1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering intersample peaks / szczyty międzypróbkowe w nagraniach komercyjnych

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez jacko, 21 Grudzień 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Właśnie analizuję komercyjne nagrania pod kątem wartości szczytowych. Uświadomiłem sobie, że szczyty międzypróbkowe to świadomy zabieg artystyczny. Przypadkiem sam nimi się do pewnego momentu nie przejmowałem, ze względu na niewiedzę o ich istnieniu i sam korzystałem z nich nieświadomie. W większości podanych utworów ilość oversampli idzie w dziesiątki tysięcy - miernik praktycznie cały czas oscyluje powyżej 0dBFS. W przykładach gdzie było ich wyjątkowo mało podałem ilość w nawiasach.

Muzyka zagraniczna:

Deftones - Diamond Eyes
    wartość szczytowa: 0dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.98dB (770 oversampli)

Biffy Clyro - Who's Got A Match?
    wartość szczytowa: -0.01dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.98dB

Radiohead - Weird Fishes
    wartość szczytowa: -0.1dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 1.26dBFS (795 oversampli)

Skunk Anansie - Because Of You
    wartość szczytowa: -0.2dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.62dBFS (w sumie 228 oversampli)

Beck - Paper Tiger
    wartość szczytowa: -0.1dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.56dBFS (w sumie tylko 12 razy - największe na tamburynie w końcowej części utworu)

Green Day - American Idiot
    wartość szczytowa: -0.3dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 2.26dBFS (mimo tak dużej wartości tylko 1433 oversample w całym utworze, znacznie mniej niż w większości)

Manic Street Preachers - Send Away The Tigers
    wartość szczytowa: -0.01dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.84dBFS

Massive Attack - Girl I Love You
    wartość szczytowa: 0dBFS (aczkolwiek tutaj ta wartość pojawia się tylko kilka razy w całym utworze, poza tym oscyluje wokół -0.2dBFS)
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.18dBFS (tylko 24 oversample w całym utworze!)

Slipknot - Dead Memories
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 1.68dBFS

Green Day - Know Your Enemy
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.77dBFS

Biffy Clyro - Captain
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 1.51dBFS

Muzyka polska:

Bracia - Wiem Czego Chcesz
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.6dB

Przeanalizowałem też kilka własnych miksów/masteringów:

Kowalska Ciechowski - Telefony
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 1.03dBFS (392 oversample)

Acid Drinkers - Fuel Of My Soul
    wartość szczytowa: -0.08dBFS
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 1.28dBFS

Acid Drinkers - Hit The Road Jack
    wartość inter sample peaks (8x oversampling): 0.52dBFS (159 oversampli)
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    z mojej wiedzy wynika, że clipping i zachodzący przy konwersji DA intersample peaks, mają znaczenie w niższej klasy systemach audio, dobre przetworniki radzą sobie z rekonstrukcją fali, natomiast te słabsze już nie. Słyszałem kilka płyt, na których dźwięk w najgłośniejszcyh momentach po prostu trzeszczy - ba, były nawet utwory, gdzie trzeszczało na wokalu...
  3. szuwar Aktywny Użytkownik

Moim zdaniem inżynier masteringu powinien zadbac aby takie historie nie miały miejsca. Imho też nie w tym rzecz czy starsze czy nowsze przetworniki sobie z tym radza czy nie. Problem pojawia się w sytuacjach transmisji radiowych, kiedy sygnał poddwany jest dodatkowemu procesowaniu (i to całkiem skomplikowanemu) w końcówkach emisyjnych.
    No ale to jest moje skromne zdanie.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    a spotkałeś się kiedyś z tym, żeby na jednym przetworniku trzeszczało a na innym nie?
    bo ja jeszcze nie...

z moich obserwacji wynika, że najlepiej w radio i w telewizji z utworów z mojej listy wypadają przede wszystkim Biffy Clyro - Captain oraz Green Day - American Idiot, czyli przykłady o najwyższych szczytach międzypróbkowych....
  5. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Ciekawe lecą tam wersje płytowe oraz czy "radio" nie poddawało ich jakiejś swoistej obróbce (delikatne przyspieszanie itp.)
  6. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Często, te tańsze DVD, z kin domowych do 2000zl, maja przetworniki audio 12bitowe, słuchanie na nich płyt audio CD to masakra.
  7. szuwar Aktywny Użytkownik

