1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Jaki reverb klejący miks

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez paradox77, 8 Listopad 2011.

1. paradox77 Początkujący

DAW:
    Cubase
    Jaki(tzn;ambience,hall ?) i ile reverbu,na miks w klimacie elektro-akustycznym typu Raz Dwa Trzy,
    A i jaki konkretne pluginy polecacie ?

Pozdro
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ufff... reverby to na tyle rozbudowana sprawa, że nie można określić typu czy ambience, czy hall, czy room - w każdym urządzeniu będzie inaczej

jeśli chodzi o pluginy to dla mnie najużyteczniejszym zawsze był Altiverb, zwłaszcza w zastosowaniach "klejących", czyli dodawanie jakiegoś ambientu

dziś w tym celu korzystam z urządzenia TC 4000 i działa naprawdę dobrze w tej roli
  3. dzwiekowykolezka Użytkownik

Zawód:
    piekarz
    DAW:
    Reaper
    Ja polecam jakikolwiek plugin ładujący impulsy splotowe i krążące po sieci impulsy właśnie z bricasti M7. Gdzieś w czeluściach internetu można to odnaleźć i jest to darmowe.
  4. Jull Początkujący

Zawód:
    Mastering
    jeśli dobrze zrozumiałem, na mix (sumę- choć na grupach też dobrze siedzi|) K-Stereo -Algorithmix. Drogi ale b.skuteczny.
  5. JoachimK moderator globalny

hehe, gdyby były takie zasady określone w liczbach, wszystko byłoby proste. Bardzo często wychodzę od dwóch skrajnie różnych pogłosów, każdy robi co innego, ale wzajemnie się uzupełniają.
    Różnie w zależności od:
    - umiejscowienia śladu w miksie
    - jego charakteru w miksie
    - charakteru muzyki
    - typu pogłosu
    - przestrzeni na czystym śladzie, itd. itp.

Moim zdaniem nie o to chodziło.
  6. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Cięzko odpowiedziec na twoje pytanie. Ale jest tak jak JoachimK napisał że jest to zależne od różnych czynników. Ja od siebie mogę polecić pogłosy Lexicon PCM oraz MPX. Popróbuj róznych pogłośów i wybierz ten który ci najbardziej odpowiada ;)
  7. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Że istnieje "takie coś" za 15 - 25 kplnów to wiadomo. Moje pytanie czy "takie coś" istnieje za 5 - 7kplnów??? Dla seminagrywaczy?
    PS
    Chciałbym mieć oczywiście 480L (mam pretensje do Joachima, bo onegdaj zamieścił link do próbek robionych tym pogłosem,... i utonąłem, fantazja,... i taki chcę mieć, choć podobno nie produkują), ale na razie muszę coś tańszego
  8. JoachimK moderator globalny

Ja standardowo robię na Lexiconach (tych dużych, małe mnie nawet nie interesują) i TC. Ale wierz mi, że zrobiłem niejedno nagranie na impulsach. Tak samo, jak standardowo używam Neumanny (nawet te dużo droższe od U87), a niejedno nagranie zrobiłem na tanim RODE, bo akurat w takim miejscu nagrywałem, gdzie taki mikrofon był do dyspozycji. Kwetia świadomości użytych narzędzi i tyle.
  9. Artur(m) Aktywny Użytkownik

...a uwzględniając z czasem wzrost świadomości:), masz jakiegoś faworyta na średnią półkę pogłosu?do 6 tys? Jesteś winny:) mojej miłości do niezwykłych możliwości 480L, więc masz moralny obowiązek:) wskazać. Proszę.
  10. JoachimK moderator globalny

Do 6tyś na pewno kupisz ustrzelisz PCM91. Tak myślę. Może nawet Lexicon M300.
    TC M3000 (czyli także VSS3 z PowerCore) też daje radę.
  11. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Lexicona M300 nawet taniej widywałem na Ebay.com
  12. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    A co sądzicie o SSL X-Verb? W sensie czy byście polecili koledze, bo ja tak - klei moje miksy :)
  13. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Dzięki panowie. Ten PCM91 to również "chodził mi po głowie". Dzięki raz jeszce
  14. JoachimK moderator globalny

Pisałem gdzieś tutaj i na EiS. Fajny, ale mając Lexicona mam lepiej, mimo że niby są w X-Verb podobne presety jak w prawdziwych Lex (ta sama firma robiła algorytm, co robi LX480). Brakuje mi kilku parametrów w X-Verb, które niekiedy mi są potrzebne do zaawansowanych ustawień. No ale z drugiej strony w przypadku impulsów nie ma praktycznie w ogóle żadnych parametrów regulowalnych... kwestia tego, kto co potrzebuje. Ja w każdym razie odpuściłem zakup X-Verb, ale to niezła wtyczka.
    konop_tnt lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. algorithmix k-stereo

,
  2. reverb na sume