1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jak przybrudzić brzmienie blach?

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez bukowski, 29 Marzec 2011.

1. bukowski Początkujący

Kto pyta nie błądzi.

Pewnie nie raz ktoś z was spotkał się z tym problemem przy nagraniu perkusji - mianowicie zbyt jasno brzmiącymi blachami. Mam na myśli nagranie overhead'ów i nie mam na myśli "siarczysto" brzmiących blach, lecz takich, które po prostu są za jasne względem nagrania... EQ jest średnim rozwiązanie gdyż za bardzo ingeruje w brzmienie, przynajmniej tak było z moimi próbami.. Dodam, że używam na blachy po za lekkim eq, także peak limiter żeby skontrolować transjenty werbla, zaś problem "jasności" mi ostatnio doskwiera:p

Być może ktoś ma jakiś sposób na poradzenie sobie z tym problemem.
    Z góry dzieki za podpowiedź.
  2. Danek Użytkownik

zmień blachy :), jeśli eq jest słabym rozwiązaniem, ja je stosuję i jeszcze kompressor przyciemni brzmienie, lub zmień mikrofony na oh
  3. bukowski Początkujący

Ok.;) To na przyszłość.

Jednak miałem na myśli nagrany już materiał,a w grę wchodzi zarówno software i hardware.

Kompresor owszem, ale czego używasz? Bo pierwszy lepszy sprawy nie załatwi;)
  4. Danek Użytkownik

różnie, w zależności od całej reszty, ale zawsze słucham i wybieram to co mnie się podoba
  5. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    sansamp tez przybrudzi blachy ;]
  6. bukowski Początkujący

Fakt, w niektórych przypadkach sam kompresor załatwia sprawę, nawet najprostszy "logicowy"... a jakiś zewnętrzny? Ktoś ma coś do polecenia by zapiać na OH?
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Kompresor?? Może coś w tym jest ale nie w tym rzecz...

Saturacja pasma w okolicy 2kHz-8kHz... harmoniczne w ten sposób powstałe złagodzą najwyższe pasmo i wzbogacą całość w to czego brakuje...

Niestety dobór blach na samym początku to najważniejsza sprawa... i to nie jest powtarzanie starej śpiewki... tylko wniosek wyciągnięty z mojego własnego doświadczenia... Dlaczego?? Bo ważnym elementem OH jest również sound bębnów... Podcinając górę OH podcinasz sound bębnów... a przecież w przypadku werbla zawsze dążymy do jego rozjaśnienia...
  8. bukowski Początkujący

Dokładnie to miałem na myśli pisząc o średnim zastosowaniu EQ w takich przypadkach. Z saturacją spróbuje.. używam iztope ozone'a, ale może coś innego polecasz?
  9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No właśnie Ozona polecam... ma bardzo fajne algorytmy i bardzo łatwo te operacje wielopasmowe wykonać na nim... chociaż ja obecnie używam go wyłącznie na sumie... a na śladach używam saturacji pełnopasmowej...
    Oczywiście jeśli się upierasz przy "ratowaniu" to możesz kombinować... ja natomiast jeśli jest rzeczywiście bardzo źle to najzwyczajniej w świecie sampluje blachy... ręcznie oczywiście... to przynosi najlepsze efekty...
    Danek lubi to.
  10. bukowski Początkujący

Dzięki za radę.;)

Ja rzadko a jeśli już to nie blachy...
  11. Danek Użytkownik

Śmiechu ma rację z tą saturacją tylko chyba fajnie jest ją na busa wrzucić aby nie masakrować transjentów np werbla
    aldi lubi to.
  12. aldi Guest

No dobrze - mówisz, że blachy za jasno.
    Ale do jakieś muzyki? Ja bym raczej ubolewał jeśli wszystko by było za ciemne.

Czy mówisz to w kontekście całego miksu? czy tylko śladów perkusji?
    Może jednak jakieś próbki byś wstawił, bo nie wierzę, że blachy mogą być za jasne w stosunku do bębnów i reszty nagrania, jeśli wszystko zostało dobrze omikrofonowane/nagrane...
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Jeśli to słabe blachy to jak najbardziej tak może być... mają sporo jazgotliwej góry, wybrzmiewają krótko i mają sporo "dzwoniących" częstotliwości... w miksie wtedy mamy chaos w wysokim paśmie, zamiast przyjemnego wypełniającego je równomiernie szumu/szmeru... Trudno wtedy cokolwiek zdziałać za pomocą eq, bo gdy zetniemy zbyt wiele wysokich i dzwoniących częstotliwości, to blacha znika... a mocne podbijanie środka sprawia że bębny z OH stają się twarde i kartonowe... jesteśmy jednym słowem w czarnej dupie... saturacja trochę pomaga wyrównać to wszystko... no ale też bez przesady... jest pewna granica powyżej której saturacja staje się przesterem :D
    aldi lubi to.
  14. aldi Guest

Tak właśnie myślałem, że to mogą być słabe blachy...
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A jeśli to dobrej klasy blachy, to mogą być najzwyczajniej źle dobrane do zestawu i stylu muzycznego...
    aldi lubi to.
  16. aldi Guest

No to już muzyk powinien wiedzieć...

Ja tam Paiste Signature uwielbiam i polecam. Nie ma lepszych blach ;)
    Chociaż Paiste Signature Full Ride podobno gra w A i nie do wszystkiego pasuje ;) - opinia muzyków.
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Niby tak... ale obserwacja i obcowanie z kilkoma bardziej doświadczonymi inżynierami przekonało mnie, że w wielu przypadkach to realizator powinien wiedzieć jak uzyskać konkretny efekt brzmieniowy, muzyk nie ma prawa mieć takiego doświadczenia od strony realizacji... jest jeszcze producent... ale ten również nie musi wiedzieć jak osiągnąć konkretny efekt... musi natomiast wiedzieć co chce osiągnąć...
  18. aldi Guest

No zaraz spuszczę kupę.
    Czyli muzyk nie ma według Ciebie, żadnego znaczenia? Bo okupiony wielką kasą producent ma największe znaczenie dla Was?
    No to za to Was(Ciebie) nie lubię.
  19. Danek Użytkownik

Ale Smiechu ma rację, to realizator pierwszy słyszy efekty brzmienia w torze blacha mikrofon preamp i to on powinien pierwszy zareagować i uświadomić muzyka który ze swojej pozycji i rodzaju odsłuchu może nie zdawać sobie z tego sprawy.
    Ja tam ze swojego doświadczenia wolę zazwyczaj te ciemno brzmiące mikrofony i preampy a jak jest z wami?
    aldi lubi to.
  20. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    a dla mnie sabian hh z usa :) bija te paiste na glowe ;]

i zgadzam sie z kolegami, ze producent powinien podjac decyzje czy blachy sa ok czy nie ;]
    aldi lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. blachy eq