1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Jak strzyc na oko, a nie na ucho clippingiem :)

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Księciunio II, 10 Czerwiec 2011.

1. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Coś mi chodzi po głowie, ale nie wiem, czy to jest zbyt mądre :D

Wiem, że ucho ludzkie to zawsze najważniejszy narząd do kontroli swojej pracy nad miksem, ale czasami, po tej nocy z piątku na wtorek, jest trudno :)

Może jest wam wiadome :) czy istnieje jakiś analizator (VST, RTAS, TDM), który pokazuje ilość intersampli na sygnale o poziomie dużo niższym niż 0dBFS ? :)

Albo źle szukam, albo brak mi newsów światowych na ten temat :)

Pomożecie :D
  2. JoachimK moderator globalny

A jak to sobie wyobrażasz? Bo zdaje się, że popełniasz jakiś błąd logiczny (albo czegoś nie skumałem).
  3. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Chciałbym już clippować sygnał o dużo niższym poziomie, i mieć jako-taką kontrolę nad długością tej poziomej kreski ;)

Może taki numeryczny ? :) analizator :) informował by mnie, że już totalnie przeginam na sygnale :)

Chyba jednak coś ściemniam ;)
  4. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    a nie chodzi Ci czasem o ilość sampli powyżej 0dBFS? Bo wtedy na to sens i chyba CoolEdit, o ile mnie pamięć nie myli, potrafił to zliczyć...
  5. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Możliwe, że dałem tutaj zły przykład, jak ja bym to widział ze swojej strony :) Najbardziej tutaj zależy mi na kontrolowaniu długości tej poziomej kreski, która powstaje podczas wykonywania tych dziwnych operacji, także głośnościowych :)

Fajnie by było, gdybym nie musiał zawsze wcześniej robić normalizacji, tylko po to, aby przekonać się, jak mi ta operacja udała się badając to za pomocą miernika w stylu TL MasterMeter :)

Chyba muszę udać się na jakąś poważną medytację, aby zdobyć umiejętność przekazania swojej wizji ogarnięcia tego problemu :D
  6. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Pomedytuj, bo diabli tylko wiedzą o co CI chodzi.. :)
  7. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Po krótkiej, acz intensywnej medytacji doszedłem do wniosku, że miałem jakiegoś zwida :) Pomysł jest nierealny i niewykonalny. Długość poziomej kreski na basie będzie zawsze zupełnie inna, niż długość poziomej kreski na blachach. Nie da się tego zmierzyć w stylu 2, 3, 4 czy pięć próbek :)

Sory za kurz na forum, ale jakoś tak mnie natchnęło :D
  8. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Z doświadczenia wiem, kiedy mogę "przystrzyc dźwiękową trawę" limiterem / clipperem na oko i będzie to praktycznie transparentne. To jest te 5 lat oglądania każdego dnia widoku fali najróżniejszych materiałów.
  9. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    gClip, załatwia sprawę clippingu i na ucho i na oko (jak ktoś lubi) ;)
  10. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Chciałem dołączyć troszkę Matematyki do Fizyki, ale tak chyba się nie da :( A szkoda ;)

No coż :) Idę wymyślać inne kolejne i dziwne teorie miksowe ;)
  11. JoachimK moderator globalny

To po przesterowniu i pomiarze intersampli wycisz sygnał na poziomie DAW - to wszystko (tłumikiem, wtyczką, na której przewalasz sygnał, itp.).
  12. jaca Stały Użytkownik

fajny temat, to lubię :)
  13. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    No dobrze :) Temat okazał się zbyt łatwy do rozwiązania. Może zatem inaczej spróbujemy ;)

Czym zmierzyć to, że np. gitary mają już za bardzo przycięte wierzchołki, i zaczynają charczeć, a ucho jeszcze nie ma tej pewności :D
  14. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ale clipowanie wszystkiego w miksie to srednie rozwiazanie... clipowac mozna rzeczy ktore maja silne transjenty przez co trudno je przebic przez miks... np bebny...

Sent using Forum Runner
  15. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wierz mi, że ten wątek nie powstał po to, aby reklamować najnowsze trendy w kosiarkach do trawy. Chciałbym spróbować po swojemu poanalizować wpływ przycinania fali różnych pojedyńczych instrumentów muzycznych, i znaleść do tego odpowiednią analogię. Możliwe, że to jest tylko teoria i nigdy się nie sprawdzi w praktyce, ale mi się trochę nudzi i chciałbym tego spróbować :)
  16. JoachimK moderator globalny

Żadne źródło dźwięku nie generuje w naturalny sposób przebiegów, w których pewne odcinki okresu sygnału są proste, niezmienne w czasie (pomijam oczywiście nienaturalne źródła, jak generatory elektroniczne). Tak więc obcięcie szczytu w jakiejkolwiek formie jest zarówno teoretycznie jak i praktycznie złe. Tyle że w praktyce liczy się czas trwania zniekształcenia. To, jaki ten czas będzie, zależy od źródła dźwięku, dla sygnałów dość regularnych ucho zazwyczaj szybciej odbierze zniekształcenie. Ile to próbek? Zależy znowu od częstotliwości próbkowania.
    Niektóre cyfrowe mierniki hardware jak i software mają możliwość ustawienia, ile po sobie następujących sampli o takiej samej wartości maksymalnej może stać w rzędzie koło siebie. Niektóry sprzęt ma domyślnie ustawione te parametry na ledwo 3 próbki dla 44k próbkowania, a to ledwo ułamek milisekundy (mniej niż 1/10).
    Tyle teorii, ale mierzyć a słyszeć, to dwie różne sprawy, w dodatku nie tylko indywidualne dla źródła dźwięku oraz jego złożoności (zarówno w sensie widma pojedynczego instrumentu jak i widma miksu wielu instrumentów), ale też indywidualne dla każdego ucha - jedna osoba wysłyszy szybciej zniekształcenia, inna później. Tak więc sprawa się rozbija o zaufanie wobec własnego ucha, a nie miernik.

(Uff, to był mój post nr 2000, możecie mi śpiewać sakramentalne sto lat :p)
    Księciunio II lubi to.
  17. JoachimK moderator globalny

Przebić to łatwo, tyle że za krótko brzmią, by było je mocno słychać :p
  18. jaca Stały Użytkownik

Joachim: STO LAT:)
    Księciunio: nagraj czy tam pozbieraj -poprzycinaj wrzuć ocenimy co słychać i się nadaje a co nie?;) ... bo tak to można gadać do usr...:)
  19. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bardzo mi się podoba ta twoja wypowiedź. Jest tym czego szukam. Znasz jakiś software który to realizuje :)

Stolarz, stolarz ... :D
  20. JoachimK moderator globalny

Hm, nawet nie pamiętam... Sonic Studio ma, ale to chyba nie najlepszy przykład na to forum :eek: W Protools nie pamiętam, czy ustawialne, chyba nie, ale chyba można gdzieś doczytać, po ilu samplach jest znacznik przesterowania.
    Jak mi się coś przypomni, to dopiszę. Hmmm, trzeba będzie pomyśleć o wsadzeniu takiego licznika w jakąś wtyczkę :) :idea:

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwiek.org clipper mastering