1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

jak uzyskać brzmienie stopy Larsa Urlicha z Load/Reload?

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Foktrok, 21 Lipiec 2011.

1. Foktrok Początkujący

pracuję z ezdrummerem, chciałbym uzyskać zbliżony sound bębnów do tych na load/reload metallici. Czy wiecie może jak ustawić eq, kompresję aby uzyskać podobną stopkę i werbel? Bawię się tym od kilku dni i wydaje mi się, że muszą mieć coś podpięte na kanale stopy w stylu jakiegoś wzmacniacza, ja próbowałem z GTR3 VST, efekt ciekawy ale nie jest to to o co mi chodzi...;)
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Wazne w uzyskaniu takiego brzmienia werbla i stopy jest posadzenie larsa urlicha z tama w dobrym studio. Mysle, ze wtedy masz szanse uzyskac taki sound.
    mate_ok oraz jaca lubią to.
  3. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

wprost nie moglem sie doczekac az ktos to napisze :)
  4. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    i bardzo dobrze napisal.
  5. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    abo posiadanie sampli steven slate drums, jest zestaw o nazwie black kit i sound jest zbliżony do Ulricha z czarnej, płyty po obróbce powinieneś uzyskać load lub reload :D
    http://stevenslatedrums.com/ na playerze metallica kit
  6. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Niestety to jest zblizone brzmienie do czarnego albumu ale nie idealne. A czarny album z load i reload brzmieniowo ma tyle wspolnego co biedronka z alma. Wiec IMHO takie podpowiedzi sa lekko nie przemyslane:)
    artree lubi to.
  7. jaca Stały Użytkownik

a pytanie było przemyślane? ;)
  8. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Oj tam czepiasz sie jaca:)
  9. Foktrok Początkujący

napisałem, że zbliżone czyli w miarę podobne brzmienie, wiadomo że nie identyczne, ale spoko znalazłem podpowiedzi na zagranicznych forach....tylko po co od razu się naśmiewać?
  10. Miketyson Użytkownik

znajdz tracki z guitar hero, wytnij stope ze sciezki bebnow i masz larsa ulricha w bibliotece sampli.az jednego :D
  11. jaca Stały Użytkownik

sie nie gniewa tylko pochwali co sie dowiedzial:)
    bronia sie przed swiadomoscia niewiedzy, łotry;)
  12. Foktrok Początkujący

np:
    I like the D112, EQ: Boost 60-100, cut 250-350 (very important!) boost 2.5-4k and boost 10-12.
    Then tap a DBX 160VU and you are golden like a shower!dfegad
    In the mix, trigger the kick fo sure!
    jaca lubi to.
  13. jaca Stały Użytkownik

very good sam miód, tylko że na nic takie info, jak nie masz garów i pomieszczenia Larsa;) co z resztą koledzy juz wyżej napisali:)
    pomijając że tak w sumie większość robi na większośći stopek ;) i dodam że to cut to wąsko raczej, przemiatając okolice;).
    trigger z kosmosu;) a info z przedszkola tej dziedziny;)
    no i na masterze sie tu ociepli, tam skompresuje dołek, podetnie górkę, wyciśnie i siur nastawy z kicka strzelił ;)
  14. Foktrok Początkujący

jeżeli uda mi się ukręcić coś podobnego to się odezwę.....ale raczej pewnie się nie uda więc można temat uznać za zamknięty:)
  15. miuzikus Użytkownik

No a ustawienie mikrofonu wewnątrz ton bassu oraz drugiego poza nim? Kto wie jak były ustawione mikrofony.
    To jest brzmienie studyjne - największą krągłość stopy uzyskuje się poprzez dwa mikrofony.

A tak w ogóle to to Load/Reload to kosmicznie zły Loudness War jak dla mnie. Ale chyba był temat.
  16. jaca Stały Użytkownik

opisz o tych dwoch mikach skoro bardzo chcesz;)
    Loudness War ni ma tylko niektorym nie wychodzi;)
    konop_tnt lubi to.
  17. Foktrok Początkujący

loudness war chyba dotyczył najnowszej płyty Death Magnetic
  18. Naja Użytkownik

A ja bym nie chciał tak brzmiącej stopy, Lars to najgorszy bębniarz jakiego słyszałem. Metallica najlepiej brzmiała na koncercie, kiedy Lars się pochorował i grali wtedy: Joey Jordison i Dave Lombardo, ale to nic nie wnosi do tematu. Gra Metallica na tych albumach to mocniejsza odmiana country :D
  19. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Nie wolałbyś jakieś fajnie brzmiącej stopy, a nie takiego ciaptaka, jakby ktoś kartofla do kałuży wrzucił?
  20. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Oczywiście koledzy wiedzą lepiej czego chce autor tematu... :D

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. brzmienie stopy

,
  2. brzmienie werbla metallicy

,
  3. metallica brzmienie eq

,