W tym momencie należało by zadać pytania czy jesteś pewien, że to dokladnie te same wersje i co oznacza "najlepiej". Poza tym charakter nagrań (a właściwie to co zostało tym nagranion zrobione ;)) jak najbardziej ma wpływ na działanie końcówek Orbana, które mogą, ale nie muszą zachowywać sie w szczegolny sposób w w/w przypadkach. Należało by dokladnie przeanalizować materiał przed i po. Bob Orban gdzieś dokładnie opisywał co i kiedy taka końcowka robi, można doczytać czego się mozna spodziewać w określonych przypadkach.
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jestem przekonany, ze to sa te same wersje, nawet mój miks/master (acid drinkers) podobal mi sie w radio, przez 3 tygodnie byl na pierwszym miejscu w trojce i wyroznial sie na tle innych, zwlaszcza polskich nagran - a stosowalem "brutalny" clipping nie przejmujac sie szczytami miedzyprobkowymi
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ja też niestety nie - nie miałem okazji posłuchać tych trzeszczących płyt na wysokiej klasy CD-playerach. Natomiast ostatnio trzeszczał jeden miks konkursowy Śmiecha - i nie było to fajne.
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Zdajesz sobie sprawę, że jeśli coś trzeszczy w nagraniu, to po prostu trzeszczy? Podałem w tym wątku konkretne przykłady. Tym samym dałem Ci szansę, żebyś zamiast gdybania sprawdził jak brzmią powyższe płyty. Porównaj to z miksem konkursowym Śmiecha. Przekonasz się, że niskiej klasy playery CD nie mają z tymi trzaskami nic wspólnego.
  11. szuwar Aktywny Użytkownik

Generalnie co stacja to inny processing, inny problem.
    Ale, za Bob'em Orbanem apropos clippingu w broadcastingu:

"In most processors, the clipping stage is the primary means of peak
    limiting. It’s crucial to broadcast processor performance. Because of the FM preemphasis,
    simple clipping doesn’t work well at all. It produces difference-frequency IM
    distortion, which the de-emphasis in the radio then exaggerates. (The de-emphasis is flat
    below 2-3 kHz, but rolls off at 6dB/octave thereafter, effectively exaggerating energy
    below 2-3 kHz.) The result is particularly offensive on cymbals and sibilance (“essses”
    become “efffs”).
    In the late seventies, one of the authors of this article (R.O.) invented distortioncancelled
    clipping. This manipulates the distortion spectrum added by the clipper’s
    action. In FM, it typically removes the clipper-induced distortion below 2 kHz (the flat
    part of the receiver’s frequency response). This typically adds about 1dB to the peak
    level emerging from the clipper, but, in exchange, allows the clipper to be driven much
    harder than would otherwise be possible.
    Provided that it doesn’t introduce audibly offensive distortion, distortion-cancelled
    clipping is a very effective means of peak limiting because it affects only the peaks that
    actually exceed the clipping threshold and not surrounding material. Accordingly,
    clipping does not cause pumping, which gain reduction can do, particularly when gain
    reduction operates on pre-emphasized material. Clipping also causes minimal HF loss
    by comparison to HF limiting that uses gain reduction. For these reasons, most FM
    broadcast processors use the maximum practical amount of clipping that’s consistent
    with acceptably low audible distortion.
    Real-world clipping systems can get very complicated because of the requirement to
    strictly band-limit the clipped signal to less than 19 kHz despite the harmonics that
    clipping adds to the signal. (Bandlimiting prevents aliasing between the stereo main and
    subchannel, protects subcarriers located above 55 kHz in the FM stereo composite
    baseband, and protects the stereo pilot tone at 19 kHz). Linearly filtering the clipped
    signal to remove energy above 15 kHz causes large overshoots (up to 6dB in worst case)
    because of a combination of spectral truncation and time dispersion in the filter. Even a
    phase-linear lowpass filter (practical only in DSP realizations) causes up to 2dB
    overshoot. Therefore, state-of-the-art processors use complex overshoot compensation
    schemes to reduce peaks without significantly adding out-of-band spectrum.
    Some chains also apply composite clipping or limiting to the output of the stereo
    encoder. The stereo encoder is the circuit that encodes the left and right channels into
    the single multiplex signal that drives the transmitter, and it’s actually the peak level of
    this signal that government broadcasting authorities regulate. Composite clipping or
    limiting has long been a controversial technique, but the latest generation of composite
    clippers or limiters has greatly reduced the interference problems characteristic of
    earlier technology."
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    a moze przy okreslaniu odstepu poziomu RMS od poziomu szczytowego powinnismy uwzgledniac szczyty miedzyprobkowe?
  13. szuwar Aktywny Użytkownik

