1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jak sie uzyskuje taką "krągłość" gitar?

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jaca, 13 Kwiecień 2010.

1. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    od rzęchu jest gitara, od dołu jest bas... przypadłość młodych gitarzystów-szatanów, że gitary rozkręcają jak buczące wiertarki
  2. jaca Stały Użytkownik

a od okragłej góry granie na okrągło:ehhh:
  3. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    niby to wszystko proste, ale nikomu nie udało się to jeszcze po za nim samym :)
  4. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    boli głowa, czy jak?
  5. Damien Początkujący

Zawód:
    Poligraf
    DAW:
    Cubase
    Trening czyni mistrza, ja cały czas próbuję wycisnąć jak najwięcej z symulacji gitarowych headów, przyznaję się że nie miałem jeszcze do czynienia z gitarami po wzmocnieniu przez rasową głowę + kolumnę i przepuszczeniu tego przez mikrofon, więc nie bawiłem się jeszcze w edycję takich ścieżek jedyne co mi pozostaje to symulacje z pod farma lub guitar riga. Ograniczenie finansowe boli :( aczkolwiek można uzyskać z symulacji na prawdę satysfakcjonujące brzmienia.

Taaaaa niektóre łebki rozkręcają bass mocniej niż gain :D
  6. jaca Stały Użytkownik

z tych 6 stron można wybrać z 5 konretnych odpowiedzi .
    reszta to zbedne pitolenie , jak i Twój wpis, wiedzę z tego poziomu już dawno posiedliśmy i wiesz o tym więc nie kumam tego pitolenia.
    Są bzdetne tematy które napewno zostana usunięte wiec tam myślę na chwilkę można wrzucić bzdurkę bo i tak będzie skasowany.

Ten filmik juz był a ja odniosłem się do" rewelacji" Damiena z przymrużeniem oka, bo chłopak pewnie młody i sie zerwał trochę z info bo to wszystko juz było wyżej, a tu już dyskusja o dole którą zresztą kilka stron wczesniej przepędziłem stąd. Dokładnie o tym samym.
  7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    można można, Sinmix nieźle to robi.
  8. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jest jeszcze ktoś, komu tez niezle wychodzi nagrywanie i miksowanie mocnych gitar i cos pisze o tym w jednym z filmikow. Jakby ktos na niego nie trafil to wrzucam, jesli jest to zbedne to sorki.

oses, markmix oraz AKYSZ lubią to.
  9. czarnuch.skc Użytkownik

Zawód:
    Student/Basista/"Realizator"
    Nie czytałem całego wątku może tą błąd, a raczej na pewno. Dwa słowa tylko PEAVEY 5150/6505 (to chyba to samo) + kolumna MESA. Jak gitarman najpierw kupił Peaveya - mówię eee tam. Kupił do tego Mese mówię eee tam. Po pól roku grania na tym sprzęcie gitarman zwiedzony, ja szczerze mówiąc też ( pomyśleliśmy, że 10k w błoto). Stwierdziłem co szkodzi, mowie do kumpla graj, ja się pobawię(nigdy mu się nie wpieprzałem bo to wrażliwy chop). Wystarczyło ruszyć jedną gałą (w tym wypadku POST GAIN - oczywiście mocno w górę). Oczy wyszły mi na wierzch! Gitarzyście też. NIE MA LEPSZYCH GRATÓW DO SZATANA!!! Wsadziłem głowę w kolumnę najpierw w stoperach, potem w słuchawkach, a na koniec na 5 sekund bez zabezpieczenia (wiem głupio, ale musiałem się przekonać). Czułem w żołądku, że można to nagrać nawet kalkulatorem i będzie dobrze.
    NIE BÓJCIE SIĘ ROZKRĘCAĆ LAMPY!!!
    Do tego TS i jest KOSMOS! To nie jest żaden mit!
  10. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    fakt, osobiście mam podobne zdanie:

1. Gitarka z EMG 81/85
    2. 5150/6505 (nagrywalem tylko 5150)
    3. paczka czasem lepiej mi gada 2x12 niz 4x12 (v30)
    4. TS (ibanez,maxon od808 itd..)
    5. Duble !!! - czasami potrafia zdziałać cuda
    6. "standardowy" LPF HPF (80Hz-9KHz)
    7. jak na tym nie zagada chociaż trochę - to w miksie juz na bank nie zagada :D

Nie zapominając o gitarzyście - powyższy set to idealny punkt wyjścia dla "SZATANA".

Poniżej jeszcze ustawienia Andy Sneapa (również jako punkt wyjścia):

Here's the settings:

5150 - Lead Channel
    Pre gain: 11:00
    Low: 1:00 ish
    Mid: 9:00 ish
    High: 11:30 ish
    Post gain: 9:30-10:00
    Res: 2:00
    Pres: 3:00

Tube Screamer
    Drive: 9:00
    Tone: 11:00
    Lvl 12:00

Do tego wszystkiego dodałbym jeszcze odpowiedni dobór mikrofonu i jego ustawienie - ostatnio moim faworytem jest AT3035. Tutaj małe zestawienie z jednej z moich sesji sm57vat3035

Pomijając te wszystkie oczywiste oczywistości - dalej za chu... nie wiem jak nagrać dobrze :D

Pozdrawiam,
  11. jaca Stały Użytkownik

No to to, to akurat wszyscy wiemy i to dokładnie;) to jest zestaw "na zawsze":rock:
    Chodzi o bardzo zbliżony efekt ale nie na "jedynym słusznym szatan zestawie" ;)
    Mam wrażenie że doszedłem do tego monentu, gdzie odpowiedz brzmi : "...sie nie da inaczej":D

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. bas hpf site:dzwiek.org