1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering jak dostarczyć wytłoczni płytę z numerami ISRC bez użycia CD-Audio?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez marcinszwajcer.pl, 5 Listopad 2010.

1. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Witam

Jak w temacie. Skoro płyty CD-Audio są tak wadliwe jako nośnik matka, to zastanawiam się jak mogę wytłoczni dostarczyc materiał, który będzie zawierał kody ISRC dla kazdej piosenki, odpowiednia kolejność itp. itd. nie używając zapisu CD-Audio ?
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Przy pomocy formatu DDP 2. Generowany jest np. przy użyciu programu Waveburner.
  3. JoachimK moderator globalny

Nie bardzo rozumiem, przecież to są niezależne sprawy, a RedBook wspiera ISRC.
  4. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Marcinowi chodzi o nośnik a nie o standard redbook.
    Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Używam do masteringu CD Architect - on ma możliwość jedyne wypalania płyt a ja bym chciał stworzyć obraz DDP lub iso. Szukałem w sieci wirtualnej nagrywarki CD audio, jednak chyba nikt czegoś takiego nie wymyślił.
    Jacku, czy waveburner można kupić osobno bez kupowania całego logica?
  5. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Na peceta tez sa ;)
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie potrafiłem się go nauczyć... nie wydaje mi się najergonomiczniejszym narzędziem
    BtQ lubi to.
  8. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

Niestety najtańsze co jest to sonoris za €229
    Ale podobno potrafi to też WaveLab7, (ktoś potwierdzi że to naprawde działa i tłocznie akceptuą?) jak tak to chyba wyciągne 425 zł na upgrade
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
  10. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dzięki za info. I tak pewnie jak nadejdzie potrzeba pobiorę demo i przekonam się sam:). Potrzebuje bardzo prostego narzędzia z ISRC DDP i ew CD Textem, CD Architect jest dla mnie idealny pod tym względem - brakuje mu tylko DDP i makowej wersji ;)
  11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Czyli tak jak myślałem trzeba dostarczyć obraz płyty. Problem w tym, że ostatnim razem gdy tak zrobiłem, tłocznia wykonała 1000 kopii płyt... zawierających plik obrazu płyty CD-Audio. Można się pochlastać!
  12. JoachimK moderator globalny

Do tłoczni nie dawałem, ale robiłem próby jeszcze na wersji beta i działało.

Nie o pierwszym takim przypadku słyszę...
  13. Laser Użytkownik

Zawód:
    Niewykonywany
    DAW:
    Cubase, Reaper
    Zdarzyło mi się wysłać pliki wav z sumą kontrolną na ftp'a i oni już sobie zrobili z tego płytę.
  14. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ale że co - że amatorzy pracują w tłoczniach?
  15. JoachimK moderator globalny

Może bardziej to, że walą masówkę bez sprawdzania.
  16. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Kupiłem ostatnio Sample Manager'a z ich oferty. Bardzo dobry program.
  17. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Przetestowałem, sprawdziłem na własnej skórze, bardzo niewygodny i mało intuicyjny program - generalnie po pierwszym kontakcie wiem już, że go więcej nie otworzę... Może do innych celów niż tworzenie obrazów DDP się nadaje ale mam wrażenie, że programista nigdy nie wypróbował swojego programu w praktyce... szkoda. Napewno do CD Architecta nie ma nawet startu pod względem ergonomii i szybkości pracy (ale ten i tak nie tworzy DDP). Nie znam niestety Waveburnera.
  18. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Na razie spróbowałem demówki Gear Pro Mastering Edition (przez 14 dni jest w pełni funkcjonalna). Bardzo przyjazny program, no ale 600USD :/
  19. pi_ Aktywny Użytkownik

chodzi o to ze nie za bardzo trzeba go znac zeby moc przygotowac sesje,
    jest w pakiecie , z drugiej reki nawet ponizej 1000pln, tylko za opcje ddp moze nie za tanio
    ale jesli znajdziesz cos dla siebie w calym pakiecie logic'a to juz robia sie smieszne pieniadze
    jacko lubi to.
  20. cichy Początkujący

mozna tez dosarcztc
    WL7 dziala jak narazie bez blednie i tlocznie akceptuja DDP2 z nigo bez problemu - potwierdzam. niestety WL7 ma narazie jedno niemile ogranicznie nie da sie na nim zrobic obrazu plyty CD-EXTRA w formacie DDP.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. isrc

,
  2. Gear Pro Mastering Edition

,
  3. obraz ddp

,
  4. obraz cd ddp,
  5. czym otworzyc obraz ddp,
  6. robienie obrazow plyt isrc,
  7. ddp obraz płyty czym stworzyć