1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jak poprawnie wydobywać dzwięki z zestawu perkusyjnego.

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jaca, 17 Luty 2011.

1. jaca Stały Użytkownik

Jak poprawnie wydobywać dzwięki z zestawu perkusyjnego.
    Wrzucajcie proszę porady, gańcie za błędy. Całość zagadnienia rozpatrujmy proszę w kontekście nagrywania bębnów w studio.
  2. jaca Stały Użytkownik

Jacek a mógłbyś mi zdradzić na czym polega dobre uderzanie w blachy?
    Ja uderzam pałką prawie równoległą do blachy, dość mocno, szybko i nie zbyt blisko końca pałki. Co mogę zrobić lepiej?
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    1. Nastrojony instrument w dobrym stanie
    2. Perkusista który wie co robi i nie ma akurat złego dnia kiedy musi nagrywać
    3. Odpowiedni dobór mikrofonów i ich umieszczenie
    4. Własne, profesjonalne podejście
    5. Dobre warunki akustyczne w studiu
    6. dobry catering
  4. jaca Stały Użytkownik

5. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    "Muzyk musi się nauczyć pić, granie przyjdzie samo..." (profesor akademii muzycznej).
    Nie cytuję tego dla jaj, te słowa mają "drugie dno". Jeżeli perkusista nie jest MUZYKIEM, tylko - jak w starym dowcipie - altowiolistą, który fałszował, więc mu zabrali altówkę i posadzono przy bębnie, to nawet najmądrzejsze wykłady i długie ćwiczenia niewiele dadzą. Właściwy stan świadomości muzycznej powoduje właściwe wybory technik, adekwatne do stylu i aranżu. W sumie bębniarz nie ma zbyt wielkiej palety brzmień do wyboru w porównaniu z np. gitarzystą. Zwłaszcza w rockowym graniu, gdzie ogranicza się mu nawet dynamikę, bo musi nap*****lać żeby go gitary nie przygniotły. To jest loudness war na poziomie wykonawczym. [IMG]
    Największe problemy miałem zawsze z brakiem właściwej proporcji pomiędzy bębnami i blachami. Zwłaszcza półotwartym HH zbyt mocno traktowanym, telepiącym się jak pokrywka na rondlu i włażącym w każdy mikrofon nie wyłączając stopy. Kolejna rzecz, to nadużywanie crash'ów, zarówno w głośności jak ilości. Była o tym mowa. Moim zdaniem crash fajnie brzmi z dużego kąta, czas narastania jest trochę wydłużony, łatwiej o kontrolę głośności, tylko niestety za cenę zużycia pałek. Płaskie uderzenie pasuje do splash'a, po prostu trzeba go pieprznąć i już. Za to china jest najczęściej za wielka i za głośna. Dobór blach do zestawu to niestety ból, nie tylko ekonomiczny, czasem też chora ambicja.

Napisz Jaca, z czym teraz walczysz. Może co podpowiem.
    lestek lubi to.
  6. jaca Stały Użytkownik

Piękne dzięki. Mógłbyś tak popisać więcej ;)

"Muzyk musi się nauczyć pić, granie przyjdzie samo..." (profesor akademii muzycznej).
    A ja słyszałem że dobry to i na trzeżwo zagra...ale nigdy w toi nie wierzyłem ;)

Ze sobą ...i ciągle przegrywam ;)
    Był temat o napitalaniu po bębnach, to pomyślałem że może warto czysto techniczne rzeczy zebrać w jednym wątku.
    Jacek też pisał że trzeba odpowiednio traktować blachy to pytam jakie macie pomysły/doświadczenia.
    No i trza tych Szwedów kiedyś przegonić ;)
    Czy często Wam się zdarza że bębniarz ma grać cicho/średnio cicho, po blachach a w miksie autoamtyką + 6dB na te blachy?
  7. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Dobry muzyk to podobno i na trzeźwo zagra no ale po co ryzykować :)

sory za OT :)
  8. jaca Stały Użytkownik

jaki OT? Przecież to jedna z ważniejszych technik, tylko moje żona nie może tego zrozumieć ;)
  9. aldi Guest

10. krystiankania Użytkownik

Zawód:
    realizator dzwieku
    Kontekst co prawda nagrywania ale na zywca
    fragmencik dzisiejszego koncertu czy poprawnie wydobyte dzwieki? trudno byc obiektywnym wobec swojej pracy. Mysle ze mogloby byc lepiej
    technicznie wyglada to tak:
    kick d112
    snare e604
    2xoOH e 914

Załączone Pliki:

• bebny.mp3
      File size:
      3.3 MB
      Wyświetlenia:
      73
  11. Miketyson Użytkownik

Skupie sie na ciezszych brzmieniach - posluchaj/poogladaj np. Krima (decapitated), Lombardo (slayer), Yeung (Divine Heresy), ten kolo z Chimairy i Kollias (Nile), czy chociazby Slimak z Acids
    Do lezejszych (rock przyp.red.) np Dave Grohl (Foo Foghters), Mayorga (Stone Sour)
    Oni nie oszczedzaja bebnow, strasznie podobaja mi sie ich gra - zywiolowa i z jajem. To wydaje mi sie jest wlasnie priorytetem.
    Na dalszym planie oczywiscie - akustyka pomieszczenia, rodzaj mikrofonow i ustawienie itd. O bebnach i nastrojeniu nie wspomne bo to chyba oczywiste :D

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. słowa mają drugie dno