1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jak osiągnąć taki efekt nagrania?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez snakee7, 11 Luty 2011.

1. snakee7 Początkujący

Witam. Co jest powodem tak znakomitej jakości tego nagrania? Czy ten dźwięk jest naturalny czy jednak poddany 'ulepszeniom' ? Czy jest to zasługa dobrego mikrofonu czy miksera? Proszę o jakieś podpowiedzi, ponieważ niesamowicie zaciekawili mnie owi artyści jakością swoich coverów.

2. fabian Użytkownik

Zawód:
    technolog
    dobry mikrofon, dobry preamp, dobry miks.. w sumie niewiadomo o co pytasz..
  3. snakee7 Początkujący

Chodzi mi o to, że posiadam dobrą pojemnościówkę, mikser Behringer PMH 3000, wiadomo jest to namiastka w porównaniu do tego czego używają w owym nagraniu, ale nawet dobry miks nie przybliży jakościowo w kwestii wokalu moich nagrań do przykładowych coverów tych panów?
    Jestem w tej kwestii zielony, dlatego proszę o wyrozumiałość.
  4. danas Użytkownik

A czy jakosc samego wokalu jest taka jak u tych Panow?
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Najważniejsze jest zawsze źródło... Głos ludzki to taki sam instrument jak każdy inny... z tą różnicą że nie kupisz go w sklepie...
  6. snakee7 Początkujący

Przykładowo, kolega śpiewający w zespole na żywo ma genialny głos, podczas nagrań już ten głos jest 'płytki'.
    W nagraniach wyżej słychać, tą głębię głosu, bo szczerze wątpię iż Ci panowie mają tak genialny wokal, co druga osoba wrzucająca covery na YT ma tak dobrą jakość nagrań.
    To jest kwestia odpowiedniego sprzętu i miksu? Znam kilka osób których nagrania są świetnej jakości a na co dzień słysząc ich głos nawet bym nie pomyślał, iż potrafią śpiewać..
    Ale tajemnicy swoich nagrań nie chcą zdradzić ;)
  7. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Tu kolega ma 100% racje. Na 1 miejscu musi byc głos ktory juz dobrze brzmi. Sprzęt i miks to sprawy drugo i trzeciorzedne...
  8. fabian Użytkownik

Zawód:
    technolog
    no to jak masz dobra pojemnosciowke (jaka?) to napewno ona nie zyska podlaczajac ja do tego powermiksera, ktory nie ma nic wspolnego ze studyjnym nagrywaniem..
  9. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Nie wiem jak wy, ale ja zauwazyłem że osoby króre mają pełny donośny głos jako wokaliści, podczas normalnego mówienia mają słabiutki nieciekawy głosik, może więc słysząc kogoś gdy nie śpiewa mozna odnieść totalnie mylne wrażenie.
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Wydaje sie, ze jednak maja. Nic specjalnego pod wzgledem technicznym w tym nagraniu nie ma, ani korekcji ani wybitnych i nieosiagalnych efektow, po prostu spiewaja. Oczywiscie nie myslisz, ze na zywo? ;)
  11. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Ja też uważam, że dobry wokal to podstawa. W tym filmiku - to niby oczywiste - ale koledzy machają gębami do podkładu, nie zgadza się rytmika śpiewu z mimiką, efekt zbliżeniowy (gibają się jak nie powiem kto :) ) oraz jeszcze dodatkowe głosy.
    Na etapie nagrania wszystko to na pewno wyglądało dużo staranniej :)
  12. Darekk Użytkownik

Marcin masz rację ci z dobrym aparatem raczej w rozmowie go oszczędzają (nieświadomie) patrz Cz.Niemen K.Nosowska dodam jeszcze N.Kukulska i E.Górniak ze znajomych Pedro...panowi gdzieś na kabelkach mają problem lub jeden mik dynamik jest na fantom podpięty i wtedy bieda na sumie firma Ber... tak ma....
  13. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    Co do nagrywania video/audio na żywo to nasunęło mi się takie porównanie:

Gość robi teledyski nagrywane na żywca, dodam że za całość muzyki odpowiada w tym utworze jeden keyboard i para mini-marakasów. Konwencja humorystyczna, podczas "drum solo" spadłem ze śmiechu z fotela :D

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak nagrać dobry wokal

,
  2. jak osiagnac taką jakosc

,
  3. efekty nagrywania

,
  4. jak nagrać dobrego covera?,
  5. jakim programem nagrywac rap dobrej jakosci,
  6. jak nagrac obry wokal