1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jak sie uzyskuje taką "krągłość" gitar?

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jaca, 13 Kwiecień 2010.

1. jaca Stały Użytkownik

http://www.youtube.com/fearedse

same ślady jej chyba nie mają?
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Czytaj uważnie... MESA DUAL RECTIFIER :D tu nie trzeba nic więcej tłumaczyć...
  3. jaca Stały Użytkownik

4. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Właśnie nie zgodzę się. Mesa to aż Mesa, ale i tylko Mesa. To "normalny" amp. Kwestia odpowiedniego zebrania sygnału sensownym mikrofonem, z odpowiednio dobranej paki pod head, to nie może być przypadkowe i wcale nie jest takie proste, do tego dochodzi przyzwoity instrument, oraz sama gra gitarzysty jest kolosalnie ważna, nie wspominając już o tym co gra gitarzysta.
  5. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wrzucałem swoje nagrania gitar. Wrzucę je raz jeszcze bo jestem ciekaw waszych opinii. Tam wykorzystałem SM57, pakę JCM800 oraz Peavey Triple. Wg mnie brzmi to sensownie, ale czy nada się to do oddania do profesjonalnego studia ?
    ( dziś wieczorem )
  6. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Źle dobrałes kolejność :)
    dobry gitarzysta (palce) --> Struny --> Porządna gitara --> dobry kabel --> Dobry, mocny wzmacniacz --> mikrofon.........i dalej w 75% przypadków na świecie jest podobnie :)
  7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Zaczalem od kwestii technicznej ;)
  8. jaca Stały Użytkownik

Dziękuje bardzo. A moglibyście na tym konkretnym przykładzie powiedzieć, co mogło być zrobione?
    Nie gadajcie mi o palcach, bo to juz było, i można tak pitolić wkoło, ten konkretny przykład mnie interesuje.
    To zacznij proszę od tej o którą pytam:)
  9. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dziękuje bardzo. A moglibyście na tym konkretnym przykładzie powiedzieć, co mogło być zrobione?
    Nie gadajcie mi o palcach, bo to juz było, i można tak pitolić wkoło, ten konkretny przykład mnie interesuje.

To zacznij proszę od tej o którą pytam:)
    ..................................................................................................................................................

Ja jestem przekonany, że on tam wiele nie kręcił po rejestracji. Dobrze brzmiące gary do tego i gra.
    To co wykorzystałem do nagrania tego to : gitara IbanezS7320, DiMarzioCrunchLab7 pozycja bridge, Peavey Triple XXX kanał Ultra, kolumna Marshall JCM800 1960, mikrofon SM57 przystawiony tak, aby brzmienie jakie usłyszałem na monitorach KRK Rokit6 mi pasowało :)

Nagranie 1 - sama gitara
    Nagranie 2 - mix po dwie gitary na kanał, o tym samym brzmieniu.

Sam miks nagrania, nie wiele kręcenia, jedynie proporcje oraz kompresja i EQ na sumie.

Zamieszam przykłady, bo tak w/g mnie ten Szwed to zrobił :)

Załączone Pliki:

10. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Załączone Pliki:

11. jaca Stały Użytkownik

Hehehe :) dziekuję Ci bardzo, ale ja nie chciałem żebyś się chwalił co masz, tylko napisał jak ślady gitar z mojego przykładu zostały obrobione;)
  12. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Do mrocznej muzy - mroczny kotek i jego oczy w tle (zdj. 2) ;]
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Moim celem nie było aby się pochwalić, ale pokazać jak można uzyskać podobny efekt.
  14. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Taak, był asystentem ;)
  15. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Jeszcze lepszy efekt uzyskasz stosując kilka mikrofonów o różnych zasadach działania i szukając dla nich fajnie brzmiących, ciekawych miejsc.
  16. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    no najlepiej 8 sladow jednej gitary w sesji razy cztery duble. jacek moglby sie wypowiedziec bo on wie :D
    hrryniu lubi to.
  17. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    8? Jacek jest aż takim "hardcorem"? ;-)
  18. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Sorki... ale efekt ani trochę nie jest podobny... gitarki są suche i bzyczące...

Ehhh... tak walnąłem pierwszy post bez sensu :)... fakt jest taki że sam nie mogę dojść do takiego mięsistego brzmienia a próbuje przy okazji każdego nagrania od 4-5 lat... może kiedyś :)...
  19. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Wrzucałem ślady na innych mikrofonach, ale nie było ciekawiej, ani mocniej dla efektu.
  20. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Co ci tam bzyczy, mucha przy oknie ?:)))

Nie uważam aby ten roboczy miks był bez mięsa i kiepsko brzmiał. Na czym to odsłuchujesz ?

Share This Page