1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

ITB vs OTB

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez Sempoo, 2 Grudzień 2010.

1. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Czy miksujesz w 100% ITB, czy jednak używasz też hardware? Jeśli tak, to jakie są to maszyny i na jakich śladach działają?
  2. marcin.bors gość specjalny

Czolem!

Teoretycznie miksuje ITB, jednak konfiguracja mojego studiia (Nuendo 5 - 2 x RME AES 32 - trzy konwertery Mytek + 6 slotow AES/EBU) pozwala na uzycie 30 monofonicznych torow zewnetrznych.

Od ponad roku nie zdarzyla mi sie sytuacja aby ktorykolwiek z tych torow byl wolny.

Nie wyobrazam sobie w chwili obecnej miksowania bez analogowych urzadzen na wiekszosci glownych sladow i bez obecnosci zewnetrznych urzadzen przestrzennych.

Oczywiscie korzystam rowniez z wtyczek, jednak staram sie ograniczac ich ilosc i wybierac tylko te, ktorych nie jestem w stanie zastapic outboardem.

Nie jestem jednak zwolennikiem teorii , ze nie da sie zrobic bardzo dobrze brzmiacych nagran nie uzywajac podczas miksowania urzadzen analogowych, sumatora, konsolety itp.

Wszystko zalezy od jakosci nagranych sladow oraz swiadomosci, pomyslu i koncepcji osoby miksujacej.

Jeden z moich idoli Michael Brauer, bardzo, bardzo powaznie wyposazony i doswiadczony czlowiek, opowiadal kiedys, ze jedna z jego najlepiej zmiksowanych plyt (bodajze ktoras z plyt Bena Foldsa) powstala na stole Mackie z uzyciem jednego Lexicona i dwoch kompresorow.

Do pracy zatem!!!

M
    Dzidzia oraz konop_tnt lubią to.
  3. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A jak rozwiązujesz problem przywracania sesji, bo po pewnym czasie ktoś chce, żeby wokal poszedł o 1db do góry a stopa 1db w dół?
    Kartka i ołówek? Czy wogóle postrzegasz to jako problem?
  4. marcin.bors gość specjalny

Zgrania w podgrupach.

Tylko i wylacznie.
  5. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Czyli charakter brzmienia nie zmienia się, nie wracasz do tego, jedynie pozostawiasz sobie opcję zmiany proporcji?
    Czy używasz czegoś takiego jak presety na swoim sprzęcie? Coś ala Chris Lord Alge, który nie reguluje np. gałami w 1176, a jedynie gainem sygnału wejściowego kompresora. Jak mu nie pasuje to zmienia 1176 na inną, również ze stałymi nastawami.
  6. marcin.bors gość specjalny

Zdarza sie i tak.

Natomiast chodzilo mi o to, ze kazdy utwor zgrywam rowniez w grupach - np bebny, bass, gitary, klawisze, wokale.

Tym oto sposobem, zawsze jest miejsce na jego poprawke.

Tymczasem jade do pracy.

Wroce jak znajde chwile.

M
    Dzidzia lubi to.

Share This Page