1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jaka stawka dla realizatora pracującego przy voiceover

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez freemind, 11 Lipiec 2010.

1. freemind Użytkownik

Zawód:
    Realizator dźwięku w Toya Studios
    Witam szanownych forumowiczów

Mam nadzieję, że moje pytanie stawiam w odpowiednim dziale, w końcu dotyczy ono postprodukcji.
    Czy ktoś z Was pracuje w studiu postprodukcyjnym lub orientuje się w kwestii stawek dla realizatora zajmującego się tzw. voiceover ? Chodzi mi o wynagrodzenie za godzinę lub minutę wykonanego nagrania. Być może stawki są zależne od tego jaki jest cel takiej realizacji (jaka stacja TV, ew. na potrzeby dystybucji filmów DVD czy prezentacje multimedialne). Próbuję oszacować w którym regionie naszego kraju lub konkretnym studiu tego typu praca jest najbardziej oplacalna z punktu widzenia realizatora.

Z góry dziekuję za odpowiedzi
  2. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Witaj,

najlepiej wpisz interesujące Cię hasła w google (może reklama radiowa i telewizyjna, studio reklamowe itp) i sprawdź cenniki firm, zajmujących się tym profesjonalnie.
    Ceny znajdziesz przeróżne, a zależne one są najczęściej od przeznaczenia produkcji - radio/tv lokalne/ogólnopolskie lub innego rodzaju nośniki (dvd, szkolenia itp)
    Jeśli interesuje Cię zatrudnienie w charakterze realizatora, to w większości, strony, które znajdziesz będą bazowały na jednym twórcy, realizatorze, kierowniku itp - z uwagi, że często są to jednoosobowe firmy.
    Jeśli chodzi o poszukiwanie zatrudnienia, to największe szanse na to znajdziesz w stale pozostających w postaci dużych studiów nagrań, firmach istniejących w metropoliach - W-wa, Wrocław, Poznań itp itp... Tam stawki są diametralnie inne.

edit. pozostaje jeszcze zatrudnienie w stacjach radiowych i tv :)
  3. freemind Użytkownik

Zawód:
    Realizator dźwięku w Toya Studios
    Na szczęście nie szukam zatrudnienia, bo pracuję w jednym z większych studiów postprodukcyjnych w Polsce. Chciałem mieć jedynie rozeznanie co do stawek realizatorów w sytuacji kiedy VO jest grany dla stacji TV o zasięgu międzynarodowym, chociaż dobrze byłoby też znać wysokość wynagrodzenia przy "mniej istotnych" produkcjach. Co do sprawdzania stawek za pomocą google, to jest raczej niemożliwe. Owszem spotkałem się z wyszczególnieniem kwoty za akt czy minute VO, na którym widniała m.in. stawka dla realizatora, ale to było małe studio o zasięgu lokalnym. Ci "więksi", z metropolii nie podają na swoich stronach takich informacji. Pozostaje mi jedynie podjęcie próby zasięgnięcia informacji bezpośrednio od dużego studia, o ile w ogóle zechcą mi udzielić tego typu informacji.
  4. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Jeśli tak, to informacje z google i tak Ci się przydadzą. Pracując w większym studiu produkcyjnym w Polsce wiesz, ile biorą lektorzy. Na stronach studiów masz podane z reguły ceny pełnej usługi. Znając też ceny całej biurokratycznej oprawy itp jesteś w stanie łatwo policzyć po odjęciu kosztów lektora ile bierze realizator :) Oczywiście jest jakaś tam granica błędu, chociażby z uwagi na układy i układziki, ale informację "wprost" o tym ile od danego zlecenia biorą realizatorzy będziesz w stanie uzyskać w głównej mierze od kogoś zaprzyjaźnionego, bo nie każdy chce o tym ile zarabia rozmawiać z obcymi i dzielić się tym faktem, choć niektórzy otwarcie mówią stawkę za konkretne zlecenie.
  5. paul Użytkownik

Realizator zazwyczaj ma jedna stawke (godzinowa). Nie zalezy od tego gdzie dana produkcja idzie.
    W zaleznosci od wykorzystania nagrania (TV, Radio, internet) i zasiegu sa negocjowane stawki z lektorami - ale to jest oczywiste.
    A dlaczego tak mialoby byc z realizatorem?
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Średnio realizator dźwięku w Wawie dostaje 80zł za 1h pracy w reklamie, podczas gdy firma kosi 2x więcej od klienta.
  7. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Bo jest, zobacz proszę na jednoosobowe, dosyć popularne firmy produkujące spoty.

Coraz szybciej to właśnie one zaczynają władać rynkiem, duże studia coraz mniej robią reklam, bo kazdy tnie koszty :)
  8. paul Użytkownik

Ogladajac bloki reklamowe nie mam takiego wrazenia...
    Ktore to firmy???
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    ...że wysokie stawki podałem? hehe przecież nie dość że klient wstaje z sofy która jest za realizatorem i zimną puszką coli podchodząc mówi "k*** komuchu zrób to głośniej, inni są głośni to i moja genialna reklama też ma taka być!!!" ;) No i potem taki koleś musi ładnie z wokalu zrobić "szkło soniczne" a mało tego bo na końcu łańcucha w TV jest jeszcze procesor Orbana i jak on dołoży swoje to efekt kazdy słyszy [ostatnio doskonale było to widoczne na reklamach podczas mundialu].
  10. jaca Stały Użytkownik

co to jest "szkło soniczne" ?
  11. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    no że jest bardzo mocny, z dużym wysyceniem góry wokal, że każdą "grudeczkę głosu" można usłyszeć, taki proszek ze szkła sypany prosto do uszu ;)
  12. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    producent / dźwiękowiec / dj
    Sempoo, cytujesz pewien wywiad. Ty go udzielałeś? :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. ile zarabia dżwiękowiec

,
  2. dźwiękowiec zarobki

,
  3. ile zarabia realizator dźwięku w telewizji

,
  4. ile zarabia realizator telewizyjny,
  5. ile zarabia voiceover,
  6. jaka stawka realizatora,
  7. zarabia dźwiękowiec w filmie,