1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Jak często zmieniacie poziom odsłuchu i monitory podczas miksu?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Marek Walaszek, 12 Czerwiec 2011.

1. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Podczas miksu zawsze zaczynam na początku słuchać dość głośno aby dobrze słyszeć niskie częstotliwości, po ustawieniu basu pracuję na niższym poziomie i często przełączam między monitorami głównymi a mniejszymi, gorszymi. Dzięki temu i regularnym przerwom mogę mieć świeższe spojrzenie na miks.

A wy jak to robicie?
  2. JoachimK moderator globalny

Raczej dość cicho, co chwila wg potrzeby na moment zwiększając głośność (niekiedy na krótko robię baaardzo głośno, np. gdy szukam jazgotów w śladach), na duże głośniki przełączam głównie przy ocenie brzmienia danego śladu, i gdy miks się zbliża do końca. W większości robię na NS10. Często przełączam się na mono.
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Pracę zaczynam na słuchawkach, analizując ślady w kierunku potencjalnych zakłóceń. Wtedy słucham głośno. Następnie ustawiam HPF i proporcje w trybie mono [nadal słuchawki]. Potem przechodzę na monitory i słucham na średniej głośności - wyraźnie ciszej niż na słuchawkach. Nigdy nie słucham bardzo głośno. Mój system to ESI Julia + KRK RP8g2, w karcie głośność mam ustawioną na -35dB, w monitorach na 0dB - gdy zakupię miernik SPL, to skalibruję swój odsłuch. Ale jestem bardzo ciekaw, jak moja obecna kalibracja 'na ucho' jest bliska tej zalecanej.
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie wiem, czy ja jak Joachim, czy Joachim jak ja ;)
    A na powaznie ostatnio zaczynam coraz czesciej sluchac glosno i na duzych - albo dlatego, ze zaczalem proby z zespolem po paru latach, albo sie starzeje ;)
    Generalnie bez NS10 nie ma miksu...
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

A - obeserwacja membran duzych odsluchow prz duzej glosnosci daje sporo informacji - niezaleznie od adapatcji akusycznej ;)\\

Pezepraszam za literowni, ale goscie byli, degustowalizmy zawartosc mojejpiwnicki ;)
  6. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Ja na początku działam głośno na samych śladach, aby dokładnie wysłyszeć jazgoty, później gdy na całości to raczej cicho, żeby nie męczyć słuchu i żeby lepiej ogarniać całość. Jak na słucham zbyt głośno, to gorzej mi jest proporcje ustawiać.
  7. maxiu Użytkownik

2 poziomy na stałe ustawione, jeden mniej więcej zalecany i drugi ciszej o 6 - 10 dB
  8. JoachimK moderator globalny

...a, i zapomniałem dodać, że momentami też baaardzo cicho, ustalając głośność tak, by celowo manipulować słyszalnością tego, co ma być słyszalne.
    miuzikus lubi to.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    u mnie jak wszystko inne jest to bardzo zmienna rzecz
    odkąd skupiłem się na miksowaniu miałem m.in. takie zestawy:
    1. Truth Audio TA1P zasilany byle jakim wzmacniaczem Technics, kontrola głośności płynna przy różnych poziomach przy pomocy Big Knob. Do tego głośniki komputerowe Creative 3100 i sporadycznie do porównań jakieś zestawy hifi. (2006-2008)
    2. Proac Studio 100 zasilane wzmacniaczem Amcron DC300A MK2, PreSonus Central Station, subwoofer Tapco SW10 oraz głośniki Creative 3100 (2008-2010)
    3. Sonics Anima zasilane Adcom GFA-555, Crane Song Avocet, subwoofer Tapco SW10, sporadycznie używane NS10 z byle jakim wzmacniaczem Onkyo. (2010-2011)
    4. NS10 zasilane Adcom GFA-555, Crane Song Avocet, subwoofer Tapco SW10, sporadycznie używane Sonics Anima z byle jakim wzmacniaczem Onkyo. (2011)

Głośność dość zmienna, ale typowe ustawienia to głośne słuchanie w okolicach 88dBA zamiennie z 15dB ciszej.
  10. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Ja zaczynałem od boomboxa potem wieży mojego ojca z początku lat 80.
    Następnie JBL 4208 chyba, mam je do tej pory, takie z brzuszkiem.
    Potem Event sp8 i następnie dwie pary auratonów 5c
    Pod koniec zeszłego roku dostałem na testy kolejne monitory i zostały.... Event Opal...a testowałem przynajmniej kilka par, niekiedy 3 krotnie droższych.
  11. jaca Stały Użytkownik

Tanoye Dominika w ogóle nie podeszły?;)
  12. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    NIe, krótko mówiąć. NIe lubię metalowych głośników.
    Zmiksowałem na nich kilka utworów ale to nie mój klimat.

Share This Page