1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jak usunąć Ś,Ć z wokalu lektora?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez sniadanko85, 14 Październik 2011.

1. sniadanko85 Początkujący

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak skutecznie usunąć z wokalu lektora ś, ć z bo dość ostro daje po uszach będę wdzięczny za pomoc i sugestie w tym temacie pozdrawiam.
  2. JoachimK moderator globalny

Ręcznie lub de-esser, być może dynamiczny EQ. A jeśli to problem mikrofonu to możliwe, że sprawa jest nie do uratowania.
    jaca lubi to.
  3. Diki Użytkownik

Napisz na jakim zestawie nagrywasz lektora, a najlepiej umieść próbkę nagrania tutaj to wtedy Ci będziemy w stanie dokładniej pomóc ;)
  4. bocian Początkujący

....i teraz dopowiem ze w wiekszosci, najmocniej (ale z duza dobrocia- wasko) korekcja trzeba potraktowac czestlotliwosc w ktorej te sybilanty beda sie wybijac w zakresie gdzie tak od 5 kHz do 7,5 kHz.
    dla mezczyzn to ze wskazaniem gdzies miedzy 5,5 k a 6,5 k, dla kobiet zazwyczaj wyzej. zamiast korekcji mozesz jeszcze kompresje pasmowa zastosowac.
    jesli sie myle, niech ktos mnie poprawi ;)
  5. JoachimK moderator globalny

Sybilant jest zjawiskiem dynamicznym, w zależności od przypadku może być w bardzo szerokich zakresach (nawet nisko ok 2k, jak i na 12k - tu zasad nie ma, jest konkretny przypadek) i być syczeniem (szerokopasmowo) lub świszczeniem (gwizdem - wąskopasmowo), usuwanie go statycznym korektorem nie jest dobrym pomysłem. Zresztą usuwanie sybilanta wąskopasmowo może się skończyć efektem seplenienia.
    Ja przynajmniej tak staram się nie robić. Detekcja owszem wąskopasmowo, ale już tłumienie szerokopasmowe (chyba że to gwiżdzący sybilant) - to najlepszy sposób (było o tym na forum już kilka razy).
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Można to zrobić za pomocą PSP Mixpressor, Sonnox Dynamics i wielu innych kompresorów z sidechain EQ.
  7. delphen Początkujący

proponuje de-esser robiłem to na PSP Mixpressor i Sonnox Dynamics tak jak kolega wyżej pisze
  8. JoachimK moderator globalny

Lub tak, jak to się kiedyś robiło na konsolecie - czyli equalizerem i kompresorem sterowanym przez sidechain.
    Problemem jest to, że de-essing zazwyczaj wymaga bardzo szybkiego czasu ataku, zwykle dużo szybszego, niż tradycyjnie stosowany w kompresorze. Nie każdy kompresor okaże się wystarczająco skuteczny.
  9. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    pomaga dobra kontrola zakresu 9-11kHz, czyli wstępny dobry filtr dolnoprzepustowy + wąskie eq no i de-esser
  10. sniadanko85 Początkujący

Wszystkim bardzie dziękuje za sugestie i pomoc, udało mi się wyeliminować świszczenie teraz wokal brzmi odpowiednio.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. usuwanie sybilantów

,
  2. sybilanty dziwek.org

,
  3. sybilanty przy nagrywaniu

,
  4. wyciąć sybilanty wokal