1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Jak oni nagrali ten wokal?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez bszczesny, 25 Maj 2011.

1. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    http://www.youtube.com/watch?v=IJxxz-Jn6x4&feature=channel_video_title

młodziutki duet z kanady. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakiej klasy mógł być mikrofon użyty do rejestracji tego wokalu? Nie ukrywam, że chciałbym móc zarejestrować wokal takiej jakości (wokalistka już jest :p ). Jaki mikrofon trzeba by podłączyć do np. rme fireface?

Co do realizacji, to słyszę pogłos z długim pre-delay skierowany na prawy kanał i generalnie silne poszerzenie tego wokalu (chorus? reverb?)

pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Imho nic szczególnego tu nie ma, jeśli chodzi o samą jakość głosu. Po prostu nic nadzwyczajnego. Natomiast jego obróbka w miksie jest ciekawa - wydaje mi się, że mono wokal jest rozsunięty delayem w L i R, ponadto pogłos jest tylko na R i czasami pojawia się ogólne echo. Ale jeszcze potem posłucham na słuchawkach, to może coś więcej zauważę.
  3. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    Zmierzam do tego, że aktualnie nagrywamy na studio projects b1. Każdy tutaj chyba wie, czego można spodziewać się po tym mikrofonie :) Pytanie, czy osiągnięcie ^^^ tamtego efektu z new look wymaga kupienia mikrofonu za 1000, 3000 czy 10000 zł?
  4. steer Użytkownik

Ja uzyskuję taki efekt gdy dubluję wokal i rozsuwam w panoramie. Tu moglo byc podobnie. Gdy ktos ma glos to nie wazne do czego spiewa. Shure sm58 styknie.
  5. KemoT Początkujący

Oj, niekoniecznie. Shure SM58 jako dynamiczny mikrofon estradowy cechuje się brakiem potrzebnej w wielu zastosowaniach studyjnych precyzyjnej góry. Osiągnięty efekt bardzo zależy od specyficznych cech głosu wokalisty. Jedna osoba zabrzmi na nim bardzo dobrze bez większej edycji, zaś w przypadku innej nawet po wielu zabiegach nadal będziemy odczuwać "ciemność i pudełkowość" brzmienia. Przynajmniej takie mam osobiste doświadczenia z tym mikrofonem :)
    RadekX lubi to.
  6. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    Shure SM58? Eeee sorry, ale myślałem, że tu raczej jakiś Brauner albo Neumann ...?

Dotychczas był to albo Studio Projects B1 albo Rode NT1-a (ten drugi w ogóle mi nie pasuje do TEGO wokalu).
  7. steer Użytkownik

A nie no jeśli chcesz konkretnie znac model to napisz meila do kapeli moze pamietają czym nagrali. Najwazniejszy jest wokalista a mikrofon to sprawa drugorzedna. Gdy nagrywam z pomocą AT 4040 i mi nie pasuje to gdy pojde po AKG C12VR zwykle niewiele sie zmienia, albo jest gorzej. Jak Ci ktos tak zaspiewa to 90% roboty masz z bani.
  8. admirall Początkujący

DAW:
    Logic
    Jakies finalne wnioski , steer??? Mikrofon musi pasowac do glosu wokalistki. Z mojego doswiadczenia z kobiecym wokalem- najlepiej zabrzmial Telefunfel za okolo 5000pln. Jesli chodzi o Rode to moze model K2, NTK i oczywiscie Classic:). Pamietaj tez o rozsadnym pre...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. obróbka wokalu reaper

,
  2. studio projects b1 lodz