ.
    A co do PSP NobleQ - poproś Marka Walaszka o próbki - wszak NobleQ był po części wzrowany na jego Pultec (oryginalnym, nie klonowanym!).
    .
  17. AKYSZ Stały Użytkownik

jak chcecie jakieś dokładniejsze informacje na temat UAD , to pytajcie bezpośrednio Marka Szwarca z therollingtapes.
    On jest endorsermentmenenm i duuużo mi na ich temat praktycznych rzeczy naopowiadał :)
  18. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    tu nie ma o czym gadac:) trzeba posluchac.
  19. AKYSZ Stały Użytkownik

no słuchałem też podczas nagrań u niego, ale odczuwanie jest zwielokrotnione przez klimat samego miejsca :)
  20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Dzisiaj dobrałem się do pogłosów EMT. Są piękne.
    Coś zaczynam mieć przeczucie, że za jakiś czas UAD będzie chodził na kartach HDX. Już kiedyś pluginy UAD były w wersji TDM.

Share This Page