1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

jaki mic do tomów ???

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 24 Luty 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

witam,
    Zastanawiam się nad zakupem mikrofonów do tomów, uzywam samson q-tom, mam wolne sm57 i sm 58, oraz audix i5 - wiadomo jak nagrywam werbel sm57 albo audix odchodzi ale zawsze 2 z nich zostaja, jest sens cos dokupic w cenie do 500 zl za mikrofon, mam jakis 1000 zl do wydania na 2 miki do tomow ale chce juz cos naprawde w miare dobrego !!! jakies propozycje ??

Pozdrawiam,
  2. Audix D-4, polecam u mnie się sprawdza
  3. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

znalazłem info że Audix D-2 byłby odpowiedni do tomów, D-4 jeszcze do stopy, ale mam akg d112, D-2 jakies 500 zł, zastanawiałem się nad Sennheiser e604 - niby klasyka do tomów i mam odrazu uchwyty ;), cena podobna jakies 30 zł więcej. Pytanie który z nich jest lepszy o ile takie pytanie ma sens ??? ;)

Pozdrawiam,
  4. D-4 jest do tomów, D-6 jest do stopy.
    D-4 jest bardziej uniwersalnym mikrofonem niż D-2. Z moich obserwacji szerzej przenosi pasmo i wierniej.

Poczytaj zresztą na stronie producenta:
    Audix D4 : Hyper-Cardioid Dynamic Drum and Instrument Microphone

CO do Sennheiser e604 to uważam, że to również świetny wybór. Nagrywałem kilka razy na nich i wyszło całkiem przyjaźniej.
  5. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    D-4 jest także bardziej uniwersalny niż sennheiser (co do brzmienia), e604 jest szczerze mówiąc przeciętny . Choć da się na nim co nieco wyciągnąć, ja celował bym w Audixa, ew. jakiś Beyerdynamic, Sennheiser MD (totalna klasyka:) )
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Model i firma w sumie wszystko jedno, ja do wszystkiego uzywam 57 i jestem zadowolony. Na stope tez - jak nie gra, to jest SoundReplacer. Na floor natomiast lubie dawac mikrofon od stopy, ja mam jakiegos duzego sennheisera, od razu lepiej brzmi.
  7. acq Użytkownik

a ja lubie akg c1000 na tomy (oprócz floortoma)
  8. Jakoś nie przemawia do mnie pojemnośc akg c1000 na tomy. No chyba, że do jazzu z dalszego ujęcia, ale do bliskich ujęć to chyba nieporozumienie.
  9. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Do mnie też to jakoś nie przemawia... chyba że rzeczywiście jakaś lekka muza.
    Wolę całe bębny na 2x C414 :]
  10. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    Używam Sennheiser e604 i jestem bardzo zadowolony bardzo fajnie się nimi robi tomy są praktyczne a brzmienie i tak zawsze trzeba ukręcić. Nie używałem nigdy tych Audixów, ale nie żałuje bo moim zdaniem te Sennheisery są super i jak będę zmieniał to tylko na Sennheiser MD 420 czy tam 21 nie pamiętam. pozdr
  11. 2666 Użytkownik

Ja używam(polecam) pojemnościowe Beyerdynamic opus 88 na tomy i Beyerdynamic opus 87 na floor tom, testowaliśmy różne majki do tomów i te zdecydowanie wygrały, brzmienie zawodowe.
    [FONT=arial,sans-serif][SIZE=-1]Sennheiser e604[/SIZE][/FONT], sm57, [FONT=arial,sans-serif][SIZE=-1]AKG C418, Audix(nie pamietam jakie, wiem że miały badziewne mocowanie do tomów);) - wymiekły.
    [/SIZE][/FONT]
  12. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

heheh wyglądają bardzo ciekawie jak na pojemnościówki - jakoś sam nie mam przekonania czy bedą lepsze niź dobry dynamik - ale rozwaze taka mozliwosc ;),

dzieki
  13. 2666 Użytkownik

No można się zdziwić:) też tak miałem.
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    dla mnie e604 sa najlepsze
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja jak pisalem do tomow uzywam e602. Jak sa dwa, to na oba, jak trzy, to niestety tylko na floor, bo mam dwa...
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    tez robilem podobne porownania, dla mnie opusy byly beznadziejne
    wszystko jest kwestia gustu
  17. acq Użytkownik

akg c1000 do ujęć bliskich (oprócz metalu i generalnie mocnego uderzania w bebny)... a zazwyczaj uzywam setu audix dp5
  18. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Audixy czy e604 sa srednie moim zdaniem - jedne i drugie spoko do lajwu, bo latwo sie montuje, sa z uchwytami i w ogole. W studio - lubie Audio Techniki AE3000 w wiekszosci przypadkow, czy Neumanny TLM103 :D przy delikatniejszym graniu (wtedy, kiedy mozna zrobic werbel na Schoepsie :D), bardzo fajne sa tomy na MD421, chociaz biora sporo smieci dookola. Z tanszych majkow - SM57 i Beta 57 sprawdzaja sie elegancko. Mysle, ze wazniejsze, zeby bebny byly nastrojone i zeby bebniarz umial na nich grac :D

Pozdrawiam
  19. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

taaa łatwo mówić jak się ma dostęp do takiego sprzętu za free, weź odłóź z pensji i kup sobie takie....
  20. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    No gdzies 1000 zl sztuka, moze ciut taniej. Dlatego na koncu Ci napisalem, ze dobrze dzialaja Shure'y przy nastrojonych bebnach i dobrym bebniarzu :D Przy zlym - i tak raczej tylko Drumagog...

Pozdrawiam

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikrofony do tom tomów sanchaiser