1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jakich klocków lub pluginów używacie do poszerzenia panoramy gitar?

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez kluczewp, 19 Luty 2008.

1. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To nie są zbyt dobre patenty. Za każdym razem używasz sygnałów, które są koherentne i stworzone z tego samego tracku/źródła. Jeśli już bardzo potrzeba coś dla równowagi warto spróbować spanoramować w przeciwną stronę krótki pogłos (lub ew długi jeśli utwór na to pozwala)
  2. p3ster Początkujący

Ty proponujesz nadal działanie w domenie czasu. Ja proponuję tworzenie stereofonii poprzez różnice w widmie - nie jest to tak nachalny efekt, ale nic się nie rozmazuje, nie ma slapbacku. Choć dobrze zagrany dubel i tak najlepszy.

A odnośnie klocków - można Waves Doubler, choć ja nie jestem jego entuzjastą.
  3. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To właśnie różnice w widmie powodują zmiany w brzmieniu przy monofonizacji bo zmiana widma najczęściej powoduje przesunięcia fazowe ze względu na charakter działania filtrów IIR.
    Wniosek: konsekwencją grzebania przy widmie jest również jak Ty to mówisz "działanie w domenie czasu".

Co do nachalności: wszystko zależy od tego jakiego procesora użyjesz i na jakim poziomie. Nie da się zrobić dubla jak się go nie ma ale da się uprzestrzennić miks i wyrównać niesymetryczną panoramę miksu właśnie takim zabiegiem z panoramowanym pogłosem

Pluginy typu waves doubler usiłują ukryć koherentność przez delikatny pitch shifting, delay etc modulowane w czasie. Też nie przepadam za tym efektem.
  4. JoachimK moderator globalny

Jestem tego samego zdania.
  5. Danek Użytkownik

Dubel L i R, a przestrzeń o której mówisz uzyskuje się na etapie masteringu M/S poprzez rozszerzenie panoramy sterofonicznej.
    Pluginów jest tysiące poszukaj na KVR.
  6. JoachimK moderator globalny

To też nie jest do końca tak. Nie można sobie wyciąć czy mocno ściszyć M (wszystko jedno czy pełnopasmowo czy nie), a zostawić S (czy inaczej obrobić dynamicznie - "ściszyć" to skrót myślowy), bo na mono na pewno będzie kiepsko, mimo że nadal kompatybilnie z mono. To oczywiście uproszczony opis, bo problemów będzie jeszcze więcej, zwłaszcza że mastering to obróbka całości a nie śladów (zaraz pewnie się ktoś odezwie, że można stemami...)
    Tym samym zwracam uwagę na to, że to inny sposób na wychwalanie "masteringu" ale nie tędy droga. Jak będzie wąski miks, to zabiegi w M/S wcale nie muszą za wiele dać.
  7. Danek Użytkownik

Jasne wszystkie zabiegi muszą być przemyślane. Można na przykład rozjasnić sygnał S. Trzeba rzede wszystkim słuchać i myśleć podczas pracy a gotowe odpowiedzi jak zrobić "A" lub "B" zwykle się nie sprawdzają lecz można się nimi kierować przy poszukiwaniach i robić jak się komu podoba.
    Reszta jest kwestią doświadczenia osoby miksującej.
  8. JoachimK moderator globalny

Miałem na myśli nie sam pomysł na pracę w M/S (dlatego wyraźnie pisałem o skrócie myślowym), można rozjaśniać - pewnie - w jednym przypadku się sprawdzi, w innym zakłóci czytelność np. solisty w środku bazy. Tu chodzi o to, żeby nie opierać się na tym, że "zrobi się później na masteringu".
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie ma nic gorszego w produkcji nagran niz podejscie "na masteringu sie zrobi, poprawi, cos wyjdzie albo sie sciszy"
  10. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    Muzyk: „w studio się poprawi” -> Nagrywający: „w miksie wyciągnie się” -> Miksujący: „w masterze to wyjdzie” -> Masterujący: „I tak na komórce tego nie usłyszy” :rotfl:
    markmix, Igor, conr4d oraz 2 innych osób lubi to.
  11. Danek Użytkownik

Nie napisałem że sie poprawi: tylko CHODZIŁO mi: jak rozbijasz w panoramie L i R gitary DOBRZE NAGRANE!!!! TO: dodatkowe plan w przestrzeni LR można uzyskać na etapie zabiegów związanych z masteringiem. Nie sugerujcie proszę jakieś błędnego podejścia do tematu.
    W samej wypowiedzi Jacek i Joachim mają oczywiście racjię. Na przyszłość postaram się jasniej formułować myśli.
    Pozdrawiam [IMG]

Share This Page