1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jakie miki na OH garów?

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jaca, 3 Luty 2011.

1. jaca Stały Użytkownik

Jakie mikrofony polecacie do garów na OH: paluszki czy wielkomembranowe?
    Jeśli wielkomembranowe to jakie? Budżet 1000 zł ;)
    Sala będzie o słabej akustyce, raczej mniejsza. Którymi mikrofonami da się uzyskać "większy" obraz stereo?

2. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jeśli chcesz wydać koło 1000zł to na Twoim miejscu kupiłbym chyba Oktavy MK012. Całkiem niezle daja sobie radę z mocnymi sygnałami (mają tłumik 10db w komplecie) Dadzą Ci akceptowalną stereofonię, zbytnio nie przekolorują, poradzą sobie też z jasnymi blachami.
    Jeśli nie oktavy to rozejrzyj się też za mikrofonami AudioTechnica. Słyszałem o nich dużo dobrego.
    O co właściwie chodzi Ci z tym większym obrazem stereo?
  3. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Sprawdź AT2020.
  4. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Zdecydowanie polecam Oktavy. Sam używam i jest bardzo OK. Kiedyś na forum Marcin Sz. bardzo dokładnie opisał te Oktavy i ich modyfikacje.
    Moim zadaniem to świetny mikrofon polecam.
  5. jaca Stały Użytkownik

Dzięki , obadam.
    Ten większy obraz stereo chciałbym załatwić ustawiając je wysoko, takie połączenie OH+Ambient, tzn. żeby zbierały mimo wszystko więcej szczegółów.
  6. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Obraz stereo zależy głównie od tego jaki system postawisz i w jakiej odległości od źródła, Rodzaje technik mikrofonowych z grubsza są trzy: fazowe, natężeniowe i fazowo-natężeniowe.
    Czyli: XY (natężeniowy) będzie węższy, AB(fazowy) - (najczęściej używany przy overheadach) będzie "najszerszy" w tym przypadku. a ORTF(fazowo-natężeniowy) będzie gdzieś pomiędzy.
    Oddalenie mikrofonów od źródła zbliża go do charakterystyki źródła punktowego czyli automatycznie dając mikrofony wyżej masz węższy obraz stereo z większym wpływem słabej akustyki.
    Niskie pomieszczenie dodatkowo daje comb filtering od sufitu.

Uwzględniając te wszystkie czynniki i podstawy, które opisałem powyżej zastanów się jeszcze raz o co Ci chodzi i spróbuj ponownie sformułować pytanie
  7. Tasiorowski Stały Użytkownik

Polecam SE Electronics SE-3 albo 4. Małe membrany, moim zdaniem świetne
  8. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
  9. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Tylko się czepiam ;-) ale to czego używa sie najczęsciej na OH to nie jest system AB fazowy, tylko system mieszany. System AB fazowy jest tylko przy użyciu charakterystyk dookólnych. Przy kardioidach masz system fazowo-natężeniowy, tak jak w ORTFie. Czepiam się tylko nomenklatury skoro mamy być precyzyjni i wiarygodni ;-)
  10. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czepiasz się ale masz 100% racji :)
    Starałem się maksymalnie uprościć wypowiedź i nie wchodzić w szczegóły -> stąd ta nieścisłość.
  11. danas Użytkownik

nie slyszalem wczesniej o nazywaniu AB, XY itd jako systemy fazowe, natezeniowe itd. Gdzie mozna poczytac na ten temat? Mam na mysli wlasnie precyzyjna wiedze, pozatym jakie to ma praktyczne wykorzystanie.
  12. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Kazda dobra literatura na temat technik mikrofonowych.
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ja też pierwszy raz słyszę :D ale na chłopski rozum :D chodzi o to która informacja odpowiada za umiejscowienie źródła w panoramie... tak więc... w systemie fazowym za przenoszenie tej informacji odpowiadają różnice fazowe w obu kanałach... natomiast w systemie natężeniowym - różnice natężeniowe... a w systemach natężeniowo-fazowych... za umiejscowienie w panoramie odpowiadają oba zjawiska :D...
    Czy dobrze rozumuję?? Czy mam też iść poczytać?? :p
  14. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Smiechu- bardzo dobrze, 3+ :) :)
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Kiedy mogę przyjść po wpis??
  16. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    W kazdy pierwszy, nieparzysty poniedzialek miesiaca w godz od 12:00 do 12:15, pokoj 809 7 pietro :) :)
  17. jaca Stały Użytkownik

cholera , chciałem dwa miki kupić a tu śmiechu ledwo przeszedł, to ja nawet nie podchodzę;)
    dzięki Wam i proszę piszcie jeszcze ;)
  18. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Tak na poważnie to polecam CI te Octavy MK 012. Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego używanego. AKG C451 są droższe, Audio Technica AE5100 chyba trochę za słaba a Neumann KM184 jest o wiele droższy. Fajnie jakbyś trafił na modyfikowane Octavy bo brzmią lepiej niż standardowe.
  19. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Ja też mogę tylko polecić oktavy (gdzieś tam na forum są jakieś próbki bębnów które nagrywałem oktavami)
    Serdecznie odradzam, tak po koleżeńsku AKG C1000 :)
  20. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    mam do sprzedania pare se3a moze bys byl zainteresowany? (800zl)

Share This Page