1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering jak dostarczyć wytłoczni płytę z numerami ISRC bez użycia CD-Audio?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez marcinszwajcer.pl, 5 Listopad 2010.

1. cichy Początkujący

teretycznie dalo by sie to zrobic za pomoca PQ SHEET. do pojedynczego wava z wszyskim utworami ... ale jest to dodatkowa praca dla tloczni w dodatku obarczona bardzo duzym ryzykiem bledow.ktos musialby zrobic wszyskie indexy i wpisac kody ... w rzeczywistosci nierealne ;)

podpowiem ze - sporo tloczni akceptuje obraz plyty z NERO lub plik .iso. ;)
    chociaz tym sie nie chwali ...
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    moze po prostu wtedy wypalaja plytke u siebie i z niej robia odczyt do maszynerii tloczacej?
  3. lego Użytkownik

No to teoretyzujmy: czemu wysokiej jakości CD-R nagrany zawodowym softem na dobrej wypalarce jest ZUO jako master?
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Ponieważ przy odczycie Audio CD występują błędy - drobne, ale zawsze występują. W praktyce jednak powszechnie używa się płyt Audio jako medium do przekazania do tłoczni, a wspomniane błędy są na tyle niewielkie, że można je pominąć.

Zdarzają się jednak sytuacje, w których ktoś może np. zostawić odcisk na płycie Audio CD i z tego wytłoczyć całą partię. Robiłem w zeszłym roku remastering piosenek Big Cyc na składankę, która jest dołączona do książki o tym zespole. Ktoś przgapił odcisk palca i cała partia miała zepsuty początek pierwszego utworu. Taka sytuacja oczywiście nie miałaby miejsca w dużej uznanej tłoczni, ale w tym przypadku to był jakiś lokalny wrocławski wynalazek.
  5. szuwar Aktywny Użytkownik

A to zależy. Szanująca się tłocznia jeśli dostaje materiał CD Audio (albo taśmę)- sprawdza poziom błędów (jest kilka metod). Jeśli jest większy niż kilka procent- powinna odrzucić (co się zdarza dość często). Dobrej jakości CD-R może mieć nawet 100 krotnie niższy wskażnik niż chiński noname ;), niemniej jednak każdy krążek (taśma) powinien być zweryfikowany przed rozpoczęciem jakichkolwiek operacji.
    Po to wymyślono DDP żeby zaoszczezić czasu i pieniędzy i klientowi i tłoczni.
  6. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

A mi sie raczej wydaje że geneza DDP jest nieco inna
    W czasach gdy CD powstał - prawie 30 lat temu, rok 1982 premiera - jedynym sposobem na dostarczenie danych do tłoczni było nagranie ich na taśmę cyfrową. Co więcej, nie ma mowy o użyciu kompa gdyż te mają w tym czasie oszałamiające pamięci rzędu 48KB a na pierwszy CD-R (zwany CD-WO) trzeba poczekać jeszcze 8 lat i zapłacić za niego około 35 tyś USD

No więc do tłoczni idą cyfrowe taśmy. A żeby dane z taśmy dało się przerobić na postać dysku potrzebny był specjalny protokół, znany do dzisiaj jako Disc Description Protocol.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    :alberteinstein:szkoda, że mojej krótkiej "karierze" tak szybko natrafiłem na tłocznię, która tego nie robi...
    Rafaell lubi to.
  8. szuwar Aktywny Użytkownik

Ale przecież taśmy szły (i to video) zanim wymyślono DDP, 2 generacje formatów wstecz.
  9. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude
    Materiał przygotowany w Samplitude 11 wypalony (na wszelki wypadek na kilku różnych płytach) przeszedł bez pierdnięcia w tłoczni z CD Text'em w formacie CD AUDIO.

Wypalone nagrywarką SONY z napędem NEC na PC'ecie.
  10. stasjg Użytkownik

Samplitude ma też opcje wygenerowania kompletnego pliku wave całej przygotowanej płyty do tego dołącza plik .cue na którym to zawarte są wszystkie dodatkowe dane (kody, informacje o prawach autorskich, cd text). Dla pewności można wygenerowac tablice zawartości TOC w pliku .toc i .tcx i z tak przesłanym materiałem na serwer tłocznie z którymi współpracowałem nie miały problemu.
    Żeby przetestowac tak przygotowany materiał można wypalic sobie płytę w Nero czy Alkoholu wybierając opcje nagraj plik obrazu (otwieraja obrazy .cue).
    Pozdrawiam
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Trzeba jednak być super ostrożnym w takich sytuacjach, bo miałem niedawno przygodę, gdzie niby bez problemu tłocznia przyjmowała obraz DDP, ale wysypał się im CD-Text a do tego przesunęły się znaczniki o kilka milisekund. Partia 500 sztuk i matryca poszły do kosza. Na szczęście tylko tyle.

Share This Page