Hmmm, w celu ?
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    żeby okreslić różnicę od rzeczywistego poziomu szczytowego

w przypadku American Idiot jest to różnica aż 2.5dB
  15. szuwar Aktywny Użytkownik

Takie szczyty miedzypróbkowe świadcza o ostrym limitowaniu/clippingu w wojnie o głośność każdego sampla. Z tej analizy równie dobrze może wynikać, że ktoś nie zdawał sobie sprawy z takiego zjawiska, albo nie mial jak go zmierzyć, nie umiał, czy nie zdawał sobie sprawy jak końcowka Orbana (czy nawet prosta konwersja do formatów stratnych jakimiś nie wyszukanymi algorytmami) potrafi zmasakrować takie nagrania (przykładowo Bob Ludwig w wersjach do broadcastingu zdejmuje kilka dB i to bliżej 10 niż 5). Czasem zdjecie 0.5 dB czy 1 już wiele da nie tylko dla broadcastingu, ale dla samego nagrania, a wtedy raczej nie trzeba sie martwić o te szczyty. Dla mnie w/w przypadki świadczą o niepoprawnie wykonanym masteringu w wyścigu bez wygranych. No ale oczywiście jak Marysieńka woli ;).
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    to wszystko co piszesz, to jest teoria
    dlaczego praktyka pokazuje cos innego?
  17. szuwar Aktywny Użytkownik

Nie sprzeczajmy sie o to co pokazuje teoria, a co praktyka. Bo zależy gdzie oko (ucho) przyłożyć- praktyka np. pokazuje, że "mastering" często wykonuje się w niewłaściwych warunkach, bez właściwych narzędzi i wiedzy, o czym właśnie mogą swiadczyć m. in. w/w peaki. Ja w radio już dawno przestałem słuchać muzyki, bo tego się często nie da sluchać (a mam na czym). Mastering jest ostatnim etapem produkcji, który ma m. in. zagwarantować aby dana produkcja zabrzmiała dobrze w możliwie najwiekszej ilości/rodzajów mediów (w tym w radio, a może głównie w radio- tam gdzie zaczyna się promocja). W/w kwiatki podważają tą ideę. Oczywiście też można stwierdzić- to teoria. Ale ja się sprzeczał nie będę. Dla mnie to jest źle, a to, że coś pokazuje ileśtam jakichś CD nie jest dla mnie żadnym argumentem, bo tak naprawde nie wiemy jaka jest geneza i jaki cel przyswiecał (nie)swiadomemu producentowi, o ile jakiś przyswiecał, co jak pokazuje praktyka zdarza się nie często.
    A tak w ogole to Wesolych :)
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    przecież to nie jest efekt nieświadomości, tylko właśnie świadome wykorzystanie tego zjawiska...

tak samo możnaby powiedzieć, że brzmienie gitary przesterowanej jest efektem nieświadomości (a tak często mówiono w latach 60tych i 70tych kiedy zjawisko to stawało się powszechne...)
  19. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Ot co, pierwszy przester gitarowy to zepsuty głośnik w piecu, potem byli nawet fachowcy, co nacinali głośniki żyletką, żeby brzęczał. :)
  20. szuwar Aktywny Użytkownik

Przede wszystkim clipping analogowy brzmi troche inaczej niż cyfrowy. Poza tym ja nie twierdzę, że clipping jest czymś złym. Jeśli rzeczywiście jest użyty świadomie aby uzyskać określony bądź lepiej brzmiący efekt i przykrywa on negatywy, które ze sobą niesie to ja jestem jak najbardziej na tak. W większości przypadków mamy jednak doczynienia z mocnym clippingiem, nie używanym raczej po to, żeby dać troche smaku danemu instrumentowi, tylko głównie po to żeby było głośniej, stad prawdopodobnie takie a nie inne szczyty, które imho nie powinny opuścić control roomu, zwłaszcza, że po konwersji częstotliwości, czy do formatu mp3 (gdzie skończy chyba każda muzyka ;)), czy w radiu całość będzie brzmiała inaczej, żeby nie powiedzieć, że gorzej. Wszystko zależy od celów, które się chce osiągnąć, plusów dodatnich i plusów ujemnych ;).

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mastering peak