1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Jaką klawiaturę kupić?

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Apiro, 11 Kwiecień 2011.

1. Apiro Początkujący

http://www.djshop.pl/k5,studio/i4889,miditech,miditech-midistart-music-49-black.html
    http://www.djshop.pl/k5,studio/i6728,cme,cme-m-key-szara.html
    http://www.djshop.pl/k5,studio/i2455,miditech,miditech-midicontrol-2-prokeys.html
    http://guitarcenter.pl/catalog/klawisze/kontrolery-midi/klawiatury-sterujace/m-audio-key-rig-49

czy może czekać na okazje i kupić jakąś używke M-Audio 61? Nie ukrywam, że bardziej by mi zależało na 5 oktawach.
    Chcę grać też na żywo.
  2. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Unikaj CME! To słaba chińska klawiatura. Możesz mieć z nią problemy po pół roku, bo ci np. czarne klawisze zaczną grać ciszej niż białe (w sensie reagować na dynamikę, bo sama klawiatura wiadomo, że nie gra). M-Audio to spoko klawiaturki. O Miditech nic ci nie powiem. A może jakąś prostą EMU np.? To też przyzwoite klawiaturki.
  3. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    To może najpierw się zastanów czego oczekujesz od tej klawiatury, a potem pytaj, bo nikt tu na forum nie wie czy ci potrzebne są np. dodatki typu pokrętła i przyciski.
    Jeśli chodzi o jakość samych klawiszy pół-ważonych to polecam Novation, jeśli chodzi o jakość faderów i przycisków to nie polcam Novation :)
  4. Apiro Początkujący

będę chciał grać czasami na żywo. Co do pokręteł to nie są szczególnie ważnie.
  5. JoachimK moderator globalny

Jakaś konkretna czy ogólnie o CME mówisz?
  6. ensoniq Początkujący

Zawód:
    Kształci się
    Jeden z moich pierwszych postów, więc witam wszystkich forumowiczów :)
    Jeśli klawiatura sterująca? Hm. zależy na jakim instrumencie na klawiaturze zamierzasz grać. Ja bym polecał obejrzenie starych parapetów np. Yamaha DX7 czy też inne na bazie metalowych styków - nie da się ich zniszczyć podczas gry! To było odnośnie starych parapetów...
    Z nowych? Novation.
    CME - zgadzam się z poprzednikiem - Unikaj CME!.
    M-audio? Może być.
    Chociaż trochę abstrahując najbardziej mi podpasowała klawiatura z Access Virus KC co każdemu polecam.
    Pozdrawiam :)
  7. Apex Początkujący

Polecam M-Audio KeyRig 49, mam ją od około 0,5 roku, świetnie się sprawdza, brak jednej oktawy nie sprawia mi dużego problemu. Jeśli będzie tobie zależało na suwakach i pokrętłach, to dokup sobie do KeyRig'a 49 Korg Nano Kontrol, i wyjdziesz na tym taniej niż na M-Audio 61.
  8. Apiro Początkujący

Bardziej by mi zależało na tej oktawie więcej niż pokrętłach :)
  9. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Pisałem ogólnie o CME. Sam chciałem taką kupić, ale potem jak się dowiedziałem jakie są z nią jazdy to sobie odpuściłem. Mam teraz klawiaturę Fatar VMK-88 Plus. Wykonanie może szału nie ma, ale półważona, 88-klawiszy, smukła, leciutka, sprawuje się dobrze. Domyślam się, że jednak to nie twój przedział cenowy, więc nie będę się na jej temat zbędnie rozpisywał :)
  10. Hubert Kot Użytkownik

Witam

tez miałem ten dylemat i ograniczony fundusz - generalnie kupiłem cme m-key.

jest to moja pierwsza klawiatura midi, Kupiłem ją chciałem wrócić do robienie podkładów muzycznych (hip-hop)

Jakie wrażenie z użytkowania:
    - czasem mam takie wrażenie, że nie reaguje tak jak trzeba kiedy wciskam klawisze, yoistick - też jakby nie łapał odrazu tylko muszę wpierw zamarkować ruch lekko a później go powtórzyć,
    - odnosnie wykonania to mam ją zaledwie 3 miesiące a jeden klawisz już jest jakby bardziej wciśnięty niż pozostałe,

Jednak pomimo tych wad cme działa chyba normalnie- mi jako komuś kto nigdy nie grał na żadnym instrumencie wystarcza....
  11. Apiro Początkujący

Czyli CME M-Key wylatuje z listy
  12. Hubert Kot Użytkownik

która z M-audio była wypuszczona z wadą fabryczną? wie ktoś?
  13. Hubert Kot Użytkownik

wiekszosc midi dziala pod xp a co jak ktos ma windowsa 7 - fok sejk
  14. Hubert Kot Użytkownik

kupujemy behingera umx 49 z interfejsem audio gratis za okolo 550, zobaczymy jak to bedzie sie sprawować
  15. JoachimK moderator globalny

Znam przypadek, kiedy to m-audio została zajechana w kilkanaście (!) dni, podczas używania wyłącznie w studio, nawet bez przenoszenia z miejsca na miejsce. Została zastąpiona przez CME, która to się spisuje do dzisiaj dzień w dzień bardzo intensywnie eksploatowana.
  16. Hubert Kot Użytkownik

apropos cme to co można powiedzieć o cme u-key mobiletone 49. Wszedzie w opisie tek klawy na pierwszym miejscu jest podkreslenie, że idealny sprzet do tworzenia dzwonków do telefonów - taki opis może zniechęcać do zakupu. Generalnie klawiatura wydaje sie być fajna, cena normalna i do tego są pady co w tym przedziale cenowym i gabarytowym to duzy plus chyba, co?
  17. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Podejrzewam, że z tym CME jest loteria. Jak egzemplarz składały małe chińskie rączki, które akurat miały słaby dzień (a części produkowały też inne małe chińskie rączki od niechcenia) to będzie się sypać. Może można trafić jakiś lepszy egzemplarz, który będzie działał, ale z tego co czytam i słyszałem to opinie o CME nie są zbyt pochlebne. Z budżetowych M-Audio jest spoko myślę.

Mam Windows 7 i to 64-bit. Takie sterowniki instalują się zazwyczaj same już z systemu, bez konieczności wkładania płyty od producenta. Fatara tylko podłączyłem, sam się zainstalował. Poza tym Win 7 już trochę jest na rynku, więc raczej producenci już mają stery do klawiatur dla Win 7 jeśli już.
  18. Apiro Początkujący

a miał ktoś doświadczenie z niemiecką firmą Miditech?
  19. Hubert Kot Użytkownik

Mam Windows 7 i to 64-bit. Takie sterowniki instalują się zazwyczaj same już z systemu, bez konieczności wkładania płyty od producenta. Fatara tylko podłączyłem, sam się zainstalował. Poza tym Win 7 już trochę jest na rynku, więc raczej producenci już mają stery do klawiatur dla Win 7 jeśli już.
    [/quote]

dokładnie win7 jest już jakiś czas ale z tego co zauważyłem to producenci (odnośnie budżetowych midi) podają najczęściej w wymaganiach systemowych XP-eka i czasem viste (np ESI).

dzis ma przyjsc behringer umx 490 ;-)
  20. Hubert Kot Użytkownik

no i już jest...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. Miditech Midistart Music 49 opinie

,
  2. jaka klawiature kupic

,
  3. jaką klawiature midi kupić

,
  4. MidiTech MidiStart Music 49,