1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

jaka paczka 1x12" - Orange? Mesa? CAA? Bogner? ...?

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez waleczny_gladiator, 30 Listopad 2009.

1. waleczny_gladiator Początkujący

To mój pierwszy post z zapytaniem więc ładnie mowie dzień dobry wszystkim [IMG]

Mam head Rivera Venus 3, który dopalam przez BB Preamp i Fulltone OCD. Planuje kupić dobra paczkę 1x12" na Vintage 30, paczka ma być zamknięta. Klimaty przeróżne, od bluesa do hard rocka. Mogę wydać max 2000 zł, i w tej cenie jest Mesa, Bogner oraz Custom Audio Amplifiers, ale widziałem tez paczkę Orange PPC112, która wygląda na fotkach dość solidnie i jest znacznie tańsza o tych pozostałych, tylko pytanie jak to się ma do brzmienia? Czy tańsza bo gorsze drewno, wykonanie i brzmienie, czy tańsza bo w przypadku tamtych firm płaci się za amerykańskie logo?
  2. waleczny_gladiator Początkujący

3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jesli twoj wybor pada na kolumne jednoglosnikowa tylko ze wzgledu na finanse,to za 2 tys kup lepiej uzywana paczke Mesa 2x12,ona gra niesamowicie,dolu ma tyle samo co 4x12,jest lzejsza i mniejsza.Gralem na paru jednoglosnikowych piecykach i mam wrazenie,ze wlasnie brakuje dolu w tym wszystkim,dzwiek jest plastikowy.Ale moze to moje subiektywne odczucie,moze tobie podoba sie taki dzwiek.Pzdr.
  4. waleczny_gladiator Początkujący

W grę wchodzi tylko 1x12", mam problemy z kręgosłupem i nie mogę nosić ciężarów.
  5. kajtek Użytkownik

Zawód:
    Gitara, wzmacniacz, kabel...
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Hejka,
    Z mojej strony powiem - Bogner 1x12". Mikrofon "widzi" 4x12" ;-) Sound jest wielki. CAA z tego co sie orientuje jest robiona jest tak samo przez ta sama firme (mowie o 1x12"). Tak czy owak Bogner jest warty pieniedzy, mialem 1x12",2x12" i 4x12" i 1ka i 4ka robia najwieksze wrazenie.
    Pozdrowki ;-)
    K.
  6. waleczny_gladiator Początkujący

A grałeś na tej Mecie na C90? Jestem ciekaw tego głośnika.
  7. kajtek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Hej
    nie nie mialem nigdy okazji.
    Pozdrowki

8. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Podpinam się pod Jarka, 2x12 kopie niesamowicie. Ostatnio coraz cześciej spotykam się na live'ach że gitarnicy przynoszą paczki 2x12 i czasami po dwie sztuki zamiast jednej 4x12 i sound naprawdę jest git, więc coś w tym musi być. A jeśli chodzi o wagę to zauważ, że 1x12 waży 21,32 kg a 2x12 -21,77kg.
    ;)
  9. waleczny_gladiator Początkujący

Ale która 2x12 wazy tyle? Raczej zdecyduje się na ta Mesa, no chyba, ze ktoś mnie jakoś jeszcze bardziej przekona do innej, bo w sumie to chyba każda paczka 1x12" z mikrofonem na przodach zagada jak 4x12", w końcu z 4x12" tez na przody idzie tylko jeden głośnik, a gdy mik jest przy samym głośniku to obudowa już raczej nie ma takiego dużego znaczenie.
  10. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    No ten model:
    2x12 Three-Quarter Back™
    Guitar Cabinet

Masz linka w poście wyżej.
  11. kajtek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Hmmm...bzdury gadasz ;-) Jak by tak bylo to by byl jeden rodzaj paczek, i to tylko 1x12". Kazda z nich gra inaczej, i obudowa ma znaczenie, konstrukcja material i czasami wytlumienie jak to robia w CAA albo Bognerze takze.
    Pozdro.

12. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    eee nie zgodze sie z tym ze oacza 1x12 na scenie zagra tak jak 4x12, bo tylko jeden glosnik gra. to jest totalna glupota. jakby tak bylo to wszyscy by na jednoglosnikowych cobo grali.
  13. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Kajtek ile ten bogner kosztuje(jaki model masz)?Duzo dolu ma ta paczka?
  14. Hardi Aktywny Użytkownik

Jesli CAA to to samo co Bogner, wymiary i waga sie zgadzaja, a kolega pisze ze ta sama firma to struga, to bierz CCA bo tansza
  15. kajtek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Jarku nie wiem ja placilem za swoja okolo 300$ na ebayu, w tej chwili juz jej nie mam niestety ale niebawem ja odkupie bo naprawde jest to "cos" na mniejsze sztuki. Ma troche dolu, czy duzo nie wiem co znaczy duzo dolu jesli chodzi o 1x12", ona ma bass refleksy (bogner) i caa takze...ma dobre pasmo. Kilka osob w PL uzywa ich w sytuacjach live-tv i bardzo dobrze to dziala (taniec z g., jak oni sp.,itp..itd..).
    Pozdrowki

16. waleczny_gladiator Początkujący

To gdzieś musi być błąd, bo to niemożliwe aby paka 2x12 ważyła tyle co 1x12. Wymiary maja dość podobne, ale głośnik wazy swoje, wiec coś jest nie teges...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. Custom Audio Amplifiers 2x12

,
  2. bogner 1x12